Site pictogram Haagse Stadspartij

VVD wil het JIP censureren

JIP - foto Jipdenhaag.nl

Kraken is al 40 jaar een bekend verschijnsel in Den Haag. De VVD kan er maar niet aan wennen en ziet het eigendomsrecht als het hoogste goed. De jihad van VVD-raadslid Bart de Liefde tegen alles wat met kraken te maken heeft richtte zich vorige week tegen het JIP, het Jongeren Informatie Punt.

 

In het artikel hieronder wordt de inbreng van de Haagse Stadspartij niet genoemd. Dus voor alle duidelijkheid: De Haagse Stadspartij is groot voorstander van kraken als panden leeg blijven staan. En wat nog niet op de website van het JIP staat:

Iedere dinsdag van 17.00 tot 19.00 uur is er Kraakspreekuur in de Illusie, Casuariestraat 16 te Den Haag. Daar kun je terecht als je info nodig hebt over kraken.

Censuur Dekker valt slecht in raad
(AD/Haagsche Courant, 5 mrt 2009)

DEN HAAG Het voornemen van wethouder Sander Dekker (VVD, jeugd) om het JIP (Jongeren Informatie Punt) opdracht te geven een tekst over kraken van woningen van hun website te halen, is slecht gevallen bij een flink deel van de Haagse gemeenteraad. Vooral coalitiepartijen PvdA en GroenLinks hadden geen goed woord over voor de wethouder.

VVD-raadslid Bart de Liefde wilde van partijgenoot Dekker weten wat hij vond van de tekst over kraken op de website van het JIP. Op de site van JIP kunnen jongeren informatie vinden over diverse thema’s zoals drugs, gezondheid, onderwijs, seksualiteit en wonen. Over dat laatste onderwerp staat te lezen dat kraken voor jongeren ook een optie is om woonruimte te vinden. Vervolgens wordt uitgelegd hoe dat kraken in z’n werk gaat en waar krakers op moeten letten. De VVD vindt dat het JIP te ver gaat met de tekst over kraken. ,,JIP wordt gesubsidieerd door de gemeente om informatie aan jongeren te vertrekken. Kraken hoort niet tot de taken van het JIP, vindt De Liefde. De VVD’er is tegen kraken en vindt niet dat een door de gemeente financieel gesteunde stichting kraken moet bevorderen.
Dekker zei gisteren tijdens de commissievergadering dat hij met verbazing de website van het JIP heeft gelezen. ,,Als dit college zegt dat het niet voor kraken is, dan is het gek dat JIP informatie geeft over kraken, aldus de wethouder, die liet weten dat hij namens het college JIP opdracht zal geven de tekst te verwijderen. PvdA’er Baart noemde dat ‘een slecht plan’. Volgens hem is kraken een prima drukmiddel tegen leegstand en niet in strijd met de wet. JIP legt volgens hem de regels uit. ,,In Den Haag telt toch niet wiens brood men eet, wiens woord men spreekt? vroeg hij zich verbaasd af. Ook D66- fractieleider Marjolein de Jong was verbaasd over de betuttelende houding van Dekker en de VVD. ,,U wilt zeker alleen nog maar jaknikkers subsidiëren, vroeg De Jong. ,,U geeft geld en wilt de lijn en de regels bepalen, maar JIP heeft ook een eigen verantwoordelijkheid. Ook andere partijen gaven aan niets te voelen voor de censuur van het college. De VVD kreeg steun van ChristenUnie/SGP, Politieke Partij Scheveningen en Groep Van der Velden. De raad eist schriftelijk uitleg van het college.

Mobiele versie afsluiten