24 Nov 2011. Op initiatief van de Haagse Stadspartij was de gemeenteraad uitgenodigd om een kijkje te nemen bij de stadsboerderijen en de heemtuin die wegbezuinigd dreigen te worden. Alleen de Haagse Stadspartij en GroenLinks kwamen opdagen.

 

Genieten van groen pareltje
(AD/Haagsche Courant, 24 Nov 2011)

Tientallen mensen, onder wie de jonge Laurens, kwamen gisteren naar de twee stadsboerderijen en de heemtuin om te genieten van de natuur. De ‘groene pareltjes’ hadden ook alle Haagse raadsleden uitgenodigd. De politiek beslist volgende week over het sluiten van Hoeve Bijdorp, de Nijkamphoeve, de heemtuin en vier schooltuinen. Slechts twee raadsleden kwamen: Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) en Heleen Weening (GroenLinks). De initiatiefnemers zijn teleurgesteld over de lage opkomst van politici. “Het lijkt wel of het de gemeenteraad niet zoveel kan schelen”, aldus vrijwilliger Nathaliette Blok.

Actievoerders willen stadsboerderij zelf overnemen
(RTVWest, 25-11-2011)

DEN HAAG – De actievoerders voor het behoud van de Haagse stadsboerderij De Nijkamphoeve willen de boerderij zelf overnemen. Morgenochtend ondertekenen de actievoerders de papieren om een eigen stichting daarvoor op te richten. De gemeente moet bezuinigen waardoor ze de stadsboerderij wil sluiten.

Eerder deze maand heeft een groep Hagenaars actie gevoerd voor het behoud van de stadsboerderij. Er hebben zich ondertussen al zo’n 30 gegadigden gemeld om de stadsboerderij in de toekomst uit te gaan baten.

Beste leden van commissie leefomgeving,

Woensdag 9 november jl. heeft u vergaderd over het besluit om twee stadsboerderijen, vier tuincomplexen en de Heemtuin te sluiten. Tegen het eind van de vergadering merkte de heer Wijsmuller op dat hij vermoedde dat niet iedereen de Heemtuin, een van de best verstopte schatten van Den Haag, kent. Daarbij stelde hij voor dat met een groepsbezoek goed te maken, wat zeker met dit mooie najaar de moeite waard is, zodat iedereen weet en kan zien waar het over gaat.

Als vrijwilligers van de twee stadsboerderijen, de Heemtuin en Eetbaar Park (één van de vier tuincomplexen) willen wij graag daad bij het woord van de heer Wijsmuller voegen en u allen uitnodigen een bezoek te brengen aan onze terreinen. Zodat u kennis kunt maken met wat deze “pareltjes van Den Haag” te bieden hebben. Niet alleen aan u, maar ook aan uw (klein-)kinderen, neefjes, nichtjes, buurkinderen…

We heten u, en uw familie, altijd van harte welkom op onze terreinen, maar in het bijzonder op woensdag 23 november. Van 14.00 tot 16.30 kunt u daar het volgende zien, doen, meemaken:

Op boerderij Nijkamphoeve is elke woensdagmiddag, zo ook deze, van 14.00 tot 15.00 uur samenkomst van alle vrijwilligers met gratis koffie en thee. Verder kunnen de kinderen cavia’s knuffelen en ezels poetsen en aaien.

Op Eetbaar Park zal om 14.00 uur een zintuigenwandeling zijn en verder zijn er vrijwilligers aanwezig die al uw vragen kunnen beantwoorden over voedsel van eigen grond.

In de Heemtuin is een paddenstoelen speurtocht uitgezet: zoek de paddenstoelen en beantwoord de vragen over de herfst. Voor volwassenen zal de beheerder van 15.00 tot 16.00 uur een rondleiding geven. Ondertussen kunnen uw kinderen zich dan prima vermaken op:

Boerderij Hoeve Bijdorp waar kinderen geschminkt kunnen worden als boerderijdier, of een varkensmasker maken. Vrijwilligster Donata, die alles van de varkens weet, zal aanwezig zijn. En jong en oud kunnen hun kennis van varkens testen met de grote Varkens speurtocht. Om 16.00 uur mogen alle kinderen die er zijn meehelpen met de dieren voeren.

Verder is de imker altijd op woensdag bezig met zijn bijen en voor deze gelegenheid zet hij een video over bijen aan in het bezoekerscentrum.

Komt allen, kom met uw familie, kom in grote getalen, zodat u kunt ervaren hoe gezellig, waardevol en mooi het is op Stadsboerderij Nijkamphoeve, Heemtuin H.J. Bos, Eetbaar Park en Stadsboerderij Hoeve Bijdorp.

Namens alle betrokken vrijwilligers,
Nathaliette Blok