Spoeddebat over aanval op bijeenkomst Kick Out Zwarte Piet

De schandalige, gewelddadige aanval op een conferentie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in Den Haag was een aanval op de democratie. Een aanval op het grondrecht van vrije meningsuiting en vergadering. En een poging tot intimidatie door racistische extremisten: met knuppels en vuurwerkbommen heeft een groep van zo’n 40 a 50 man met gezichtsbedekking de besloten bijeenkomst van KOZP verstoord. Het was een zeer angstige situatie voor de aanwezigen omdat naast het gooien van stenen en vuurwerk ook geprobeerd is om brand te stichten. Toen de aanvallers niet binnenkwamen werd de agressie nog botgevierd op de ruiten van het gebouw en de auto’s van bezoekers. Tot de politie ter plaatse was en ingreep: vooralsnog zijn er 4 mannen en 1 jongen gearresteerd, waarvan 1 man nog vastzit.

Dit geweld moet uiteraard krachtig worden veroordeeld en de daders moeten hard worden aangepakt. Maar er is meer nodig. De politiek moet zich uitspreken en een duidelijk signaal afgeven door het geweld en intimidatie te veroordelen, en door pal te staan voor de vrijheid van meningsuiting en vergadering. KOZP voert al jaren geweldloos actie voor een inclusief kinderfeest met de legitieme oproep om de figuur zwarte piet te ontdoen van de racistische kenmerken. De Haagse Stadspartij steunt KOZP, en wil de garantie dat zij bij de komende intocht veilig kunnen demonstreren in de stad van vrede en recht.

De HSP heeft samen met NIDA een spoeddebat aangevraagd. Op zaterdag 16 november a.s. is de intocht van sinterklaas in Den Haag en KOZP heeft voor deze dag een demonstratie aangevraagd. In het debat willen wij van de burgemeester weten op welke manier hij gaat garanderen dat de demonstranten van KOZP hun recht om te demonstreren daadwerkelijk kunnen uitoefenen. Vorig jaar werd deze demonstratie namelijk, nog voordat hij begonnen was, op last van de burgemeester ontbonden omdat de veiligheid niet langer gegarandeerd kon worden. Dat mag dit jaar absoluut niet gebeuren.

Het spoeddebat vond plaats op woensdagmiddag 13 november om 13.30 uur in de commissie Bestuur. Bekijk hier het bericht hierover: Vrijheid van betoging mag niet beïnvloed worden geweld en intimidatie