Gemeente en HTM voeren al jaren een kinderachtig spelletje “burgertje treiteren” met de bewoners van de Obrechtstraat. Na vele verloren rechtszaken weigeren de gemeente en HTM nog steeds om het probleem van de illegale stroomcontainers op te lossen.

Weer uitstel HTM stroomcontainers
(Posthoorn, 11 Apr 2012)

“Tot aan de Raad van State hebben we gelijk gekregen”, vertelt Peter Langerak van de Obrechtstraat. “De HTM stroomcontainers moeten weg.” Toch staan ze er na zes jaar nog steeds. Dit tot groot ongenoegen van SP, Haagse Stadspartij en de VVD.

Ook CDA en GroenLinks stellen vraagtekens bij de zaak. Dit lieten de partijen woensdag blijken tijdens de vragenronde in de Commissie Ruimte.
Wethouder Marnix Norder geeft aan nog vier tot zes weken de tijd nodig te hebben om te beslissen wat er met de tractiestations moet gebeuren.

“Mocht het antwoord niet bevredigend zijn”, meldt Joris Wijsmuller aan de Posthoorn, “dan dienen SP, VVD en de Haagse Stadspartij een motie in.” Ofwel dan is het aan de raad om een oordeel te vellen over de zaak.

De gemeente heeft onterecht een vergunning verleend voor de twee tractiestations aan de Conradkade. Ze moet beter onderbouwen waaróm die vergunning is afgegeven. Dat stelt de Raad van State eind maart. De partijen VVD, GroenLinks, Haagse Stadspartij, CDA en SP geven aan duidelijkheid te willen van de wethouder na zes jaar.

“Verplaatsen zou het mooiste zijn, maar financiën spelen ook een rol”, heeft Norder na de vragenronde gezegd. “De gemeente heeft dit geld niet in bezuinigingstijd”, aldus de wethouder. “Het is de vraag ‘wie moet de rekening betalen’? “geeft buurtbewoner Peter Langerak aan. “Ik slaap al die jaren ’s nachts bij de zoemende stroomcontainers. Ik snap gewoonweg niet dat er iets illegaal wordt geplaatst en er vervolgens geen geld is om het weg te halen. In de rechtbank heeft een HTM-ingenieur zelf verklaard dat verplaatsen van de stroomcontainers hooguit drie ton gaat kosten, geen miljoenen,”

Ook SP-voorzitter Ingrid Gyömörei snapt niets van de situatie. “Ik ben er onderhand een beetje klaar mee”, zegt ze tijdens de vragenronde. “Het wordt tijd dat de raad de zijde kiest van de burger in plaats van de HTM. Het is de HTM die de rechtzaken verliest. De gemeente dient de uitspraak van de rechter te respecteren.”

Peter Langerak en andere bewoners van de Obrechtstraat balen van de 4 tot 6 weken die de wethouder aan tijd heeft gevraagd. “De gemeente hoort er voor ons te zijn, in plaats van ons tegen te werken.” Wat er ook wordt besloten, Langerak meldt dat de bewoners van de Obrechtstraat de handdoek niet in de ring gooien. “De tramrails bezetten is nog zeker een optie”, aldus Langerak. Wethouder Norder zal per brief zijn bevindingen in de raad presenteren.

Partijen gemeenteraad willen snel verwijdering stroomcontainers

(RTVWest, 21 maart 2012)

DEN HAAG – VVD, SP en de Haagse Stadspartij in de Haagse gemeenteraad willen dat de gemeente de stroomcontainers van de HTM nu echt snel laat weghalen. De Raad van State stelde woensdag voor de tweede keer bewoners in het gelijk die vechten tegen de obstakels.

De gemeenteraad vroeg anderhalf jaar geleden ook al verwijdering van de stroomcontainers, maar sindsdien is er niets gebeurd. Naar verluidt liggen twee wethouders met elkaar overhoop over de betaling van de rekening.

Fractievoorzitter Wijswmuller van de Stadspartij wil dat de gemeente haar excuses aanbiedt aan de bewoners.

HTM-huisjes Conradkade blijven pijnpunt
(Den Haag Centraal, 29 Mar 2012)

De gemeente heeft onterecht een vergunning verleend voor de twee tractiestations aan de Conradkade en moet beter onderbouwen waarom die vergunning is afgegeven. Dat stelt de Raad van State. Bewoners en gemeente zien zich met deze uitspraak in het gelijk gesteld. Een woordvoerder van de gemeente zegt dat er geen plannen zijn de containers te verplaatsen, maar dat hard wordt ge werkt aan een betere onderbouwing. Tot grote frustratie van bewoners en eigenaar HTM. De bewoners hebben last van de straling. HTM moet gaan meten van de Raad van State en zal dat doen, maar had zelf de stations die nodig zijn voor de stroomvoorziening van Randstadrail liever op een andere plek gezien, uit het zicht. “Het lijkt ons zeer moeilijk in de bestaande situatie voor de gemeente om dit voor de bewoners goed te krijgen”, zegt Harald
Hameleers, woordvoerder van HTM. Hij vindt dat de gemeente moet betalen voor een verhuizing, want HTM heeft daar het geld niet voor. De bewoners gaan door met hun actie. Zij zouden van de gemeente alle stukken hebben gekregen, maar volgens Sandra Louiszoon is dat niet zo. “We zijn weer bezig met een procedure in het kader van de Wet openbaarheid van Bestuur, omdat via andere kanalen ons stukken hebben bereikt van de gemeente die ze niet zelf hadden gegeven. De gemeente zit ernaast. Wij gaan door tot we uitsluitsel hebben dat de containers hier weggaan. Dit is bijna burgertje pesten, maar wij laten ons niet gek maken. Een jurist van de gemeente heeft mij wel eens gezegd dat zij het langer kunnen volhouden dan de burgers en
daardoor toch aan het langste eind trekken, maar ik ga hiermee door tot na mijn 65ste als het moet”, aldus Louiszoon. Arjen Lakerveld van de VVD gaat in de komende commissievergadering Ruimte op 4 april wethouder Marnix Norder om uitleg vragen. Hij wil dat er een goede oplossing komt. Als het aan SP en de Haagse Stadspartij ligt, worden de containers snel verplaatst.

Reacties:

1. Op 2012-06-11 12:19:28 schreef Krijn Pakvis:

Juni 2012: ze staan er nog steeds, als bewijs van ondeugdelijke ambtelijke besluitvorming en slap bestuurlijk optreden.