Eén april wordt begonnen met de aanleg van de Waanzinnige Waldeck Tuin (met onder meer een moestuin en een pluktuin), een initiatief van bewoners van Nieuw Waldeck. Het plan om deze groene ontmoetingsplaats voor jong en oud te realiseren is mede mogelijk gemaakt dankzij wethouder Joris Wijsmuller.

De gemeente kwam vorig jaar met het plan om achttien eengezinswoningen te bouwen op het terrein in Nieuw Waldeck waar eerst scoutinggroep De Rimboejagers zat. In Den Haag Centraal zegt initiatiefnemer Linda Bevers: ‘Toen wij vorig jaar een brief in de bus kregen voor de bouwplannen van de woningen, werd ik wel een beetje boos’. ‘Het terrein heeft een maatschappelijke bestemming en dat moeten we intact houden. Een groene ontmoetingsplek voor jong en oud lijkt mij een beter idee dan de bouw van nog meer woningen. Daarom ben ik de wijk ingegaan met het plan voor de Waanzinnige Waldeck Tuin en ik heb ruim vijfhonderd handtekeningen ingezameld.’Fractievoorzitter Peter Bos van de Haagse Stadspartij nam contact op met Linda Bevers en kwam kijken op de bewuste locatie. Bos: “Ik vond dat ze een punt hadden en dat ze een kans moesten krijgen om met een alternatief te komen”. Vervolgens besloot de gemeente de bouwplannen te wijzigen en zich aan te sluiten bij het plan van Bevers. Wethouders Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij, stadsontwikkeling en wonen) en Rabin Baldewsingh (PvdA, wijkaanpak) ondersteunen de Waldecktuin. Linda Bevers in Den Haag Centraal: ‘Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat de gemeente wilde reageren op mijn plannen, maar ik ben erg blij dat het gelukt is.’
Speelwijk – een organisatie die speeltuinen bouwt – is door de gemeente ingehuurd om Linda Bevers te helpen. Eerder pakte Speelwijk al het gebied voor verzorgingstehuis het Loosduinse Hof aan, wat door middel van een grindpad in verbinding komt te staan met de Waldecktuin.

Realisatie
Linda Bevers in Den Haag Centraal: ‘Wij gaan zelf aan de slag met het creëren van de moestuin en de pluktuin. Hopelijk is de Waanzinnige Waldeck Tuin eind van het jaar klaar voor gebruik.’
Voor de realisatie van de tuin is geld nodig en dat hopen de initiatiefnemers via crowdfunding bij elkaar te krijgen. Peter Bos: “Dit is opnieuw een geweldig staaltje van Haagse Kracht: Bewoners die zelf met initiatieven komen en samen met de gemeente optrekken. Dit is met recht een Waanzinninge Waldeck Tuin”.

Bron: Den Haag Centraal