Stadskrant deze week:

In het hoofdartikel buigt telkens één van de raadsfracties zich over een actueel onderwerp in de stad. In deze editie een artikel van de Haagse Stadspartij.

 

De crisis is een zegen!

‘Prestigeplannen de prullenbak in’

Den Haag is een mooie, groene stad aan zee. Een stad om trots op te zijn, maar het college van PvdA-VVD-D66-CDA denkt daar anders over. Zij wil plekken als Centraal Station, het Spuiplein, het Verhulstplein en wijken als Kijkduin, Scheveningen, de Binckhorst en de Vlietzone ingrijpend veranderen. En vooral volbouwen. Wat dat betreft is de heersende financiële crisis een geluk bij een ongeluk. Veel bouwplannen lopen nu vast of moeten worden herzien. De Haagse Stadspartij ziet kansen.

De M van monsterlijk

Zo is het plan voor een M-gebouw bij Centraal Station nu definitief van de baan. Dit was een monsterlijk ontwerp van architect Koolhaas waarmee Den Haag een intimiderende en kille entree zou hebben gekregen. Bovendien dreigde de 93 meter hoge kantoorkolos het historische stadsgezicht voorgoed te verpesten. Dat het niet doorgaat, is dus een zegen voor de stad!

Een groene entree

Wethouder Norder is echter hardleers. Hij speculeert alweer over nieuwe bouwplannen op deze plek, en wil het plein nu ‘tijdelijk’ (minimaal vier jaar!) betegelen. De Haagse Stadspartij vindt dat dom en kortzichtig. Laat het plein open! Den Haag verdient een mooie, vriendelijke en groene entree voor treinreizigers. De prachtige Koekamp ligt al voor de deur, dus waarom niet het gras, de bomen en mooie paden met bankjes doortrekken op het Koningin Julianaplein? Daarnaast moeten er betere gratis stallingsplaatsen voor de fiets komen, want zoals de fiets nu twee hoog achter is weggestopt, is onveilig. En de zebraklok moet snel weer terug!

De C van mensen

Een andere kans zien wij bij de plannen voor het Spuiplein. Hier wilde het college een prestigieus cultuurgebouw van ruim 200 miljoen euro neerplanten, maar door de crisis moet men daarop terugkomen. Ook dat is een zegen, want met een groot gebouw heb je nog geen cultureel leven of een levendig plein. En wat heb je aan een cultuurpaleis als er tegelijkertijd, zoals nu aangekondigd, fors op cultuur moet worden bezuinigd? In plaats van te investeren in stenen, kan de gemeente beter investeren in mensen. Dus juist niet bezuinigen op cultuur, maar investeren in ontplooiing en ontmoeting van mensen. Cultuur is bovendien goed voor de economie; geen overbodige luxe in deze tijden. En als er al bezuinigd moet worden, dan niet van alles een beetje met de kaasschaaf van dit college, maar door duidelijke keuzes te maken.