Deze week heeft de Haagse raad uitgebreid gesproken over de komst van een Legoland Discovery Centre naar Scheveningen Bad. In de gemeenteraad liep het debat hierover behoorlijk uit de hand. Peter Bos, fractievoorzitter Haags Stadspartij: “Ik heb nog niet eerder meegemaakt dat de boel zo escaleerde. En dat vanwege de komst van een kinderattractie. Bizar.”

The day after maakt Bos de balans op
Ik was in eerste instantie best enthousiast over de komst van Legoland naar Scheveningen, maar gaandeweg ben ik een groot tegenstander geworden. Allereerst gaat het in dit geval om een Discovery Centre en dat is iets heel anders dan een Legoland Themapark. Daarmee vergeleken is een Discovery Centre een soort ballenbak. In een grote kelder onder de grond kunnen kinderen straks met Lego spelen en een aantal tentoonstellingen bekijken. En er komt een winkel waar je Lego kunt kopen. Het is een initiatief van Merlin Entertainment, een groot Europees concern op het gebied van attracties en tevens eigenaar van Sea Life. Legoland zou daarnaast moeten komen op de plek waar nu Vitalizee zit. Dat complex staat al jaren grotendeels leeg en er zit een gokautomatenhal.

Risicovol investeren
De herontwikkeling van Vitalizee is wat mij betreft hard nodig. Het is nu een lelijke en saaie puist. Om de ontwikkeling te faciliteren is een enorm ingewikkelde constructie bedacht. De gemeente koopt Vitalizee van de huidige eigenaar Sir Winston (het gokimperium van de familie Ballemakers) en geeft projectontwikkelaar SENS real estate de opdracht om te slopen en nieuwbouw neer te zetten. In totaal gaat de gemeente 16 miljoen risicovol investeren. De nieuwbouw wordt vervolgens door de gemeente uitgegeven aan dezelfde partij die nu eigenaar van Vitalizee is. En die gaat het weer verhuren aan Merlin Entertainment. De grond wordt in erfpacht uitgegeven aan Sir Winston, daarnaast ook het Legolandgebouw zelf. En dat tegen zeer gunstige erfpachtvoorwaarden. Het canonpercentage bedraagt momenteel 1,6%. Dat een gebouw in erfpacht wordt uitgegeven aan een commerciële partij heb ik niet eerder meegemaakt.

Pervers voorstel
Het moge duidelijk zijn dat hier grote risico’s worden gelopen door de gemeente en dat sterke marktpartijen profiteren. Alleen daarom al is de Haagse Stadspartij fel tegen. Maar er is meer om bij stil te staan. Om Vitalizee mogelijk te maken, moet het huidige casino verplaatst worden. Daarvoor is een locatie langs de A13 bedacht. Maar als Sir Winston een nieuwe locatie wil, moet ook concurrent Hommerson die kans krijgen, vindt de gemeente. Daarvoor is bedacht dat er een speelautomatenhal van Scheveningen Bad naar Winkelcentrum Leyweg verplaatst mag worden. Een pervers voorstel, want dat betekent dat een kwetsbare wijk met veel armoede en schuldenproblematiek wordt opgescheept met een gokhol. Dit onderdeel is uiteindelijk ook geschrapt vanwege de grote weerstand in de gemeenteraad.

Politieke kadootjes
Ook het Legolandplan leek in eerste instantie geen meerderheid te halen. Behalve de Haagse Stadspartij waren ook PvdA, Christen Unie/SGP, SP en PVV bijzonder kritisch over de financiële constructie. Maar tijdens de raadsvergadering kwam naar boven dat veel partijen waren overgehaald door de wethouders Klein (CDA) en Revis (VVD) in ruil voor allerlei politieke kadootjes. Zo stemde Groep de Mos vóór het plan in ruil voor gratis parkeren op de Leyweg en kreeg de PVV gratis kaartjes voor Legoland voor alle 65-plussers en Scheveningers. Deze schaamteloze politieke koehandel vond ik schokkend. Voor de camera van TV West heb ik gezegd dat ik dit “weerzinwekkend” vond.

Nu de rookwolken zijn opgetrokken is de kater groot en is mijn vertrouwen diep gedaald. Wat is hier precies gebeurd en hoe heeft dit kunnen gebeuren? Dit verhaal gaat nog een heel grote staart krijgen.

Artikel Volkskrant

Artikel AD Haagsche Courant

Artikel Den Haag Centraal