Haagse Stadspartij wil meer goedkope sociale huurwoningen

Om het bouwen van goedkope woningen te stimuleren wil raadslid Gerwin van Vulpen van de Haagse Stadspartij creatieve middelen inzetten. Raadslid van Vulpen: “De kosten van parkeervoorzieningen bij de bouw van woningen maken circa 30% van de totale bouwkosten uit. Zo wordt het bouwen van sociale huurwoningen onnodig duur. Wij willen een onderzoek naar experimenten zónder parkeervoorziening bij het bouwen van sociale woningen in de buurt van OV-verbindingen”.

Het raadslid ziet steeds meer mensen die zich geen auto of de huur van een dure parkeerplaats kunnen permitteren. Ook is er een toenemende groep die bewust voor openbaar vervoer of de fiets kiest. Daarnaast wordt auto delen steeds populairder (snappcar.nl, deelauto.nl, mywheels.nl, greenwheels.nl, autodate.nl, ikbenhopper.nl, enz.) onder met name jongere bewoners en studenten.

Raadslid van Vulpen: “Uit onderzoek blijkt bovendien dat veel parkeergarages bij woningcomplexen voor meer dan de helft leeg staan. We willen bekijken of we moeten doorgaan met het bouwen van voorgeschreven parkeervoorzieningen bij sociale woningen. Sociale minima betalen voor de lege parkeerplaatsen een extra hoge huur”. Een motie hierover haalde net geen meerderheid in de raad, maar wat Van Vulpen betreft gaat de hoogte van de parkeernorm ook een rol spelen bij het debat over de verdichting van de stad.​