Wethouder Norder (PvdA) heeft in de Telegraaf gereageerd op de aantijgingen van de Haagse Stadspartij over de speculatie-affaire met panden in de Raamstraat. Norder erkent het speculeren en bedriegen door projectontwikkelaar Via Fenestra volmondig, maar vindt het geen probleem. Integendeel, hij vindt het geweldig wat ze hebben gedaan. Wat is hier aan de hand? Is Norder nu echt gek geworden of misschien zelf onderdeel van deze oplichtersbende? Ongelofelijk.

 

Norder verheugd over dubieuze pandverkoop

Telegraaf, 8 januari 2010

Van onze Haagse redactie

Bouwwethouder Marnix Norder is dik tevreden over de speculatieve doorverkoop van twee voormalige gemeentepanden aan de Raamstraat omdat de nieuwe eigenaar er studentenwoningen wil maken.

„De stad is er beter van geworden. Ik kan dus niet ontevreden zijn met deze verkoop”, stelt hij.

Gisteren bleek dat twee panden aan de Raamstraat die de gemeente in december 2007 voor 185.000 euro aan een Haagse ondernemer verkocht met de verplichting ze op te knappen, inmiddels zijn doorverkocht voor ruim het dubbele. Zonder dat de speculant ook maar iets aan de verwaarloosde huizen verspijkerd heeft. Volgens Norder is daar niets mis mee.

„Wij hebben de panden indertijd laten taxeren en verkocht voor een prijs die zelfs hoger lag dan de getaxeerde waarde”, zegt hij. „Bovendien werden die huizen toen nog bewoond door een kraker, wat de waarde drukte.”

De twee panden in de Raamstraat zijn in 2007 niet via het gewone huizencircuit verkocht. „Zeker als er een opknapverplichting voor panden geldt, zoeken we kopers vaak via andere wegen. Maar het belangrijkste is dat wij een goede prijs voor die panden hebben gekregen.” Dat de koper die via die weg gevonden is uiteindelijk niets heeft opgeknapt, met een enkele rechtszaak de waardeverlagende kraker eruit heeft gekregen en op het moment dat de hele huizenmarkt in Nederland platligt 215.000 euro winst wist te maken op die gemeentelijke panden, doet daar volgens Norder niets aan af. „Wel wil ik in de toekomst meer grip hebben op opknapverplichtingen bij het verkopen van panden.”