Strandhuisjes opnieuw niet goed geplaatst

Vorig jaar heeft de rechter met terugwerkende kracht de vergunningen voor alle strandhuisjes op Kijkduin vernietigd omdat deze niet zorgvuldig ingepast waren. Zo passen de strandhuisjes volgens de rechter niet binnen het gemeentelijk beleid en zijn de belangen van het aangrenzende Sailcenter 107 niet voldoende meegenomen.

Niet goed geplaatst
Vorig jaar stelde de Haagse Stadspartij vast dat de strandhuisjes niet conform de maatvoering uit het raadsbesluit waren geplaatst. Omdat het strand van iedereen is mogen de strandhuisjes volgens het raadsbesluit maximaal een strook strand van 15 meter vanaf de duinvoet in beslag nemen. Tevens mag het betonnen pad voor de huisjes maar 1 meter breed zijn.
Afgelopen seizoen stelde raadslid Gerwin van Vulpen met zijn rolmaat al vast dat de strook strand geen 15, maar 20 meter breed was. Wethouder Boudewijn Revis (VVD) verzekerde toen dat de huisjes in seizoen 2017 wél volgens afspraak zouden worden geplaatst. Vandaag is Gerwin van Vulpen opnieuw met zijn rolmaat op pad geweest. Helaas heeft hij geconstateerd dat de strook strand dit jaar zelfs een flink stuk breder is geworden.

Geen volgebouwde stranden
Gerwin van Vulpen: ‘Dit mag je geen zorgvuldige inpassing noemen! Met name voor de breedte van de ‘voortuin’ van de huisjes meet ik nu geen 2,5 meter, zoals voorgeschreven, maar acht meter!
In totaal staan de huisjes nu op een strook van 25 meter breed.
Dan vraag ik me af of deze ondernemer voor dit extra stuk strand ook pacht moet betalen?
Ook dit jaar komen de nokken van de huisjes opnieuw boven de duinenrij uit.
Over de hele lengte wordt op deze manier het zicht op de duinen ontnomen! Dit is te gek voor woorden! Het lijkt wel of de wethouder zich niet realiseert dat er in Nederland totaal geen draagvlak is voor volgebouwde stranden.’

Strandhuisjes: laatste ontwikkelingen
De Haagse Stadspartij stelt na de raadsvergadering van donderdag 23 maart vast dat de zorgvuldige ruimtelijke inpassing (volgens raadsbesluit 2012) van de strandhuisjes er definitief niet komt. Naast de Haagse Stadspartij blijven ook de Partij voor de Dieren en GroenLinks zich verzetten tegen de aantasting van de kust.
De Haagse Stadspartij vraagt zich af of er ook meer pacht wordt betaald voor de extra ruimte die de strandhuisjes nu in beslag nemen. Omdat de wethouder deze vraag niet kon beantwoorden gaat de fractie van de Haagse Stadspartij binnenkort de pachtovereenkomst bekijken. Wordt vervolgd!

Gerwin van Vulpen woensdag 22 maart bij Radio West (van 10.44 tot 13.51 uur)
Gerwin van Vulpen donderdag 23 maart bij Den Haag FM (van 9.32 tot 13.30 uur)

2 Responses
  1. Een bezorgde Kijkduinliefhebber

    Wat een geneuzel. Er zijn heel wat belangrijkere dingen in Den Haag die aandacht behoeven, zoals bijvoorbeeld die levensgevaarlijke fietsroute door de Grote Markstraat (om maar het eerste te noemen dat in mijn gedachten komt). Gisteren was ik nog op het strand van Kijkduin. De strandhuisjes staan er prachtig bij! Een aanwinst voor Den Haag! Past daar precies op het stille strand. Ik maak me veel meer zorgen over de (niet meer terug te draaien?) plannen voor het herstructureren van de hele badplaats Kijkduin! Wat ik ervan gezien heb, passen die plannen daar totaal niet! En al zie ik niet graag de strand’tenten’ verdwijnen, die zien er heel wat zieliger uit doorgaans dan deze strandhuisjes. Ik stem voor het behoud van de strandhuisjes in Kijkduin! Ga kijken en stem met mij mee!

  2. Job

    De strandhuisjes staan er helemaal niet prachtig bij. Het is gewoon een aanfluiting om 25m breed strand te bebouwen met huizen die het zicht op de duinen wegnemen. Laat alsjeblieft nog een stevige voorjaarsstorm komen die het hele spul in zee kan laten verdwijnen.