Plan B krijgt de kans: Villa Ockenburgh wordt gerestaureerd

De Stichting tot behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh (SHBO),  de initiatiefnemers van het burgerinitiatief Plan B, krijgt van de gemeente Den Haag de kans hun exploitatieplan voor Ockenburgh verder uit te werken.  In die plannen krijgt het landhuis een kleinschalig horecaconcept en wordt scoutinggroep De Rimboejagers in het bijbehorende chalet gehuisvest. De gemeente gaat het Rijksmonument in 2016 stapgewijs restaureren. Tot de start van deze renovatie willen de initiatiefnemers een pop-up restaurant in de villa starten. 

Wethouder Joris Wijsmuller is enthousiast over samenwerking met de SHBO. “Er ligt nu eindelijk een passend en realistisch plan om dit mooie landhuis in zijn oude glorie te herstellen. Na de herinrichting en renovatie van het landgoed is nu het monumentale landhuis aan de beurt. Zo wordt het hele gebied straks weer aantrekkelijk voor bezoekers. Het is goed dat de initiatiefnemers van Plan B deze kans grijpen om de villa een mooie nieuwe bestemming te geven. Voor mij is dat een mooi voorbeeld van Haagse Kracht.”

Fondsenwerving
De SHBO is van plan door fondsenwerving de gemeentelijke investeringskosten in de restauratie en renovatie van het landhuis te beperken.  Hierdoor kan de huurprijs  die de gemeente aan de  stichting in rekening brengt ook naar beneden. Om de initiatiefnemers tijd en ruimte te geven voor fondsenwerving start de restauratie niet eerder dan februari 2016.

De afronding van de groenwerkzaamheden op Landgoed Ockenburgh zijn zo goed als afgerond. Op het voor publiek toegankelijke landgoed zijn de bomen, gazons en wandelpaden hersteld of opnieuw aangelegd. Ook de verlichting van de oprijlaan en langs het fietspad is aangepast om de vleermuizen in het gebied ’s nachts niet te storen. Er zijn nieuwe witte landgoedbanken geplaatst en de brug naar de Zwitserse Partij aan de oever van de Spiegelvijver wordt vernieuwd.

Vorig jaar is de tender voor verkoop van landhuis, dienstwoning en chalet geëindigd. De tender heeft destijds niet geleid tot de verkoop van één van de gebouwen. Direct na beëindiging van de tender  kregen de initiatiefnemers van Plan B de gelegenheid  om de (financiële) haalbaarheid van hun plannen nader te onderzoeken. De gemeente heeft hierin een faciliterende rol, terwijl de initiatiefnemers financieel verantwoordelijk  zijn voor uitwerking en ontwikkeling van Plan B.

2 Responses
  1. allard

    het is dusdanig opgeknapt, dat het een net parkje is gworden, de prachtige rododendronstruiken kapotgesnoeid zijn, de oorspronkelijke sfeer weg is en je hond erniet meer mag lopen
    jammer
    allard is boos ende verdrietig

  2. wverhoog

    Er word veel vernield ,er blijven veel Wandelaars weg om dat de Honden niet meer los mogen lopen ,en waar ze wel los mogen lopen is niks opgeknapt en waar ze wel los mogen is niks op geknapt een grote bende,Schande