Vorig jaar stelde de Haagse Stadspartij schriftelijke vragen naar aanleiding van de puinhoop op straat na Pasen.(https://haagsestadspartij.nl/haagse-stadspartij-vraagt-zich-af-wanneer-richard-de-rommel-opruimt/ ). Dit jaar was Pasen net zo erg of erger.

Fractievertegenwoordiger Tim de Boer: “Op Tweede Paasdag heb ik persoonlijk al zo’n 80 meldingen ( zie https://threadreaderapp.com/thread/1249674668438683650.html)  doorgegeven uit de Schilderswijk, Transvaal, Groente en Fruitmarkt, Escamp en het Valkenbos- en Zeeheldenkwartier. Het was een grote puinhoop. En ook uit andere delen van de stad ontvingen we deze signalen”.

Ondanks de grote ergernis over de troep op straat bij bewoners – en inmiddels bijna elke politieke partij – wachten we nog steeds op het plan van aanpak van wethouder Bredemeijer. Raadslid Joris Wijsmuller: “Wij vragen ons af wat de verschillende wethouders het afgelopen jaar hebben uitgevoerd. Het lijkt alleen maar erger te worden”.

Schone woonomgeving

Juist in deze tijd waarin men thuis moet blijven en aangewezen is op zijn eigen woonomgeving is een schone woonomgeving van belang. Het college stelt dat door Corona er meer wordt opgeruimd door mensen en er dus meer afval op straat terecht komt. De wachttijd bij het ophalen van grofvuil loopt hierdoor op.

Tim de Boer: “Het college gebruikt Corona nu als een excuus. De crisis is inmiddels alweer meer dan een maand aan de gang. Tijd genoeg om de werkwijze aan te passen aan deze nieuwe realiteit. Wanneer kunnen we eindelijk maatregelen verwachten voor een schone woonomgeving?”

Joris Wijsmuller: “Waarom wordt er nu niet meer geïnvesteerd in een schone stad?

Schriftelijke vragen: Wie ruimt er op?
Indiener: Joris Wijsmuller, Haagse Stadspartij

Datum: 28 april 2020

Aan de voorzitter van de gemeenteraad,

Vorig jaar stelde de Haagse Stadspartij na de Pasen schriftelijke vragen over de grote hoeveelheid afval op straat. Dit jaar constateer ik een verergerde situatie in de oude wijken, zoals de Schilderswijk, Groente en Fruitmarkt etc.  Daarnaast was het ook op Koningsdag weer raak in deze wijken en het Laak- en Zeeheldenkwartier.

Overeenkomstig artikel 30 van het Reglement van orde stel ik de volgende vragen.

 1. Is het college bekend met de ernstige afvaloverlast in deze wijken?
 2. Wat heeft het college het afgelopen jaar gedaan om de overlast aan te pakken? Indien er geen extra inzet of budget is ingezet, waarom niet?
 3. Welke verbeteringen zijn er afgelopen jaar doorgevoerd in het proces van melden en afhandelen van klachten en bijplaatsingen?
 4. Zijn er afgelopen jaar ORAC’s bijgeplaatst in de strijd tegen de afvaloverlast? Zo ja, waar en hoeveel? Zo nee, waarom niet?
 5. Welke gemeentelijke diensten (gericht op afvalverwerking) werken rondom feestdagen zoals Pasen en Koningsdag wel? En welke niet?
 6. Op welke wijze heeft de gemeente dit jaar geprobeerd de bende op straat rondom Pasen en Koningsdag te voorkomen? Is deze inzet anders dan in 2019?

Voor de dagelijkse schoonmaak rondom ORAC’s zet de gemeente in op vrijwilligers. De volgende vragen gaan over deze inzet.

 1. Kan het college aangeven hoeveel ORAC-adoptanten er momenteel zijn, hoe dit aantal zich in de afgelopen 3 jaar heeft ontwikkeld en wat de gemeente doet om deze vrijwilligers te ondersteunen en in het zonnetje te zetten?
 2. Kan het college inzicht geven in de verspreiding van de ORAC-adoptanten over de stad per wijk?

Het komt regelmatig voor dat bij het legen van de ORAC’s de bijplaatsingen aan de kant worden geschoven of dat deze met de container worden opgetild en na het legen weer teruggezet.

 1. Waarom is het niet mogelijk dat gekoppeld aan het legen van orac’s de bijplaatsingen worden opgeruimd? Welke mogelijkheden ziet het college om dit beter te organiseren waardoor deze bijplaatsingen niet blijven liggen? Kan er bijvoorbeeld een wagen van de HMS achteraan rijden om deze bijplaatsingen op te ruimen? Is er een mogelijkheid om de vuilniswagens te voorzien van een makkelijke knop om deze bijplaatsingen direct te melden?

De plannen van het college om de afvalproblematiek aan te pakken zijn wederom vertraagd.

 1. Is het college met mij van mening dat de afvaloverlast de spuigaten uitloopt? Zo nee, waarom niet?
 2. Is het college van plan om extra middelen in te zetten? Zo nee waarom niet?
 3. Kan het college in het kader van anticyclisch investeren deze coronacrisis niet aangrijpen voor het doen van extra investeringen in het schoonhouden van de directe leefomgeving?

Joris Wijsmuller, Haagse Stadspartij

1 Response
 1. Giel Wijgergangs

  Beste Joris,

  Ik las zojuist op omroepwest.nl het volgende bericht:
  https://www.omroepwest.nl/nieuws/4037178/Zorgen-om-afval-in-Haagse-straten-blijven-Stad-dreigt-te-veranderen-in-een-grote-afvalberg

  Terecht dat er zoveel aandacht is voor dit probleem. Wat niet belicht / onderbelicht is is de grote hoeveelheid afval dat metaalvissers achterlaten op de kades, onder bomen en op parkeer plaatsen aan de grachten. Ze vissen ontzettend veel op en laten grote hoeveelheden (roestig) metaal en andere rommel op. En mijn ervaring is dat het maanden kan blijven liggen met alle risico’s van het teruggooien/-schoppen van dat afval in de grachten en van het in de bodem/ondergrond doorlekken van roestvocht.

  Succes met jullie inspanningen en hopelijk kan het bovengenoemde afval daarin meegenomen worden.

  Groet,
  Giel Wijgergangs

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.