Vrijdag 19 januari was de aftrap van onze campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen (21 maart 2018) gelijktijdig met de opening van ons prachtige pand (het Rijksmonument De Volharding en tot voor kort bekend als het Randstadpand) in het hart van de stad, Grote Markt 24 Den Haag. Lijsttrekker Joris Wijsmuller startte de campagne #allesvoordestad met onderstaande speech.
Speech Joris Wijsmuller
Welkom in de Volharding, in het midden van de stad, midden in het Popcluster, met Haagse Harry voor de deur, aan de rand van het Oude Centrum – de wijk waar de Haagse Stadspartij 20 jaar geleden is opgericht. De Volharding is een modern gebouw uit 1927 (een ufo in die tijd!) dat door architect Jan Buijs is ontworpen voor propagandadoeleinden middels lichtreclame, met de oudste media facade van Nederland. Het is dus bij uitstek geschikt om als campagnepand te dienen. Het is een belangrijk monument voor de nieuwe bouwkunst, met verwijzingen naar de Stijl, maar het gebouw laat zich niet in een kunsthistorisch vakje plaatsen. En dat geldt voor ons allemaal zoals we hier staan. Welkom bij de leukste partij van de wereld: welkom bij de Haagse Stadspartij! Wars van opportunisme, en al 20 jaar: Alles voor de stad!
De komende maanden vieren wij het feest van de democratie, met op 21 maart de gemeenteraadsverkiezingen. Er staat dan veel op het spel. Met de Haagse Stadspartij in het college heeft de Haagse bevolking eindelijk een voet tussen de deur gekregen. Problemen worden in samenspraak opgelost en nieuwe initiatieven krijgen meer kansen. Wij noemen dat ‘Vertrouwen op Haagse kracht’, het motto van dit college. Gaat het stadsbestuur hiermee door? Vertrouwen op Haagse kracht is niet slechts een uithangbord voor vier jaar, maar dat dreigt wel te gebeuren wanneer er een college zonder Haagse Stadspartij komt. De Hagenaar kan een vaste voet tussen de deur krijgen, maar dan moet er wel op een partij gestemd worden die de stad vooropstelt. Een lokale partij als de Haagse Stadspartij doet dat.
De Haagse Stadspartij heeft bewezen dat het in een versnipperend politiek landschap heel goed kan besturen, samenwerken en verbinden. Met een fractie die de open bestuurscultuur bewaakt, haar eigen geluid laat horen, kritisch en constructief, en zo ook vanuit de gemeenteraad heel veel bereikt. We zijn niet bang om de grote uitdagingen aan te pakken omdat we het samen met de stad doen. De energietransitie, klimaatproblemen, segregatie en woningtekorten lossen we samen met de stad op. We hebben onze nek uitgestoken door bestuursverantwoordelijkheid te nemen, en zijn niet bang om controversiële dossiers aan te pakken en op te lossen zoals de vluchtelingenopvang en het Spuikwartier. Alles voor de stad!
Natuurlijk wist ik vier jaar geleden goed waaraan ik begon met het meest politiek gevoelige dossier (het cultuurpaleis aan het Spuiplein). Dat ik van links tot rechts, vanuit de oppositie maar ook vanuit de coalitie, de pijlen op mij gericht weet. Maar het dossier is té belangrijk om het aan een andere partij te laten, dat vond ik toen en dat vind ik nu. Het is voor de stad ontzettend belangrijk dat we investeren in een verbindend, cultureel hart van de stad. Het oude plan is van tafel gegaan, en er is een nieuw en veel beter plan gemaakt dat nu ook gebouwd wordt. Geen elitair Spuiforum van 70 meter hoog op het Spuiplein, maar een Spuikwartier voor iedereen, met een huis voor heel Den Haag met cultuur, onderwijs, sociale woningen, horeca en een groen Spuiplein in het hart van de stad.
Ik ben trots op wat er de afgelopen vier jaar dankzij de Haagse Stadspartij is bereikt. Omdat we van onderop werken kunnen we burgerinitiatieven snel oppikken en helpen realiseren. Neem Wooncoöperatie Roggeveenstraat: bewoners hebben voorkomen dat hun sociale woningen werden gesloopt, en nemen deze woningen nu zelf in eigendom en beheer. Dit was alleen mogelijk met de Haagse Stadspartij in het college, die ervoor gezorgd heeft dat de wooncoöperatie zoals door Adri Duijvesteijn in de wet mogelijk is gemaakt in het coalitieakkoord kwam. En zo is op initiatief van de bewoners en dankzij de Haagse Stadspartij in Den Haag de eerste wooncoöperatie (in de nieuwe wet) van Nederland gerealiseerd.
Of neem de Groene Mient. Ook dat is een initiatief wat voortkomt uit het Oude Centrum, in de traditie van de Blauwe Aanslag, het Pandercomplex en de Waterspin. De Groene Mient is de eerste gasloze, klimaatneutrale woonwijk van Nederland, helemaal zelf door de bewoners ontwikkeld en gebouwd. In een traditie van zelfbouw, kleinschalig en collectief particulier opdrachtgeverschap waar we ook de komende jaren absoluut mee moeten doorgaan.
En dat doen we ook op cultuurgebied, in de traditie van ‘Do it yourself’, met culturele broedplaatsen. Want we willen niet alleen investeren in de theaters en musea in het centrum, maar ook in wijkcultuurankers en een goed makersklimaat. En dat doen we met broedplaatsen als Maakhaven en de Besturing, of hier om de hoek met ‘The Grey Space in the Middle’. Investeren in cultuur is ontzettend belangrijk voor een snelgroeiende maar ook snel veranderende stad. Want juist met kunst en cultuur kun je veranderingen tegemoet treden, verbindingen leggen, samenhang en identiteit versterken, en de wereld van kinderen verrijken en vergroten. Door vaardigheden als spreken in het openbaar, acteren, visualiseren, schrijven en dichten in het onderwijs een goede plek te geven, vergroot je de kansen van kinderen in onze complexe samenleving. De bibliotheek in de Schilderswijk heb ik heropend, en die in Bouwlust wil ik ook gaan heropenen. Er moet kortom meer in Kunst en Cultuur geïnvesteerd worden, zoals in het kunstenplan Ruimte voor de Spelende mens.
Een andere vrucht van Haagse kracht vindt je in Loosduinen. Gisteren mocht ik de sleutel van Buitenplaats Ockenburgh aan de buurtbewoners overdragen, die samen de verantwoordelijkheid hebben genomen voor verwaarloosd cultureel erfgoed in een beschermd natuurgebied. En zo voor Loosduinen een geweldige ontmoetingsplek hebben gerealiseerd waar ieders bijdrage, groot of klein, tot zijn recht komt. Het zijn slechts vier prachtige voorbeelden van Haagse kracht die dankzij de Haagse Stadspartij en onder mijn verantwoordelijkheid als wethouder tot stand zijn gekomen, maar ik kan er nog veel meer opnoemen. Voorbeelden waarin we samen met bewoners de stad vooruithelpen. Alles voor de stad!
We doen het dus niet alleen, en ik ga er vanuit dat we ook met deze campagne kunnen rekenen op uw bijdrage om de hele stad te vertellen dat de Haagse Stadspartij voor bewoners het verschil maakt. U bent de komende maanden van harte welkom hier in de Volharding, in ons campagnepand waar het campagneteam voor u klaar staat en zeker ook open staat voor nieuwe initiatieven om de Haagse Stadspartij in de stad zichtbaar te maken. Ik mag als lijsttrekker hiervoor nu het startsein geven, maar we hebben ook een geweldige top 10 met tien fantastische en diverse kandidaten die klaar staan om de raad in te gaan. De Haagse Stadspartij is klaar voor de volgende stap om verder te groeien, met kandidaten vol inhoud. Kandidaten die voor gelijke kansen voor iedereen staan, de energietransitie en ook de economische transitie die daarbij hoort verder gaan brengen, met natuurlijk een burgerbegroting maar ook met een scherp oog om etnisch profileren tegen te gaan, oog voor de toegankelijkheid van de zorg, voor monumentenzorg en natuurlijk voor meer cultuur en een open bestuurscultuur, met armoedebestrijding en kansen voor mensen met een arbeidsbeperking. Met eigenwijze kandidaten die staan voor diversiteit en inclusiviteit, in Den Haag als stad van recht en vrede voor iedereen, met slimme ruimtemakers om de groei op te vangen zonder dat dit ten koste van groen en historisch erfgoed gaat, om de mobiliteit anders te organiseren met veel meer ruimte voor de fiets en OV, met juist meer groen en bescherming van het Stille Strand. In een stad waarin niet alleen geïnvesteerd wordt in gebouwen en stenen, maar ook in zorg, cultuur, groen en sociaal beleid.
De Haagse Stadspartij is er klaar voor, met goede en betrokken kandidaten, die zich gaan inzetten voor een politiek van onderop, voor meer cultuur, de ongedeelde stad, en een duurzame stad voor iedereen. En om met dat laatste te eindigen: vandaag laten we zien dat we solidair zijn met Groningen en dat ook Den Haag van het gas af wil. Ook wij als lokale partij vechten net als de Groningers tegen de landelijke partijpolitiek. Lokale politiek heeft de toekomst en blijft groeien. Welkom in de Volharding: Alles voor de Stad!
Na de speech sloot de band de Hormones af met een heus Haagse Stadspartijlied (een oud Ramones-nummer) ‘Alles voor de stad’ dat werd gezongen door Peter Bos.
fotografie Menno van der Meer