Genadeloze gemeente rooit rosarium

De Haagse Stadspartij heeft vragen gesteld over de kaalslag in het rosarium op het Jozef Israelsplein. Verbijsterde buurtbewoners werden geconfronteerd met de gemeentelijke aanslag op het groen. Gerwin van Vulpen: “Dit is ongehoord. De wethouder beweert dat er overleg heeft plaatsgevonden, maar de buurt weet van niets”.

 

Woede over kaalslag chic stadsparkje
(De Telegraaf, 4 dec 2013)

door Alexander Bakker DEN HAAG, woensdag

Buurtbewoners zijn zich wild geschrokken van de ‘opknapbeurt’ van het rosarium ter ere van koningin Emma aan het Jozef Israëlsplein in Den Haag. Tot grote onvrede van vaste bezoekers wordt de complete rozentuin bruut gesnoeid.

Het halfronde rosarium, met prominent het in 1936 door koningin Wilhelmina onthulde imposante monument voor koningin Emma, is al tientallen jaren omringd door een flinke bossage. Het chique stadsparkje, ooit ontworpen door de beroemde architect Berlage, vormde daardoor een oase van rust aan de Wassenaarseweg, maar sinds deze week worden in opdracht van Den Haag met bruut geweld alle struiken verwijderd door twee graafmachines.

“Dit is echt om te janken. Dat de gemeente de boel deels wil herplanten kalmeert mij niet”, vertelt Eppo Harbrink Numan beteuterd. “Als 73-jarige ga ik het nooit meer zien zoals het nu was. Het was heerlijk om hier afgesloten te zitten in een van de prachtige prieeltjes in de geur van rozen.” Tooike Bosman denkt al te weten waar de snoeidwang vandaan komt: “Een beetje wilde natuur zal wel weer niet gelikt genoeg zijn voor een internationale stad.”

Bestuurslid Willem Hoekstra van Wijkvereniging Benoordenhout is verbaasd over de gang van zaken: “Het zou een opknapbeurt zijn, geen afknapbeurt. Het stadhuis wil het park onaantrekkelijker maken voor scholieren om te hangen door alle beschutte plekken weg te halen. Maar dit is een ander uiterste. De charme van dit uniek stukje Den Haag is helemaal weg.”

Verbaasd

Verantwoordelijk stadsdeelwethouder Ingrid van Engelshoven is verbaasd over de commotie: “Het plan om het plein mooier te maken heeft in nauw overleg plaatsgevonden met omwonenden. Er komt een betere doorkijk om de veiligheid te verbeteren. Alle rozen worden weer teruggeplaatst.”

Aan de voorzitter van de gemeenteraad

Den Haag, 4 december 2013

Betreft: kaalslag Jozef Israëlsplein

Geachte voorzitter,

Naar aanleiding van het artikel “Woede over kaalslag chic stadsparkje”in de Telegraaf van 4 december 2013, leg ik onder verwijzing naar het desbetreffende artikel van het reglement van orde het college de volgende vragen voor.

1. Waarom zijn de rozen niet gewoon gesnoeid maar helemaal uitgegraven?

2. Is het college het met mij eens dat groen zoveel mogelijk gespaard en behouden moet worden? Zo nee, waarom niet?

3. Volgens de wethouder is er nauw overleg geweest met de bewoners. Hoe kan het dan dat het bestuurslid Willem Hoekstra van Wijkvereniging Benoordenhout een totaal ander beeld heeft van het opknappen van het plantsoen als de wethouder?

4. Dit is niet de eerste keer dat na een overleg met de gemeente, de partijen een heel verschillend idee hebben over de uitkomst, o.a. bij het fiets parkeren Grote Markt gebeurde hetzelfde. Is het college met mij eens dat een overleg alleen zin heeft als de uitkomsten voor alle partijen duidelijk zijn? Zo nee, waarom niet. Zo ja, wat gaat het college doen om hier in vervolg zorg voor te dragen ?

Met vriendelijke groet,

Gerwin van Vulpen

Reacties:

1. Op 2013-12-05 08:36:48 schreef annekesanders:

Weer zo,n typisch voorbeeld van overleg.

BURGERS VAN DEN HAAG WORDT WAKKER,
WE HOUDEN GEEN GROEN MEER OVER IN ONS MOOIE DEN HAAG.

2. Op 2013-12-05 16:29:55 schreef Jan verburg:

Jammer dat jullie je op sleeptouw laten nemen door de telegraaf. Is nuanceren moeilijk of komt deze houding het beste uit? Kritisch zijn is goed maar deze reactie van jullie slaat echt nergens op. En ik was er wel bij!

3. Op 2013-12-06 11:20:21 schreef Enny Kleikamp-van Leeuwen:

Ik was niet bij de klankbordgroep, maar ken wel iemand die erin zat.
Hij had een totaal ander beeld van de benadering dan wat er nu gebeurt.
O.a. de kap van eeuwen oude Wisteria’s (vergelijkbaar met die uit de japanse tuin in Clingendael)
De keuze voor de deelnemers aan de klankbord bijeenkomsten is overigens vrij willekeurig en beslist geen dwarsdoorsnede van de wijk en ook geen democratisch instrument waar enige controle achteraf op mogelijk is. Het wil er bij mij niet in dat in iedere wijk de klankbordgroepen ongeveer hetzelfde denken over het groenbeleid, en toch komt het er overal in Den Haag ongeveer hetzelfde uit uit te zien (nl. zo kaal en onderhoudsvriendelijk mogelijk, met weinig oude bomen,veel nieuwe en kleine struikjes)
Ra ra hoe kan dat ? zoveel consensus over de hele stad ?
Nee er is één kaalslag beleid (direct naar de biobrandstof installaties) en de respectievelijke klankbordgroepen dienen als schaamlap hiervoor.
Een schandelijke en domme vernietiging van stedelijk cultuurhistorisch groen kapitaal !

4. Op 2013-12-11 14:50:21 schreef Joop Selier:

Schandalig !!!!!!!

Wat een kale boel.

Eeuwig Zonde !!!

5. Op 2013-12-12 15:38:38 schreef Marijke van Os:

De kaalslag van het rosarium (Jozef Israelsplein)is nog maar het begin van de zgn. NIEUWE PROLETEN STIJL. DE STIJL die in Den Haag rond waard als een soort ziekte. De crisis is overal voelbaar behalve bij de Haagse groenafdeling. Die draait op volle toeren als nooit te voren!! Is de klus klaar dan beginnen ze gewoon weer ergens anders opnieuw totdat de hele stad uiteindelijk kaal en zonder groen is en ze zichzelf overbodig hebben gemaakt. Dan valt er weinig meer te snoeien, te onderhouden of te kappen. Dan kunnen we gezellig met z”n allen naar de dierentuin en daar de zeldzaam geworden musjes ,roodborstjes en eendjes bewonderen. En is dit eigenlijk niet wat veel mensen ook willen? Kijk maar eens naar de tuinen. Alles wordt door particulieren tegenwoordig toch ook zoveel mogelijk kaal gehakt en dicht gepletterd met stenen. Lekker strak, lekker clean, vuurpotje erin voor de frisse lucht en dan maar chillen jongens!