Bomen op de Laan blijven tot na verkiezingen staan

De bomen van de Laan van Meerdervoort blijven komend kapseizoen – dus tot na de verkiezingen – staan. Wethouder Smit maakte dit bekend in een debat wat de Stadspartij had aangevraagd over de uitspraak van de rechter. De rechter had besloten dat in afwachting van de bodemprocedure de bomen niet gekapt mogen worden.

 

“Wederom winst voor de buurt!”, roept Gerwin van Vulpen van de Haagse Stadspartij opgelucht na afloop van de commissie Leefomgeving, “De bomen blijven nu zeker staan tot na de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart. Hagenaars hebben nu de kans om te stemmen op een partij die zich hard maakt voor behoud van dit karakteristieke stuk Haags groen!”. De wethouder gaat wel onderzoeken of de aanleg van de vrijliggende fietspaden wel volgens de oorspronkelijke planning uitgevoerd kan worden.

4 Responses
  1. Martin

    Geachte heer Gerwin van Vulpen, alhoewel een optimistisch wereldbeeld een goede eigenschap is, is inzicht in het politieke denken en handelen ook zeer wenselijk. de euforie bleek iets te vroeg nu de gemeente toch enkele bomen met een kapvergunning heeft verwijderd.

    1. Anoniem

      Beste Martin, Dat gaat om 2 bomen die recent gekapt zijn: een jonge iep in de middenberm en een bloesemboom op het trottoir. Ze waren volgens de gemeente in slechte staat. Ik heb er schriftelijke vragen over gesteld: Waarom kanhet kappen niet even wachten op de onderbouwing? Het betrof twee kleine bomen, er was geen gevaar voor de omgeving. Met vriendelijke groet! Gerwin

  2. Rozemarijn

    Goede dag,
    Ik ben benieuwd naar wat de Haagse Stadspartij in het algemeen vindt van bomenkap en aanplant in Den Haag: is het in jullie ogen van belang dat er inheemse bomen (en struiken) geplant worden, die aansluiten bij het locale ecosysteem, en die niet te krap staan? Soms is kap in verband met omval-gevaar (bij ziektes of te weinig wortelruimte) misschien nodig? In het park aan het Oranjeplein staan bijvoorbeeld bomen langs het hek die deze week op een onvakkundige manier zijn gesnoeid; die moeten daar door in de toekomst waarschijnlijk nog vaker gesnoeid worden omdat de takken op de verkeerde plekken gaan compenseren/bijgroeien, en de levensduur gaat achteruit: zonde (ook van het geld)! Houdt de HSP zich daar ook mee bezig? En vindt de HSP ook dat de bomen aan de Laan van Meerdervoort eigenlijk nooit zo dicht op de trambaan geplaatst hadden moeten worden? Er zijn de laatste tijd vele acasia’s aan de Hoefkade gekapt, waarschijnlijk in verband met veiligheid bij storm. Die bomen hadden daar ook niet genoeg ruimte om te wortelen. Verkeerde boomkeuze dus..
    Het lijkt alsof er gebrek aan vakkennis is bij de Gemeente Den Haag op het gebied van groenbeheer, is daar wat aan te doen volgens jullie?
    Ik stel deze vragen in verband met een gesprek dat ik had met mijn vriend, die hovenier is.

    Vriendelijke groetjes!
    Rozemarijn

  3. Gerwin

    Beste Rozemarijn, We krijgen ook veel klachten over het groenbeheer. Het beeld in het algemeen dat we daaruit krijgen is dat groenbeheer haar taak niet serieus uitvoert. Onderhoud wordt zo lang mogelijk uitgesteld en vervolgens wordt in parken alle onderbegroeiing verwijderd, zoals in landgoed Arendsdorp en het Rosarium, of gaan beeldbepalende bomen verloren zoals bij de opknapbeurt van park Oosterbeek. Dat komt o.a. doordat groenbeheer onder verschillende diensten valt. Daarom wil de Haagse Stadspartij dat het een centrale plek krijgt in de gemeentelijke organisatie. En vinden we dat er structureel meer geld naar groenbeheer moet. Het is lastig te beoordelen of het bezuinigingen zijn of een gebrek aan vakkennis. Maar een onafhankelijke stadsecoloog zou wat ons betreft een goed idee zijn. Het staat allemaal in ons verkiezingsprogramma op de site.
    Dank voor je reactie! Met vriendelijke groet! Gerwin