Haagse Stadspartij: “Open de hekken van de Koekamp!”

De plannen voor de Koekamp zijn door de rechter stilgelegd. Dat is voor raadslid Peter Bos van de Haagse Stadspartij aanleiding om te vragen om de Koekamp weer open te stellen voor bezoekers. Peter Bos: “De rechter heeft de gemeente een halt toegeroepen bij de bomenkap in de Koekamp. Tegenstanders, zoals de Bomenstichting Den Haag, waren naar de rechter gestapt om een voorlopige voorziening te vragen. Die is toegekend door de rechter zodat er voorlopig niet gekapt mag worden”. De gemeente moet nu wachten op een uitspraak in de bodemprocedure tegen de kapvergunning en
dat kan nog wel even duren. Ook loopt er nog een procedure tegen het bestemmingsplan voor de Koekamp. In schriftelijke vragen wil het raadslid van het college weten wat de gevolgen van de uitspraak zijn.

Peter Bos: “De lente staat voor deur en de Koekamp is afgeschermd met bouwhekken. Het ziet er niet uit, terwijl de werkzaamheden stil liggen. Ik vraag het college om de Koekamp weer toegankelijk te maken, zodat iedereen in de komende lente en zomer kan genieten van dit prachtige gebied. Het gaat nog maanden duren voordat de procedures zijn afgerond en het is zonde als het natuurpark al die tijd afgesloten blijft.”

Het plan van de gemeente voor de herinrichting van de Koekamp is in 2019 vastgesteld door de gemeenteraad. Vooral het kappen van oude bomen en het verleggen van een watergang stuitte op bezwaren. Om die reden hadden bewoners, natuurorganisaties en de fietsersbond een alternatief voorstel ingediend. Toenmalig wethouder Richard de Mos oordeelde echter dat het ontwerp van de gemeente ‘groener, veiliger en prettiger voor fietsers en voetgangers’ is. Daarom bleef de gemeente bij het eigen plan. De oppositie met als felste tegenstanders Haagse Stadspartij en Partij voor de
Dieren noemde het bizar dat de gemeente de eigen plannen doorzette, maar dolf uiteindelijk het onderspit.

Schriftelijke vragen: Open de Koekamp
Indiener: Peter Bos

Datum: 11 maart 2020

Aan de voorzitter van de gemeenteraad,
Op 9 maart 2020 heeft de rechter de plannen voor de Koekamp stilgelegd. Naar aanleiding hiervan stel ik overeenkomstig artikel 30 van het Reglement van orde de volgende schriftelijke vragen:

1. Is het college op de hoogte van de uitspraak?

2. Wat betekent de uitspraak voor de plannen voor de Koekamp?

3. De rechter heeft een voorlopige voorziening toegekend. Hoeveel vertraging levert de uitspraak op?

4. Is het college bereid om de plannen te herzien en te kiezen voor een minder ingrijpend alternatief? Zo nee, waarom niet?

5. Is het college bereid om de hekken e.d. weg te halen zodat de Koekamp in ieder geval dit voorjaar en komende zomer weer toegankelijk wordt voor het publiek? Zo nee, waarom niet?

Peter Bos
Haagse Stadspartij

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.