Oud-VVD-er Monkhorst naar Haagse Stadspartij

Theo Monkhorst, oud-VVD-fractievoorzitter, is lid geworden van de Haagse Stadspartij. Monkhorst is daarnaast toegetreden tot het campagneteam van de HSP voor de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2014. De lokale weekbladen doen verslag.

Foto: Piet Gispen

 

Oud-VVD Monkhorst naar Haagse Stadspartij
Den Haag Centraal, 9 jan 2014

Het nieuws raakte een beetje in de verdrukking door de lucht van oliebollen en de kruitdampen van het vuurwerk. Het nieuws was: voormalig VVD-fractievoorzitter Theo Monkhorst is eind vorig jaar lid geworden van de Haagse Stadspartij. Want, zo legt hij uit, de Haagse Stadspartij is de enige partij die zich écht inzet voor de stad Den Haag. “Bij de HSP gaat het er om zaken, die in de stad spelen op de politieke agenda te krijgen. En niet andersom, zoals nu gebeurt. Het is een echte lokale partij”. De flamboyante Monkhorst zat vorige eeuw gedurende acht jaar in de gemeenteraad, waarvan twee jaar als fractievoorzitter. “Het wethouderschap zat er vervolgens aan te komen, maar ik was inmiddels voor mezelfbegonnen en verliet daarom de politiek”. Later zegde hij zijn lidmaatschap van de VVD op, omdat hij het niet eens was met de landelijke koers van zijn partij.
Monkhorst sloot zich daarna nergens meer bij aan, maar ging lokaal wel op D66 stemmen. Deze keer stemt hij geen D66 meer, het wordt dus de HSP. Hij licht toe: “D66 heeft de afgelopen vier jaar zo verschrikkelijk gehakt in de subsidies op kunst en cultuur, ik kan niet meer op die partij stemmen”. Monkhorst is schrijver, onlangs werd zijn meest recente romen, getiteld Blinde Perfectie, gepubliceerd. De liberale schrijver heeft eind vorig jaar zijn diensten aangeboden aan de Haagse Stadspartij van Joris Wijsmuller. “Ik sta niet op de lijst, want stel dat ik als lijstduwer gekozen word. Dan moet je in de raad en daar heb ik eerlijk gezegd geen tijd meer voor, het schrijverschap komt dan in het gedrang en dat wil ik beslist niet”. Hij is lid geworden van het campagneteam. De strijd tegen de komst van het Spuiforum waarin Joris Wijsmuller zich ontpopte als oppositieleider, was voor Monkhorst de concrete aanleiding de telefoon te grijpen en zich bij Wijsmuller aan te melden als partijlid en als meedenker. “Wijsmuller voerde constructieve oppositie, het is een groot politiek talent. Ik heb hem gezegd: ik ga jullie helpen. Ze kunnen bij de HSP gebruik maken van mijn jarenlange ervaring in de politiek”.
Spuiforum

De gang van zaken rond het Spuiforum vindt hij het ultieme voorbeeld van de wijze waarop politieke partijen de mening van een groot deel van de bevolking negeren. “Ongelooflijk, de coalitiepartijen hebben het er uiteindelijk gewoon doorgedrukt. Terwijl de kans groot is dat het bouwwerk veel duurder gaat worden, terwijl er alternatieven zijn. De partijen, waaronder de PvdA van Norder, hebben zich van de rest van de bevolking, vervreemd”. Het terugdraaien van het Spuiforumbesluit hoeft volgens hem geen enkel probleem te zijn. Hij herinnert aan de indertijd even omstreden bouw van het nieuwe stadhuis. De bouw was voorzien vlakbij het toenmalige stadhuis aan het De Monchyplein. De plannen lagen er, het bestemmingsplan was in gereedheid gebracht. “De nieuwe PvdA-wethouder, Adri Duivesteijn, besloot dat het stadhuis aan het Spui moest komen en dat plan werd vervolgens op die plek gerealiseerd”, zegt Monkhorst. Waarmee hij maar wil zeggen: het besluit over het Spuiforum is niet in beton gegoten, een nieuw college kan andere besluiten nemen, zoals indertijd ook gebeurde na een bloedstollende politieke strijd over de ideeën van Duivesteijn. De Haagse Stadspartij heeft nu twee raadszetels, Wijsmuller zet in op vier zetels na de raadsverkiezingen. Monkhorst is uit optimistischer hout gesneden. “Ik mik op zes zetels, met daarna Joris Wijsmuller als wethouder”.

‘Láát die bomen’, zegt ervaren politicus
De Posthoorn, 30 dec 2013
DEN HAAG – Dit is Theo Monkhorst. Oud-raadslid en fractievoorziter van de VVD. Hij staat niet toevallig naast een boom in de middenberm van de Laan van Meerdervoort. Theo breekt met zijn vroegere partij als hij op deze plek zegt: “Zullen we ze maar niét omzagen. Gewoon laten staan.”
Bomen omhakken? Theo Monkhorst verruilt de VVD nu voor de Haagse Stadspartij.
Bomen omhakken? Theo Monkhorst verruilt
de VVD nu voor de Haagse Stadspartij.
Foto: Jos van Leeuwen
Dat standpunt staat haaks op dat van het gemeentebestuur en de VVD, voor wie bomenkap op de Laan van Meerdervoort ruimte oplevert voor extra parkeerplaatsen ten behoeve van de Vruchtenbuurt. De rechter houdt de bomenkap als ‘slecht gemotiveerd’ al maanden tegen. Het spant erom. Praat de gemeente de motivatie nog bij elkaar of bindt ze in?
Allebei is goed mogelijk en niet voor niets is Theo Monkhorst dan ook vorige week luid en duidelijk overgestapt naar de Haagse Stadspartij.
Vraag: U bent opgeschoven? Theo meteen: “Ik ben niet opgeschoven! De VVD is opgeschoven. Ik zat in de tijd van wethouder Adri Duivesteijn in de gemeenteraad. De idealen van PvdA en VVD waren: ruimte scheppen in de stad. Parken en pleinen.”

‘Miskleunen’
Terwijl, stelt Monkhorst vast, het huidige gemeentebestuur zowel het Spuiplein wil bebouwen als de bomenrijen in de Laan van Meerdervoort wil omhakken. Daar gaan zijn oude idealen. Theo noemt de twee besluiten ‘nogal miskleunen’ en kom hem niet aan met goede redenen. Want Theo is klaar met dit bestuur en zet alles op alles om na de gemeenteraadsverkiezingen in het nieuwe gemeentebestuur de zaak terug te draaien. “Hoe moet je zorgen dat het niet doorgaat? Dát is de vraag. Ik kies heel bewust voor de Haagse Stadspartij”, zegt Monkhorst daarbij. “Ik reken erop dat veel Hagenaars dit gaan doen.”
Maar dat is absoluut nog de grote vraag. In de eerste gemeentelijke peiling stijgt de Stadspartij weliswaar van twee naar drie zetels, maar daarmee zit je nog niet in een volgend gemeentebestuur. Zonder grote verkiezingswinst in maart geen invloed, iedereen kan dat bedenken.

Liberaal
Dus hoe straal je als lokale partij richting kiezer net zoveel vertrouwen uit als de Haagse VVD, PvdA, CDA en D66? “Het gaat bij de Haagse Stadspartij altijd om de stad, geen politieke spelletjes. Maar het gaat óók om de sluitende begroting”, promoot Theo Monkhorst. “Daarin zijn wij liberaal, vergis je niet.”
Eén grote bezuiniging weet Monkhorst al bij voorbaat te boeken. Het schrappen van het Spuiforum bespaart de stad miljoenen, is zijn standpunt. De binnenstad en ook de internationale stad kan prima zonder Spuiforum en laten we vooral stoppen ‘met denken in stenen’, stelt Monkhorst voor. “Ik heb me er geweldig aan geërgerd dat het gemeentebestuur de cultuur zo terug gesnoeid heeft.”
Niet dat dit gemeentebestuur álles slecht heeft gedaan, Theo Monkhorst wil absoluut niet doorslaan in zijn kritiek. De binnenstad staat er prachtig bij en je kunt het niet genoeg herhalen; nadat CDA-burgemeester Deetman de rust en orde had hersteld met tientallen noodwetten en samenscholingsverboden, trokken VVD-wethouders de binnenstad omhoog naar het huidige resultaat. De beste van Nederland. Theo Monkhorst: “Niet alles is slecht gedaan.”