De tramhaltes die door de HTM wegens bezuinigingen zijn opgeheven, moeten direct weer open zodra de lockdownmaatregelen zijn beëindigd. Dat vindt een ruime meerderheid van de gemeenteraad op voorstel van de Haagse Stadspartij. Voorrang moet worden gegeven aan het openstellen van de haltes Nieuwendamlaan, Fahrenheitstraat, Copernicusplein en Stuyvesantstraat. Raadslid Joris Wijsmuller: “Het is niet uit te leggen dat wanneer binnenkort het maatschappelijk verkeer weer herstelt uitgerekend tramhaltes toch in lockdown moeten blijven. Wij mogen deze afbraak van het OV niet accepteren.”

De sluiting van de tramhaltes leidde tot veel maatschappelijke onrust. Met name de sluiting van de halte Nieuwendamlaan, waar veel ouderen in de directe omgeving wonen, zorgde voor veel ophef en een petitie. “Eerder nam de raad mijn motie aan om vóór opheffing van tramhalten met bewoners en wijkorganisaties in overleg te gaan, maar dit is domweg niet uitgevoerd!”, aldus een getergde Wijsmuller (HSP). Hij liet het er niet bij zitten, nam het initiatief voor een nieuwe motie en kreeg steun van veel partijen in de gemeenteraad.

Belangrijke bezwaren

Het sluiten van tramhaltes verzwakt volgens de aangenomen motie de concurrentiepositie van het OV ten opzichte van de auto, levert maar een zeer beperkte financiële besparing op die niet opweegt tegen de maatschappelijke onrust en schade, en dupeert vooral ouderen. Bij het voornemen van opheffing van haltes werd nog uitgegaan van weinig gebruikte haltes, maar de opgeheven haltes op lijn 2 (Nieuwendamlaan, Fahrenheitstraat, Stuyvesantstraat) en lijn 12 (Coupernicusplein) waren vóór corona samen goed voor liefst 2800 dagelijkse in- en uitstappers. De haltes Copernicusplein en Stuyvesantstraat zijn bovendien overstaphaltes voor respectievelijk bus 21 en bus 23.

Wethouder Van Asten moet nu de HTM en de metropoolregio MRDH (opdrachtgever van het OV) ertoe bewegen om de opgeheven tramhalten weer open te stellen zodra alle lockdown-maatregelen vanwege corona zijn opgeheven. Dit kan, nu blijkt dat de Omikron-variant minder ziekmakend is, naar verwachting mogelijk al snel gebeuren. Bij het weer openstellen van halten moet voorrang worden geven aan de haltes Nieuwendamlaan, Fahrenheitstraat, Stuyvesantstraat en Copernicusplein.