Bomen verplanten is beter dan kappen

De Haagse Stadspartij heeft een motie ingediend om te onderzoeken of bomen die weg moeten kunnen worden verplant, zodat ze niet gekapt hoeven te worden. De motie van raadslid Peter Bos werd in de gemeenteraad van 7 november 2019 unaniem gesteund. De aanleiding was het plan voor een rotonde op het kruispunt van de Duinstraat en de Prins Willemstraat in Scheveningen. Voor dit plan moeten veel gezonde bomen verdwijnen en volgens het college is verplanten voor veel bomen geen optie. Het zou duur en gecompliceerd zijn. Bovendien zouden de bomen een verplaatsing mogelijk niet overleven.

Peter Bos: “Iedere boom die we kunnen redden is meegenomen. Maar als ze dan echt weg moeten is verplaatsen nog altijd beter dan kappen. Zeker als het om gezonde bomen gaat.”

Dankzij de motie gaat het college nu onderzoeken hoe het verplanten van gezonde bomen zoveel mogelijk kan worden gestimuleerd. Peter Bos is er blij mee: “Er komen steeds meer innovatieve methoden beschikbaar om bomen te verplanten, waardoor bomen niet gekapt hoeven te worden. Ik hoop dat het college snel met oplossingen komt.”

In de pers
Dagblad 070