Meer betaalbare fietsbuurtstallingen

Afgelopen donderdag 2 november is een motie van de Haagse Stadspartij aangenomen waarin we het college hebben gevraagd om een plan te maken voor meer betaalbare fietsbuurtstallingen. De Haagse Stadspartij wil dat er een vaste lage prijs komt voor het stallen van een fiets in een fietsbuurtstalling. Momenteel hebben we te maken met de bizarre situatie dat het stallen van een fiets duurder is dan een parkeervergunning voor een auto. Dat is in deze tijd waarin de fiets hét vervoermiddel in de stad is absoluut ongewenst.

Het stallen van een fiets kost relatief weinig ruimte, maar op straat is er steeds minder ruimte – met name in de vooroorlogse wijken – om je fiets op een veilige manier kwijt te kunnen. Het standaardtarief (en tevens maximumtarief) voor het stallen van je fiets in een buurtstalling is € 180,- per jaar. Ondanks de hoge tarieven klagen de exploitanten van de buurtstallingen dat het beheren van de stalling niet rendabel is. Donderdag 2 november vroeg het CDA daarom in een motie om de subsidie voor exploitanten te verhogen. Om die reden heeft de Haagse Stadspartij een motie ingediend die in ruil voor het verhogen van de (start)subsidie voor exploitanten van buurtstallingen vraagt om lagere (maximum) tarieven voor het stallen van je fiets.

Het stallen van een fiets in een fietsbuurtstalling is niet voor iedereen betaalbaar. Voor een gezin met 3 kinderen kunnen de kosten voor de fietsbuurtstalling nu oplopen tot maar liefst € 900,- per jaar. Dit staat toch echt niet in verhouding tot een parkeervergunning voor een auto (€ 36,60 per jaar).