In 2017 werd in berichten door vrouwen de hashtag MeToo internationaal gebruikt om seksuele intimidatie, misbruik of overschrijdend gedrag zichtbaar en daders bekend te maken. Ook in Nederland kwamen vrouwen naar buiten met hun ervaringen. MeToo zorgde voor veel controverse omdat zichtbaar werd dat het in alle lagen van de maatschappij onveilig kan zijn voor vrouwen/meisjes en jongens, en er ook wordt gewezen naar de dader. Door het blootleggen van sexuele intimidatie werd ook zichtbaar dat de situatie vaak wordt gebagatelliseerd en er sprake is van onveilige werkplekken in alle sectoren, van horeca tot wetenschap. Het is positief dat nu door #MeToo meer vrouwen en jongens zich gesterkt voelen om zich uit te spreken.

Begin deze maand (mei, 2019) kwam via de media naar voren dat de wethouder Duurzaamheid en Energietransitie een nieuwe woordvoerder heeft aangesteld. Een jaar geleden (maart, 2018) was er controverse rondom deze woordvoerder toen hij werkzaam was bij Tweede Kamer-fractie van GroenLinks. Hij werd ontslagen omdat hij zich had vergrepen aan een stagiaire. Zijn aanstelling nu bij de gemeente als woordvoerder van een publiek bestuurder roept vragen op. Raadslid Fatima Faïd heeft het college via schriftelijke vragen om opheldering gevraagd.

De schriftelijke vragen:

 1. Is de wethouder bekend met de #MeToo beweging?
 2. Is de wethouder bekend met de controverse rondom deze woordvoerder?
 3. Klopt het dat deze woordvoerder werkzaam was in de Tweede Kamer namens Groenlinks?
 4. Is de wethouder bekend met de cijfers van het Kennisinstituut Atria, namelijk dat 45% van alle vrouwen ooit te maken heeft gehad met fysiek en/of seksueel geweld?
 5. Kunt u concreet uiteenzetten hoe de sollicitatie procedure is verlopen in deze casus?
 6. Welke rol speelde de wethouder Duurzaamheid en Energietransitie hierin?
 7. Is de woordvoerder actief benaderd door de wethouder Duurzaamheid en Energietransitie? Zo, ja waarom. Zo nee, is hij door iemand anders vanuit de gemeente benaderd?
 8. Op basis van welke criteria is de woordvoerder aangenomen?
 9. Bent u het met mij eens dat het aanstellen van deze woordvoerder een slechte boodschap is aan de vrouwelijke medewerkers bij de gemeente?
 10. Is de wethouder Duurzaamheid en Energietransitie er zich van bewust dat bij het aanstellen van deze woordvoerder er actief wordt bijgedragen aan het creëren onveilige werkomgeving?
 11. Bent u zich ervan bewust dat dit een onveilig gevoel kan geven aan vrouwelijke medewerkers?
 12. Klopt het dat men voor een aanstelling bij de gemeente onder andere een VOG nodig is.In verschillende media werd geschreven dat de woordvoerder onderhandelde over zijn VOG. Hier hebben wij de volgende vragen over:
 13. Waar precies werd er over onderhandeld?
 14. Wie waren hierbij betrokken vanuit de gemeente?
 15. Klopt het dat de woordvoerder geen VOG kon overleggen?
 16. Heeft de woordvoerder uiteindelijk een VOG gekregen?
 17. Heeft de wethouder Duurzaamheid en Energietransitie hierin nog een rol in gespeeld? Zo ja, welke?

Fatima Faïd

Haagse Stadspartij

 

Uw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.