Historisch gedeelte Schevenings milieudepot Vissershavenstraat gered van sloop

De Haagse Stadspartij is zeer verheugd dat de historische bebouwing aan de Vissershavenstraat behouden blijft. In een bericht aan de gemeenteraad van 22 februari 2022 meldt het college dat het milieudepot in Scheveningen herontwikkeld kan worden met behoud van de kenmerkende panden met pannendaken aan de Vissershavenstraat.

 

Het depot aan de Vissershavenstraat werd gebouwd in 1921. Het deel met de lage bakstenen gebouwen en rode daken lijkt sterk op oude Scheveningse vissershuisjes. Deze oudste gebouwen zijn van historische en architectonische waarde. Toen omwonenden er lucht van kregen dat dit karakteristieke straatbeeld dreigde te verdwijnen werd direct actie gevoerd. Samen met de actiegroep SOS Den Haag en de Stichting Haags Industrieel Erfgoed werd de politiek benaderd en uiteindelijk is door de Haagse Stadspartij, de Partij voor de Dieren en de Partij voor de Toekomst een initiatiefvoorstel ingediend om behoud te onderzoeken. Met steun van D66 werd dit voorstel op 14 juli 2020 aangenomen door de gemeenteraad.

 

Er ligt nu een voorlopig ontwerp van Architectenbureau Braaksma & Roos met behoud van de meest karakteristieke delen van het complex. Dit ontwerp zal met de omwonenden worden besproken en vervolgens zal de bouw worden aanbesteed.

 

Peter Bos, raadslid van de Haagse Stadspartij: “Dit is fantastisch nieuws. Na alle wilde sloopplannen van dit college wordt eindelijk iets behouden. Ik ben ontzettend blij dat we samen met omwonenden, erfgoeddeskundigen en de politiek dit voor elkaar hebben gebokst”.