Op 29 november 2018 stemde de raad in met het Omgevingsplan Binckhorst. Een plan voor 20 jaar waar ontwikkelaars veel ruimte krijgen om 5.000 woningen te bouwen, waarmee de gemeenteraad veel sturing uit handen geeft aan het college, en financiële belangen de overhand dreigen te krijgen boven bestaande bedrijvigheid, betaalbaarheid en het rauwe karakter. De Haagse Stadspartij heeft dan ook tegen dit voorstel gestemd. Wel is de Haagse Stadspartij blij met twee aangenomen moties van raadslid Peter Bos. De eerste motie betreft het verzoek om Platform I’m Binck ook in het vervolg te ondersteunen, en de andere motie vraagt om plek voor broedplaatsen in de Binckhorst. Hieronder de inbreng van Peter Bos in de gemeenteraad:

Voorzitter,

Vanavond ligt dan eindelijk na vier jaar voorbereiding het Omgevingsplan Binckhorst ter besluitvorming voor. Een historisch moment, want dit Omgevingsplan is een nieuw fenomeen. Na tientallen jaren met bestemmingsplannen te hebben gewerkt, gaan we het nu een keer anders doen. Het is weliswaar een pilot, maar toch kan dit plan grote gevolgen hebben voor de toekomst van de Binckhorst en zelfs voor de hele stad.

De Haagse Stadspartij is fan van de Binckhorst. We vinden het een uniek gebied dat totaal anders is dan alle andere gebieden van de stad. Hier vindt je havens met grote kranen, de meest uiteenlopende bedrijven op allerlei gebied, industrieel erfgoed, een dierencrematorium, een begraafplaats, een middeleeuws kasteel, de oude voormalige gasfabriek, de afvalcentrale van de stad, kantoren, nieuwe verrassende horeca, broedplaatsen, ruige feesten in teknoclubs, de Trekvliet, een bierbrouwerij, kippen, drukkerijen, en noem maar op. Dat opwindende en ruige karakter van de Binckhorst willen we zo goed mogelijk behouden. Dat betekent dat bijvoorbeeld ook de asfaltcentrale en de betoncentrale een goede toekomst moeten krijgen op de Binckhorst.

Als we kijken naar het Omgevingsplan dan zitten daar ten opzichte van het oude bestemmingsplan grote verschillen in. Positief punt is dat nu voor het eerst sociale woningbouw en middelhuur zijn vastgelegd. In principe moet ieder woningbouwplan voldoen aan de 30% norm voor sociale woningbouw. Ook wordt voor het eerst een maximum gesteld aan het aantal woningen en de hoeveelheid m2 voor allerlei vormen van bedrijvigheid.

Negatief punt is dat nog veel zaken uitgewerkt en ontworpen moeten worden bijvoorbeeld in de Bedrijfsterreinenstrategie en het Ruimtelijk Raamwerk. Openbaar vervoer, het groen, voorzieningen als scholen, sportvelden, etc. lijken in dit plan doorgeschoven te worden naar de toekomst. Dat is zorgelijk. De vraag is of deze vraagstukken ooit worden opgelost. Geld is er niet en dus ontbreken uitvoerbare plannen op dit moment.

Ook negatief is dat er veel ruimte wordt gegeven aan het college voor het wijzigen van de beleidsregels. Dat kan er toe leiden dat er buiten het zicht van de gemeenteraad zaken worden toegestaan die onwenselijk zijn en waar eerst een politieke discussie over gevoerd behoord te worden. Tot nu toe hebben we als raad altijd de mogelijkheid om afwijkingen van het bestemmingsplan vooraf te bespreken. Ik zou de wethouder dan ook willen vragen of het college bereid is om bij het wijzigen van beleidsregels de raad tijdig te informeren.

Ik heb begrepen dat veel partijen nog moties e.d. gaan indienen vandaag. Ook ik heb drie moties. Ik kom daar straks nog op terug. Ik ben heel benieuwd hoe de wethouder en de raad straks de amendementen en moties gaat beoordelen.

Tenslotte wil ik alle mensen die de afgelopen jaren betrokken zijn geweest bij de planvorming ontzettend bedanken voor hun tijd, energie en deskundigheid. Dat betreft in de eerste plaats de ambtenaren die veel werk hebben verzet, maar zeker ook de bedrijven en organisaties die actief en betrokken zijn in de Binckhorst. Ik noem de Stichting Haags Industrieel Erfgoed, de BLF, Platform I’MBinck en natuurlijk de koningin van de Binckhorst Wilma Marijnissen.

Ik denk dat er een plan ligt dat recht doet aan de bestaande bedrijven en kwaliteiten van de Binckhorst, dat ruimte biedt aan nieuwe ontwikkelingen, maar we moeten ook zeer waakzaam zijn. Het gaat nu om de uitvoering en het is van groot belang dat de overheid waar nodig kan ingrijpen en het niet overlaat aan projectontwikkelaars en het grote geld. Dat betekent dat wij als raad voldoende mogelijkheden moeten hebben om bij te sturen en in te grijpen als dat nodig is. Een zelfbewust, transparant en modern stadsbestuur zou niet bang moeten zijn voor een kritische raad en dit juist moeten omarmen.

Peter Bos

Haagse Stadspartij

In de pers
29 november 2018, AD Haagsche Courant
29 november 2018, Omroep West