Haagse Stadspartij gaat voor permanente winteropvang daklozen

Elly Burgering, raadslid voor de Haagse Stadspartij, zal deze week in de gemeenteraadsvergadering een motie indienen om net als vorig jaar permanente winteropvang voor daklozen te realiseren. De Haagse Stadspartij vindt het niet acceptabel dat er mensen op straat moeten slapen.
Raadslid Elly Burgering: “Nederland heeft het mensenrechtenverdrag ondertekend dat stelt dat iedereen in Europa recht heeft op een bed-bad-en-broodvoorziening.  De bestaande winterregeling voorziet in opvang onder bepaalde voorwaarden, namelijk als het 5 dagen aaneengesloten vriest of bij een combinatie van strenge kou met harde wind en regen/sneeuw. Wij vinden dat de opvang in de winter altijd toegankelijk zou moeten zijn.
Het is onmenselijk om mensen buiten te laten slapen. Zelfs nu met deze kou, regen en hagel slapen er tientallen, misschien wel honderden mensen buiten.”
De opvang heeft vorig jaar goed gewerkt. 120 mensen maakten per etmaal gebruik van de opvang die naast een maaltijd ook een douche en onderdak biedt voor de nacht. Hiervan werd vooral gebruik gemaakt door mensen uit oude en nieuwe EU-landen, maar ook Nederlandse mensen, mannen en vrouwen, jong en oud, die zo vastgelopen zijn in de systemen dat ze er niet meer in geloven, wantrouwig zijn geworden en zich niet meer willen overleveren aan de reguliere zorg.

Elly Burgering: “In een permanente winteropvang kunnen hulpverleners deze mensen spreken en misschien toch weer verleiden om hulp te accepteren. Alleen daarom al zouden we de permanente winteropvang moeten realiseren. Het zou mij vervullen van trots als de gemeenteraad ook dit jaar weer haar mededogen zou tonen.”