Park Sorghvliet

Park Sorghvliet blijft besloten

Het voornemen om de toegankelijkheid van Park Sorghvliet te verbeteren is dankzij de Haagse Stadspartij uit de Kadernota Openbare Ruimte geschrapt. Het bijzondere karakter van dit unieke, rustige park is nu uitgangspunt van het gemeentebeleid.

 

Met de Kadernota Openbare Ruimte wil de gemeente drie parken, Sorghvliet, Scheveningse Bosjes en het Westbroekpark, samenvoegen tot een groot ‘internationaal park’. Ook wil de gemeente dat Sorghvliet toegankelijker wordt. Er is zelfs gesuggereerd de muren rond dit park te slechten. Dit onzalige plan lijkt nu van de baan dankzij een amendement van de Haagse Stadspartij.

Park Sorghvliet ligt als een pareltje verscholen in een groter groengebied. Doordat Jacob Cats ooit een muur om het park liet bouwen is het vandaag de dag nog steeds een oase van rust. De bezoekers, die voornamelijk uit buurtbewoners expats en fijnproevers bestaan, kunnen voor 6 euro een jaarkaart te kopen. Dan kun je midden in de stad genieten van bijzondere bossoorten, een grote variatie stinsen, en broedplaatsen van bijzondere vogels als de ijsvogel en de nachtegaal.
De Haagse Stadspartij vindt dat de gemeente moet uitkijken dat er met de vorming van zo’n groot park geen grote groene eenheidsworst ontstaat. “Het bijzondere is dat de parken zo verschillend van karakter zijn. Dat moet je koesteren!” aldus Gerwin van Vulpen van de Haagse Stadspartij. “De prachtige natuurkwaliteiten van Park Sorghvliet zetten we juist op het spel als daar de toegankelijkheid te veel verbeterd wordt.”
Samen met Groen Links, PPS, en de PvdD diende de Haagse Stadspartij een amendement in waarin het voornemen om de toegankelijkheid van Park Sorghvliet te verbeteren uit de Kadernota Openbare Ruimte geschrapt wordt. Dat wordt vervangen door een oproep om bij de vorming van een Internationaal Park de afzonderlijke kwaliteiten te behouden. “Uiteindelijk heeft het Rijk als eigenaar het laatste woord, en zij heeft al aangegeven geen brood te zien in een verhoging van het aantal bezoekers omdat dit ten koste gaat van de kwetsbare natuur. Wel is zij bereid om na te denken over opties als een kaartautomaat bij de ingang van park”, weet van Vulpen. Wethouder Revis gaat in overleg met het Rijk en zal de raad hierover informeren. Het amendement van de Haagse Stadspartij werd uiteindelijk unaniem aangenomen door de raad.

Reacties:

1. Op 2012-11-23 18:20:09 schreef T. van Gelder:

gelukkig blijft de Catstuin besloten. zelfs in een kaartautomaat zie ik niets. het enige echt rustige park in Den Haag, dat heel goed beheerd wordt, blijft gelukkig in zijn huidige staat bestaan.
ik ben echt heel blij met dit bericht.

2. Op 2012-11-24 01:10:08 schreef Frans Beijersbergen:

“Uiteindelijk heeft het Rijk als eigenaar het laatste woord, en zij heeft al aangegeven geen brood te zien in een verhoging van het aantal bezoekers omdat dit ten koste gaat van de kwetsbare natuur. Wel is zij bereid om na te denken over opties als een kaartautomaat bij de ingang van park”, weet van Vulpen.

Wie is “zij”?

3. Op 2012-11-25 18:06:23 schreef Peter Bos:

Met zij wordt het Rijk bedoeld.

4. Op 2012-11-26 16:00:06 schreef Joost Gieskes:

Sorghvliet. Vlieden van de zorgen. Zo is het zo hoort het. Ik maak me wel bezorgd dat er straks weer een hippe figuur komt niet behept met enig idee van cultuurhistorie die zo’n onzinnig plan lanceert. Blijf alert Joris!

5. Op 2012-11-26 17:11:27 schreef a.v.d.voort:

DIT PARK MOET ZO BLIJVEN. hET IS NIET ZO BIJZONDER MOOI MAAR WEL HEEL RUSTIG; GEEN HONDEN DIE AL BLAFFEND DE HELE BOEL VERSTOREN. iK KWAM ER REGELMATIG. nU HEB IK VOLGEND JAAR WEER EEN KAART EN WIL DAN WEER EENS ER NAAR TOE GAAN.
lATEN WE HOPEN DAT HET RIJK EENS GOED NADENKT EN NEE BLIJFT ZEGGEN.

6. Op 2012-11-26 18:37:41 schreef Bourseul:

Sorghvliet, Scheveningse Bosjes en het Westbroekpark, samenvoegen tot een groot ‘internationaal park’.!!!

Why not a ” Central Park ” with lots of skyscrapers around ???

What the ” international ” community appreciates
most is the charm , unique and authentic character of Den Haag …

Stop the megalomania and ” kaart automat ” as well

7. Op 2012-11-27 09:35:23 schreef Jaap van Loenen:

Ben blij met deze ontwikkeling.
Af en toe denk je, dat er maar raak gedaan kan worden.
Het gedrag van sommige wethouders is zonder meer arrogant te noemen.
Veel beslissingen worden genomen terwijl een overgrote meerderheid tegen is.
Op deze manier is onze zwaar bevochten democratie een lachhertje geworden.

8. Op 2012-11-28 14:58:25 schreef Ineke:

Gelukkig is park Sorghvliet, dankzij flink tegengas vd HSP, ontsnapt aan samenvoeging met andere parken. Daardoor ook ontsnapt aan het geleidelijk afsnoepen door de gemeente omdat teveel!!!groen leidt tot bouwlocatie.

9. Op 2012-12-20 13:14:35 schreef rob saager:

bedankt HSP !! weer een duur,zinloos plan van de baan.

10. Op 2013-01-08 09:40:21 schreef Barend Jansen:

Als ze westbroekpark en scheveningsebos willen samenvoegen moet de Teldersweg, de grote barriere tussen die twee parken ondergronds worden aangelegd. Dan kan je fantastisch door stedelijk groen van Den Haag naar Scheveningen lopen. Sorghvlietbos ligt niet in deze route en moet idd blijven wat het is. Scheveningse bos mag wel wat aan gebeuren, want is te onoverzichtelijk en heeft onveilige sfeer. mag iets meer op het vondel park gaan lijken. En een thee schenkerij in het midden bij de waterpartij. Krijg je wel een fantastisch groot park. Haringkade kan aan de natuur worden teruggegeven. Deze is in ieder geval voor autoverkeer overbodig, dus overgedimensioneerd. Ook de nieuw duinweg kan worden afgesloten voor doorgaand verkeer en grotendeels aan de natuur worden terug geschonken. hierdoor is er minder verkeer op de kanaalweg die daardoor weer als dorpse winkelstraat aan het park kan opbloeien.

11. Op 2014-01-03 17:07:20 schreef Sytske Goslinga:

Misschien een beetje mosterd na de maaltijd.
Maar dit park is zo uniek dat het verdient dat de liefhebbers een beetje moeite doen om erin te kunnen komen. Het voelt als de Secret Garden, een geheim dat je deelt met een groep zielsverwanten.
Laat die kaartautomaat ook maar zitten. Ik heb ook al weer een trammetje naar het centrum genomen om een wandelkaart te kopen.

1 Response
  1. Erik N. Zovoort

    Dit standpunt van de Haagse Stads Partij is voor mij een extra stimulans om daar binnenkort op te stemmen!