(H)eerlijke Stadslandbouw

Op 27 april tijdens de dag van de stadslandbouw presenteerden veel voedselinitiatieven zich aan de stad. Ook de Haagse Stadspartij droeg een zaadje bij, door op verschillende locaties biologisch rucola zaad uit te delen: ‘Pittig, nootachtig, maar niet bitter.’ Net als de Haagse Stadspartij!

Eten dat in je eigen tuin of buurt geproduceerd wordt is veel lekkerder en gezonder! Het voorkomt ook dat landbouwproducten de halve wereld rond gezeuld worden waardoor er veel vervuiling en geen controle meer is op de smaak en kwaliteit. Om die reden heeft de Haagse Stadspartij samen met PvdD, PvdA en Groen Links het initiatiefvoorstel ‘(H)eerlijk Haags’ ingediend waarin we het college vragen om stadslandbouw in Den Haag met beleid actief te stimuleren. Het wachten is nu op wethouder Baldewsing, die in het voorjaar een nieuwe voedselstrategie zou presenteren.

Gelukkig zijn er tal van initiatieven in de stad die niet afwachten maar aan de slag met stadslandbouw zijn gegaan. Deze initiatieven, verenigd in Eetbaar Den Haag, presenteerden zich op 27 april tijdens de Dag van de Stadslandbouw.

Zelf ben ik deze dag van de Stadslandbouw begonnen bij Pluk! Den Haag in Loosduinen. In dit mooie stadslandbouwproject, waar ons bestuurslid Ido Pot bij betrokken is, wordt de speels opgezette pluktuin onderhouden door cliënten van Parnassia. Pluk! is een kinderboerderij/heemtuin/lunchroom die je overdag in het weekend vrij kunt bezoeken. Adres Loosduinse Hoofdstraat 1184a in Loosduinen (ingang t.o. het tuincentrum Ockenburg).

Daarna heb ik een lezing van Jeroen Boon van Kiemkracht bijgewoond in het Eetbaar Park in het Zuiderpark. Hij schetste daar de voordelen en mogelijkheden van stadslandbouw. Binnenkort gaat hij voor de Haagse Stadspartij een keer specifiek in op de Haagse situatie. Welke mogelijkheden kunnen we hier in Den Haag (nog) beter benutten? Een aankondiging komt op onze website te staan.

Aan bezoekers van deze stadslandbouwdag deelde de Haagse Stadspartij vrolijke gele zakjes met rucolazaad uit, zodat ze zelf op balkon of in de achtertuin aan de slag kunnen. Iedereen reageerde heel enthousiast! Bij Gezonde Gronden in de Weimarstraat kwam ik Ineke van der Brûle tegen die ook al haar zakjes met zaaigoed al kwijt was. Samen kwamen we tot de conclusie dat de Haagse Stadspartij best nog een keer zo’n zaaigoedactie kan doen: Het begint met een zaadje…

Gerwin van Vulpen

Op zaterdag 18 mei van 10.00 tot 14.00 uur zijn ook een aantal stadslandbouwprojecten te bezoeken: http://glurengroeneburen.nl/index.html
Reacties:
1. Op 2013-05-31 10:26:01 schreef Pieter:
Geachte rucola groeit langs de weg, de originele wilde vorm. En ter uw attentie er mocht naar mijn weten naar een gemeentelijk besluit, geen openbaar park of groen aangelegd worden zonder dat de toplaag eerst verwijdert moest worden en een nieuwe erop aangebracht? Is de lood deken vermindert door de jaren?
Ook kwam bij mij dat het door als voorbeeld Stadion woningbouw het verboden was een moestuintje aan de voorzijde te maken. Reden het zag er vaak slordig uit! En niet een verbod, door de looddeken die de bovenlaag van de meeste tuinen aan de straatkant vervuild heeft.