”Roestvrij staal in zwembaden levensgevaarlijk”

8 Nov 2011. De Haagse Stadspartij heeft schriftelijke vragen ingediend over het gebruik van roestvrij staal in zwembaden.

 

Recent is door een ongeluk in het zwembad Reeshof in Tilburg een vijf maanden oude baby overleden en haar moeder ernstig gewond door het naar beneden storten van geluidsboxen.

In 2001 stortte het dak van een zwembad in Steenwijk in toen kwamen de aan roestvast staal bevestigde luchtkanalen los, waardoor het hele plafond instortte. In 1985 gebeurde hetzelfde in een zwembad in het Zwitserse Uster. Daar kwamen toen twaalf mensen bij om het leven.

De Haagse Stadspartij vindt dan ook dat er in geen enkel zwembad meer constructies van roestvast staal mogen zitten.

Met het stellen van onderstaande schriftelijke vragen willen wij weten of de situatie in de Haagse zwembaden wel veilig is.

Aan de voorzitter van de gemeenteraad
Den Haag, 8 november 2011

Betreft: sv Gebruik Roestvast Staal (RVS) constructies in gemeentelijke zwembaden

Geachte voorzitter,

In het Tilburgse zwembad Reeshof stortten vorige week dinsdag speakers van tachtig centimeter hoog van het plafond naar beneden. De geluidsboxen verwondden een vijf maanden oude baby en haar moeder. Het kind, een meisje, bezweek enkele uren na het ongeval in een ziekenhuis in Rotterdam. De 27-jarige moeder uit Tilburg raakte zwaargewond aan haar hoofd.

Het ophangsysteem van de luidspreker was van roestvast staal, maar bleek toch verzwakt door corrosie. Roestvast staal is geen goed materiaal om in zwembaden te gebruiken.

Al in 2004 hadden specialisten grote twijfels over de ophangsystemen van plafonds in met name zwembaden. het blijkt dat roestvast staal (rvs) bij de zwembadbouw vanaf 1985 in de mode kwam en vanaf 1990 standaard werd. Voor die tijd werd voornamelijk het duurzame verzinkte staal toegepast. Nu is roestvast staal (rvs) niet zo roestvast als de naam aanduidt. Roestvast staal kan toch roesten. dat komt mede door de aangename temperatuur in het zwembad, de vochtigheid en bovendien de aanwezigheid van chloor.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de veiligheid in zwembaden.

Onder verwijzing naar het desbetreffende artikel van het reglement van orde leg ik het college de volgende vragen voor.

1.Is de gemeente van bovenstaande op de hoogte?

2.Hoeveel gemeentelijke zwembaden in Den Haag hebben constructies van RVS?

3.Welke actie gaat de gemeente nu ondernemen n.a.v. het ongeluk in Tilburg en de kennis over het gebruik van RVS in zwembaden?

Constance Bogers