Lijsttrekker Joris Wijsmuller te gast bij Radio 1

Lijsttrekker Joris Wijsmuller sprak dinsdagmiddag 9 januari een nieuwjaarsspeech uit bij op Radio 1 in het programma Een Vandaag. 

2018 is het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen. Vroeger verdeelden drie of vier landelijke partijen het gros van de stemmen, vaak van mensen die hun hele leven lid waren van die ene partij passend bij kerk of werk. Maar zuilen verdwenen en tijden veranderden en de gevestigde politieke partijen hebben steeds minder leden. Dat betekent volgens mij niet dat mensen hun interesse verliezen in dat wat de politiek doet. Integendeel. Ik zie juist steeds meer betrokken burgers actief worden in de samenleving. Met de Haagse Stadspartij in het stadsbestuur geven we burgers steeds meer ruimte om echt actief mee te doen bij het maken van beleid. We doen dat onder het motto ‘Vertrouwen in Haagse kracht’ omdat we de betrokkenheid, kennis en kunde van alle Hagenaars nodig hebben om onze snel veranderende en snel groeiende stad op een goede manier vorm te geven. Dit vertrouwen betaalt zich terug: burgers krijgen meer vertrouwen in de overheid en komen steeds vaker met eigen initiatieven bij de gemeente. De burger wil meer invloed dan één keer per vier jaar in het stemhokje.

Dat maakt gemeenteraadsverkiezingen niet minder belangrijk. Integendeel, steden staan voor de grote uitdagingen van de toekomst; de energietransitie, opvangen van de bevolkingsgroei, en de groeiende sociaal-economische kloof tussen groepen mensen. Dit jaar valt er weer meer te kiezen dan vier jaar geleden, want een historisch groot aantal partijen neemt deel aan de verkiezingen. Dat maakt het vormen van een stadsbestuur er niet eenvoudiger op. Is dat erg? Nee, het is de ultieme vorm van democratie als veel groepen mensen een politiek onderkomen vinden dat het beste bij hen past; niet alleen omdat het past bij kerk en werk. We zouden iedere dag moeten vieren dat we mogen leven in onze mooie democratie. De Haagse Stadspartij doet dat als lokale partij in ieder geval, al 20 jaar: Alles voor de stad!

Beluister de speech en het interview op Radio 1, Een Vandaag vanaf 15.42 uur