herinrichting Grote Marktstraat

Potsierlijk, postmodern en peperduur

Voor de herinrichtng van de Grote Marktstraat wil het college maar liefst 13 miljoen uittrekken voor een kil en slecht ontwerp. De Haagse Stadspartij legt uit wat er niet aan deugt, en heeft een alternatief.

 

De herinrichting Grote Marktstraat is het sluitstuk van de Kern Gezond, het plan uit 1988 voor een autoluwe binnenstad met een hoge, eenduidige kwaliteit van de openbare ruimte. Maar het plan van het college wijkt af van de Kern Gezond en introduceert een dissonant: een potsierlijk, postmodernistisch ontwerp met permanente kerstboomverlichting, pompeuze stalen banken en betongrijze bestrating, waarmee de Haagse winkelwarenhuizenstraat (door het college ‘Balzaal van de Hofstad’ genoemd) een kille, grauwe en harde uitstraling krijgt. Het ontwerp is bovendien niet functioneel, erg onderhoudsintensief en zeer kostbaar: bij de aanlegkosten van maar liefst 13 miljoen euro komt er jaarlijks nog eens ruim 1 miljoen euro extra voor beheerskosten bij.

Ook de plek voor de fietser is in het ontwerp problematisch: de Grote Marktstraat blijft een hoofdfietsroute, er komt geen alternatieve parallelle fietsroute op de Gedempte Burgwal en Gedempte Gracht, dus er moet een rijloper (ook voor hulpdiensten) beschikbaar blijven. Maar die wordt uitgevoerd in hetzelfde materiaal, en gescheiden van het voetgangersgebied met een schuin randje van 5 cm; het risico op struikel- en valpartijen en conflicten tussen fietsers en voetgangers door onduidelijkheid blijft groot. Op de zaterdagen, koopzondagen en koopavonden wordt deze hoofdfietsroute voor fietsers nota bene afgesloten. Daarnaast komt er in de Grote Marktstraat alleen stallingruimte voor de Mediamarkt, voor de fietsende bezoeker is er verder geen plek. Dit is vragen om problemen.

Wat de Haagse Stadspartij betreft moet er juist meer ruimte voor de fiets komen in onze autoluwe binnenstad, worden er fietsstroken op de Gedempte Burgwal en Gedempte Gracht aangelegd, komen er veel meer vakken om fietsen te stallen, en kan dit dure, slechte, lelijke ontwerp ingeruild worden voor een inrichting van traditionele Haagse kwaliteit die aansluit bij de Kern Gezond. Wij kiezen voor een symmetrische profiel met een duidelijk tweerichtingen fietspad van asfalt (ook voor hulpdiensten) in het midden, afgescheiden door een normale stoeprand, het voetgangersgebied uitgevoerd met klinkers in elleboogverband (zoals in alle aangrenzende straten) en klassieke houten banken zoals op de Koekamp. En de verlichting moet uitgevoerd met klassieke Berlagepalen, want het was tenslotte Berlage die in 1908 de Grote Marktstraat ooit bedacht heeft. Dit voorstel heeft veel meer kwaliteit, is veel praktischer en is zowel in aanschaf als beheer veel, heel veel goedkoper. Van het geld dat je alleen al voor het beheer bespaart, kun je 3 wijkbibliotheken open houden…

Reacties:

1. Op 2012-11-15 11:21:16 schreef Eduard:

Wat ik uit een artikel van Casper Postmaa had begrepen, was de keuze eigenlijk voor het ontwerp van Quadrant van Paul Achterberg.
Het lijkt het vaak op dat Den Haag in veel opzichten wat te hoog grijpt: ook als het om centen betreft, trouwens, ten koste van de bewoners, die helemaal niet om die opsmuk vragen.

2. Op 2012-11-15 15:59:55 schreef :

*Postmodern

3. Op 2012-11-15 22:00:52 schreef peterdrijver:

goed stukje en goed tegenvoorstel. op een stoep lopend hoef je niet na te denken om te wroden aangereden door een fiets. iedereen snapt het en aan kinderen is dat uit te leggen.
en ja het plan van quadrant was gekozen maar door gedoe is het een ander plan gewonnen. de kiosk middenop straat bij de grote markt was zeker zo idioot als die loodzware roestvrijstalen nep-boom.
hoe minder hoe beter zou ik zeggen. stop je energie in betere winkels, meer kwaliteit en diversiteit, een terras en minder shabby reclame ala media markt. en als winkels te breed zijn, biedt ze een kavel aan in de diepte als ze toch geen etaleurs in dienst hebben…

4. Op 2012-11-26 16:04:55 schreef Kip:

Ik heb het ontwerp niet gezien, dus eigenlijk kan ik geen oordeel noch een opinie geven, maar wel weet ik dat je van een kip géén pauw kan maken.
Met Peter D zeg ik: KISS = keep it simple stupid