Buurtpark Javalaantje moet wijken voor blik!

Door de herinrichting van de Javastraat gaan 12 parkeerplaatsen verloren, die gecompenseerd moeten worden in het buurtpark van de bewoners. De bewoners verzetten zich tegen het verdwijnen van het schaarse groen uit hun buurt. De Haagse Stadspartij steunt het verzet van de buurtbewoners.

 

Inmiddels staat de Javastraat te boek als één van de straten met de slechtste luchtkwaliteit van Nederland en verwacht de wethouder dat het opheffen van één rijstrook zal bijdragen aan een mogelijke verbetering van de luchtkwaliteit. Deze rijstrook wordt ingericht als fietspad, waardoor er ook 12 parkeerplaatsen verloren gaan. De Haagse Stadspartij is net als de bewoners niet tegen de aanleg van een dubbel fietspad. “Hier dreigt een buurtpark verloren te gaan voor een paar parkeerplaatsen!” aldus van Vulpen.

De problemen met de luchtkwaliteit en leefbaarheid op de Javastraat komen voort uit de aanzuigende werking van de Utrechtsebaan en in de toekomst de Rotterdamsebaan, die er pal naast komt te liggen. Daardoor staan de aanrijroutes op de Mauritskade, Javastraat, Laan Copes van Cattenburgh en Raamweg dagelijks vast met verkeer uit achterliggende wijken. Geen wonder dat de luchtkwaliteit in metingen als slecht, tot zeer slecht uit de bus komt. Toch zal volgens de gemeente in 2015 de luchtkwaliteit nét aan de EU-normen voldoen. “Dat betekent wel dat de luchtkwaliteit erg ongezond blijft!”, stelt Gerwin van Vulpen verontwaardigd vast.