Haagse Stadspartij is pissed off

In de Haagse binnenstad is maar één openbaar toilet waar vrouwen in hoge nood terecht kunnen. De Haagse Stadspartij en GroenLinks willen snel meer genderneutrale wc’s in Den Haag en voeren donderdag 21 september actie. De partijen plaatsen dan zelf een tijdelijke wc op de Grote Marktstraat.

De partijen constateerden al eerder dat er een groot gebrek is aan genderneutrale openbare toiletten in Den Haag en dienen binnenkort een voorstel in om daar verandering in te brengen.
In heel Den Haag zijn 21 locaties met openbare toiletvoorzieningen. In het centrum zijn slechts zeven openbare toiletten waarvan zes bestaan uit plaskruizen, vrouwen kunnen alleen terecht op de wc op het Buitenhof.
Van de 10 grootste gemeenten van Nederland is Amsterdam de meest gastvrije toiletgemeente. Volgens ‘Hoge Nood’, een app met 5.000 (semi-)openbare toiletten. Den Haag komt in deze top 10 niet eens voor!

Fractievoorzitter Peter Bos: ‘Het is discriminerend en niet meer van deze tijd dat er voor vrouwen zo weinig openbare toiletten beschikbaar zijn. De Haagse Stadspartij heeft al heel vaak gevraagd om actie. We zijn het nu zat: die toiletten moeten er nu echt komen.’

Donderdagmiddag 21 september om 17.00 uur plaatsen de twee partijen een tijdelijk toilet op de Grote Marktstraat om op ludieke wijze aandacht te vragen voor de kwestie. De fracties zijn dan aanwezig om de nieuw wc uit te proberen!

In de pers
AD 21 september 2017
Den Haag FM 20 september 2017
Interview met raadslid Sanne van der Gaag bij Ongecensureerd
Interview met raadslid Sanne van der Gaag bij Cineac Den Haag TV
AD Haagsche Courant, 12 oktober 2017