Op de fiets door Loosduinen

De initiatiefnemers van ‘Stappen met de Haagse Stadspartij’ organiseerden op zondag 3 april een fietstocht door het Stadsdeel Loosduinen. Met ongeveer 20 personen en een heerlijk zonnetje verzamelden we bij het Loosduins Museum aan de Margaretha van Hennebergweg. Dit authentieke plekje naast de molen en vlakbij de eeuwenoude abdijkerk herinnert nog sterk aan het oude dorp Loosduinen. Veel is gesloopt en de tuinderijen en kassen zijn in de loop van de tijd opgeslokt door de Haagse stadsvernieuwing, maar het museum houdt de geschiedenis levend met exposities en tal van activiteiten.

Van daar fietsten we naar PLUK in Madestein. PLUK is een biologische tuin, kinderboerderij, koffiehuis, groentewinkel en ligt bij de heemtuin en daar dronken we een bakkie. Vervolgens op naar “de Rimboejagers” de scoutingvereniging die een nieuw onderkomen heeft gevonden in het bekende Chalet Ockenburgh. Ook bezochten we Villa Ockenburgh, waar we uitleg kregen over verschillende zaken zoals de renovatie van de villa en de activiteiten die betrokken buurtbewoners ondernemen om de villa een tweede leven te geven.

Daarna bezochten wij de Stadswerkplaats Loosduinen, in een oude school aan de Narcislaan. Het is de eerste stadswerkplaats van Den Haag. Een burgerinitiatief dat is ontstaan vanuit een groep vrijwilligers van de voedselbank. Er is een fietswerkplaats, een meubelwerkplaats en een textielwerkplaats voor buurtbewoners, met name voor mensen zonder werk.

Toen was de Bethelkerk aan de Händellaan aan de beurt. Deze leegstaande kerk wordt bedreigd met sloop. Het plan is om er nieuwbouwhuizen neer te zetten en de buurt is daar fel op tegen. Ze hebben alternatieve plannen en hebben die met enthousiasme met ons gedeeld.

We fietsten verder naar het Haags Pop Centrum aan de Burgemeester Hovylaan. Een begrip in Den Haag, dat begonnen is als initiatief van een paar enthousiaste liefhebbers en inmiddels 30 jaar bestaat. Er zijn oefenruimtes, een popcafe en studio’s. Om 17:00 kwamen wij daar aan en hebben we in de bar van een drankje genoten en onze fractievoorzitter speelde tot besluit nog een deuntje.

Daarmee eindigde een mooie fietstocht door het gevarieerde Loosduinen langs een aantal geslaagde bewonersinitiatieven.

Zet ook jouw wijk op de kaart. Er zijn nog heel veel meer mooie wijken in Den Haag. Wij nodigen je van harte uit om volgende keer met ons mee te komen en bedanken iedereen die met ons is mee gefietst. Wij vonden het een geslaagde tocht.

foto Loosduinen 1

Foto Loosduinen 2

foto Loosduinen 3

foto Loosduinen 4

foto Loosduinen 5