Haagse Stadspartij wil kwijtschelding schulden

De gemeente Arnhem zal op 1 januari 2020 zo’n 2,3 miljoen euro aan schulden kwijtschelden. Dat zijn 1400 schulden van de in totaal zo’n 4600 schulden. Alle gevallen zijn schulden waar al drie jaar aan is afgelost. Ook worden de incassokosten verlaagd en wordt er geen wettelijke rente meer gerekend over schulden van inwoners die langdurig een schuld hebben openstaan. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die teveel uitkeringsgeld ontvingen en die dat nog moeten terugbetalen of om mensen die leenbijstand hebben gekregen voor bijvoorbeeld de inrichting van hun huis. Dankzij deze kwijtschelding beginnen honderden Arnhemmers het nieuwe jaar met een schone lei.

Fatima Faïd: “Dit is ontzettend mooi nieuws, een voorbeeld van hoe er op een humane manier met mensen met schulden kan worden omgegaan.”

Mensen met schulden komen in een vicieuze cirkel van oplopende kosten, stress en uitzichtloosheid terecht. Tevens zijn mensen met schulden vaak slachtoffer van administratieve rompslomp en lopen de kosten ontzettend op door incassokosten van soms wel €700, wat weer leidt tot hogere schulden.

De wethouder in Arnhem hoopt hiermee een voorbeeld te zijn en de Haagse Stadspartij vindt dat de Arnhemse aanpak navolging verdient in Den Haag. We vragen ook of een klein deel van de opbrengsten van de verkoop van ENECO hier iets in kan betekenen?

Hieronder de schriftelijke vragen:

Schriftelijke vragen: Schulden kwijtschelden van Haagse inwoners
Indiener: Fatima Faïd / Haagse Stadspartij

Datum: 12-12-2019

Aan de voorzitter van de gemeenteraad,

Voor het nieuwe jaar worden van honderden Arnhemmers de schulden kwijtgescholden als onderdeel van nieuw beleid dat op 1 januari ingaat. Zie daarvoor het onderstaande bericht op de website van Binnenlands Bestuur. Overeenkomstig art. 30 van het Reglement van orde stelt het raadslid Fatima Faïd de volgende vragen:

1. Is het college bekend met dit bericht?

2. Hoeveel mensen hebben schulden bij de gemeente Den Haag?

3. Hoeveel mensen zijn langer dan 3 jaar schulden aan de gemeente Den Haag aan het afbetalen? Hoe lang doet men gemiddeld over het terugbetalen in Den Haag?

4. Welk (totaal)bedrag moeten zij nog in totaal afbetalen? Hoe hoog is de gemiddelde schuld?

5. Welke kosten rekent de gemeente voor de invordering?

6. Welk rentepercentage rekent de gemeente over de schulden?

7. Kan de gemeente de kosten en de rente over schulden tot 0 terugbrengen? zo nee waarom niet?

8. Bent u het met ons eens dat het hebben van schulden negatieve gevolgen hebben voor mensen? Zo nee waarom niet?

9. Bent u het met ons eens dat het Arnhemse plan in Den Haag navolging verdient? Zo nee waarom niet?

10. Kan een klein deel van de opbrengst van de verkoop van ENECO hier iets in betekenen?

Fatima Faïd
Haagse Stadspartij

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.