Haagse Stadspartij: Géén nieuwe scanauto’s voor politie

Afgelopen weekend konden we in het Algemeen Dagblad lezen dat de Politie Eenheid Den Haag erg blij is met hun nieuwe scanauto. Daarmee kunnen ze, net als parkeerbeheer, kentekens van stilstaande auto’s automatisch scannen. De Haagse Stadspartij stelt dat deze uitbreiding van de bevoegdheden te ver gaat, niet in veilige handen is bij de politie en ook helemaal niet nodig is.

Verdachte auto’s kan men immers zelf al direct invoeren tijdens de surveillance. Een sleepnet uitgooien in de hele stad is een zeer grote inbreuk op de privacy. Raadslid Fatima Faïd: “Daarnaast heeft de woordvoerder van de politie het over in de gaten houden van activisten, dat is echt onacceptabel”. Ook is de gemeenteraad niet over de proef ingelicht. Fractievertegenwoordiger Tim de Boer: “Het is geheel onduidelijk hoe lang de politie deze gegevens van hun nieuwe speeltje bewaren of welke regels er gelden”. 

Fatima Faïd: “Uit onderzoek van Bits of Freedom blijkt bovendien dat de 36 verschillende ICT systemen die de Nationale Politie gebruikt allemaal niet voldoen aan de geldende wet- en regelgeving op het gebied van privacy en informatiebeveiliging. De politie zegt zelf nog jaren nodig te hebben om dit goed te regelen.” 

Tim de Boer: “ Laat de politie eerst maar hun systemen op orde brengen voordat zij nieuwe vergaande bevoegdheden mag toepassen”.

Genoemde artikelen:

https://www.ad.nl/binnenland/scanauto-nieuw-wapen-in-strijd-tegen-terroristen-en-autodieven~a53c30bb/

https://www.bitsoffreedom.nl/2020/11/19/ict-systemen-politie-niet-op-orde-iedereen-de-dupe/

 

 

Schriftelijke vragen: Gebruik ANPR-scanauto door politie. 

Indiener: Fatima Faïd, Haagse Stadspartij

 Datum: 15-10-2020

 Aan de voorzitter van de gemeenteraad,

In het Algemeen Dagblad verscheen afgelopen weekend een verhaal over de politie-eenheid Den Haag. De eenheid Den Haag experimenteert met een scanauto die kentekens van stilstaande wagens direct kan controleren. ( zie bijlage 1) 

Daarnaast publiceerde belangenorganisatie Bits of Freedom recent een analyse over de ICT programma’s die de Nationale Politie gebruikt. ( zie bijlage 2) 

Overeenkomstig art. 30 van het Reglement van Orde stelt Fatima Faïd de volgende vragen. 

 1. Is het college bekend met dit bericht over de proef met de scanauto? Zo ja, waarom is de gemeenteraad niet van deze proef op de hoogte gesteld? Bijvoorbeeld in het recente overleg in de commissie bestuur over veiligheid? 
 2. Is er voorafgaand aan dit experiment door de eenheid Den Haag of andere onderdelen van de Nationale Politie overlegd met de Autoriteit Persoonsgegevens? Zo ja hoe luidde haar advies aan de Politie? Zo nee, waarom is er niet overlegd? 
 3. Is het college ervan op de hoogte dat recentelijk uit de analyse van Bits of Freedom bleek dat bijna geen enkel ICT systeem van de Nationale Politie voldoet aan de wet? 
 4. Is dit ook het geval voor de eenheid Den Haag? Zo ja, wat is het verbeterplan hiervoor? 
 5. De proef staat niet op de website van de gemeente vermeld bij de pagina over gebruik van camera’s in Den Haag voor veiligheid. Waarom niet? Kan het college toezeggen dit zo snel mogelijk aan te passen?
 6. In het artikel in Algemeen Dagblad worden een aantal ‘usecases’ genoemd voor het scannen van nummerplaten van stilstaande auto’s. Dit gaat van het opsporen van gestolen auto’s tot het signaleren van auto’s van terroristen en activisten. Klopt dit?
 7. In het artikel wordt gesteld dat met name de Afdeling Bewaken en Beveiligen geïnteresseerd is in het gebruiken van de scanauto. Klopt dit? Zo ja wat is dan precies het doel? En kan dat niet op andere wijze worden gerealiseerd? 
 8. Wat is precies de reden dat kentekens van activisten worden gemarkeerd in politiesystemen?
 9. Hoe lang worden de gegevens die worden geregistreerd door de scanauto bewaard? 
 10. Is het college het met mij eens dat de Eenheid Den Haag geen experimenten moet doen met privacygevoelige informatie zolang haar gegevensbeheer niet op orde is? Zo nee waarom niet? 
 11. Is het college bereid de Eenheid Den Haag te verzoeken de proef stop te zetten? 
 12. Heeft de politie toegang tot de ANPR bestanden van de dienst Parkeerbeheer? Zo nee, kan het college toezeggen dat dit in toekomst ook niet wordt mogelijk gemaakt zolang de Nationale Politie niet aan de wettelijke eisen voldoet? Zo ja, is het college bereid deze toegang op te schorten totdat de Nationale Politie voldoet aan de wetgeving? 

 

Fatima Faïd 

Haagse Stadspartij

Bijlage:  

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.