Raadslid Fatima Faïd en Voorzitter Patricia Dinkela waren op 28 januari aanwezig bij de Extinction Rebellion demonstratie op de Utrechtse Baan. Zij mochten beiden de demonstranten toespreken over de belachelijke beperking van het demonstratierecht, de acties van het OM en de intimidatie van activisten. Daarnaast gingen zij in op de 17,5 miljard euro die nog steeds elk jaar naar de fossiele industrie stromen in de vorm van subsidies. Hieronder de beide speeches:

Speech Fatima:

Wij van de Haagse stadspartij zijn hier vandaag uit solidariteit met de kameraden van extinction rebellion. Velen van jullie waren bij het solidariteitsprotest voor KOZP na de schandalige gebeurtenissen in Staphorst.

Nu blijkt dat we op het punt zijn dat linkse demonstraties niet alleen niet worden gefaciliteerd, dat we niet alleen rekening moeten houden met politiegeweld maar dat zelfs geprobeerd wordt om dit grondwettelijk recht preventief in te perken, een gevaarlijk precedent.

De absurde en ongrondwettelijke arrestatie van verschillende activisten deze week is een nieuw dieptepunt en laat zien hoe ons demonstratie recht onder druk staat! * voor linkse mensen dan…. neonazi’s en boeren mogen natuurlijk doen waar ze zin in hebben* Deze stuiptrekking van het rechtssysteem laat weer zien dat de noodzaak van sociale en economische systeemverandering nog steeds niet doorgedrongen is bij de gevestigde politiek.

We moeten stoppen met de subsidies aan de fossiele industrie.
We moeten stoppen met investeren in vervuilers die toekomst van alle kinderen om zeep helpen,
Onze kinderen en hun kinderen betalen uiteindelijk de rekening.

Jaarlijks deelt de regering17,5 miljard aan cadeautjes uit aan de bedrijven die onze planeet verwoesten. 17,5 miljard waar bloed aan kleeft. Op het zuidelijk halfrond sterven nu al mensen door het veranderende klimaat, dit wordt in de toekomst alleen maar erger! Honger, dorst, overstromingen het leed is niet te overzien en onze regering doet er alles aan om maar geen sterke structurele klimaatmaatregelen te treffen.

Het is weer pijnlijk duidelijk hoe kapitalisme gebouwd is op het kolonialisme. Die zwarte mensen en mensen van kleur die niet meer kunnen overleven, who gives a fuck.,toch?..nou in ieder geval niet deze coalitie. Het is de ver van hun bed show.

Maar voor vele Nederlanders met migratieachtergrond is het niet ver weg. Zij krijgen wanhopige telefoontjes en mails van hun familie die niet meer kan rondkomen, die niet meer weten hoe te overleven.
We gaan het niet redden zo mensen! ……We komen op het punt dat de schade aan het klimaat niet meer terug te draaien is.

We moeten naar een gelijkere verdeling van welvaart, hiervoor is een radicale systeem- en mentaliteitsverandering nodig!
Dit systeem van eindeloos consumeren en kapitalisme met als prijs mensenlevens, kunnen we niet meer toestaan!

Het is tijd voor solidariteit!
Het is tijd voor radicale gelijkheid!
Het is tijd om te stoppen met deze subsidies!
Kameraden, de tijd is nu, het is tijd voor grootschalig verzet!

Speech Patricia:

Goedemiddag! Mijn naam is Patricia Dinkela en ik ben voorzitter van de Haagse Stadspartij, en alleenstaande moeder van 3 zoons. Naast mijn werk bij de Stadspartij ben ik al jaren vanuit ervaringskennis actief bezig met armoedebestrijding
In 2015 vorderde de belastingdienst onterecht 17,500 duizend euro bij mij terug. Maar ,laten we het nu hebben over 17,5 miljard.

17,5 miljard die wordt uitgegeven aan grootvervuilers via belastingvoordeeltjes. Voordeeltjes…
Ik noem het expres geen subsidies want in mijn ervaring wordt er naar subsidies kritisch gekeken, krijg je die niet als je miljardenwinsten maakt en moet je subsidies terugbetalen, meestal met aanzienlijke boetes erbovenop.
Dat is hier niet het geval, hier gaat het geld letterlijk de lucht in o.a. via de schoorstenen van Tata steel.

17,5 miljard
Terwijl de regering met droge ogen roept dat het toch wel heel moeilijk is allemaal om ons, slachtoffers van de toeslagenaffaire te compenseren speelt ze sinterklaas voor de fossiele industrie.
Sorry toeslagenouders wacht maar tot 2030! We investeren liever in de planeet verwoesten dan in jou en jouw kinderen.

17,5 miljard
Terwijl de coalitie met halfslachtige maatregelen komt en een hoop vaag gelul over innovatie in de toekomst en elk denkbaar geitenpaadje zoekt als het gaat om stikstof; tochtten de armen in dit land weg in hun ongeïsoleerde coorperatiewoningen en vliegt de warmte het raam uit. Deze groep wordt afgescheept met een waterbesparende douchekop een ledlamp en wat tochtstrips terwijl Floris jan uit wassenaar dik gesubsidieerd zijn koophuis kan isoleren.

We kunnen het armoedeprobleem niet los zien van klimaatverandering want de gebruikte tactieken van de liberale rijken zijn hetzelfde.

Het armoedeprobleem werd pas prioriteit toen het de middenklasse begon te raken dankzij de energiecrisis; de klimaatcrisis zal pas als ernstig worden bestempeld als de aarde zo is opgewarmd dat de rijken niet meer kunnen skiën of hun wanneer hun strandhuisje dreigt te overstromen.

17,5 miljard
Geeft deze regering uit om bij te dragen aan de garantie dat klimaatvluchtelingen deze kant op zullen komen om vervolgens met extreem rechts mee te janken over de vluchtelingencrisis. Vluchtelingen, Hun land ondergelopen door overstromingen of niet meer te bewerken door droogte mede dankzij de Nederlandse staat die nog steeds Fossiele brandstoffen sponsort.

Arme mensen, zwarte mensen en mensen van kleur worden zowel in ons land als over de grens, keihard getroffen door het stelselmatige struisvogelgedrag en de koloniale mindset van onze en andere noordelijke regeringen.
Tegen al deze gemarginaliseerde groepen wordt gezegd “gaan jullie maar op de achterbank zitten en wachten. Jammer dat jullie kinderen niet te eten hebben en jouw land onleefbaar wordt maar wij denken liever aan ons vestigingsklimaat dan aan klimaatverandering en humanitaire rampen.
Hoeveel levens moet de ongebreidelde groei van het kapitalisme nog kosten?
nu is het moment voor solidariteit!

Solidariteit met alle mensen die nu geen stem hebben,
solidariteit met onze broeders en zusters op het zuidelijk halfrond,
solidariteit met onze jongeren,
met onze kinderen en hun kinderen.
Nu is het moment om te stoppen met geld smijten naar de kapitalisten en vervuilers,
en onze planeet te erkennen als het echte kapitaal