Gevaarlijke honden lopen los in Den Haag Zuidwest

Update: De vragen zijn beantwoord. Dat duurde lang omdat de gemeente Den Haag nog helemaal geen beleidsregels gevaarlijke honden had. Sinds 15-7-2024 wel! (dankzij onze vragen). Op 15-6-2024 verscheen op de site Dumpert een filmpje waarop te zien is dat iemand zijn vechthonden zonder lijn en muilkorf in de omgeving van de Melis Stokelaan / Aagje Dekenlaan uitlaat. In het filmpje is te zien dat verschillende jongeren op auto’s geklommen zijn om zichzelf te beschermen (het filmpje is inmiddels verwijderd).

Fatima Faïd: “het is schandalig dat jongeren in onze stad hun leven niet veilig zijn in hun eigen woonomgeving omdat iemand expres zijn hoogrisico honden laat loslopen”.  We willen weten wat de gemeente doet of kan doen om dit soort eigenaren aan te pakken!

Schriftelijke vragen: Gevaarlijke honden lopen los in Den Haag Zuidwest

Indiener: Fatima Faïd, Haagse Stadspartij

Datum: 24-6-2024

Aan de voorzitter van de gemeenteraad,

Op 15-6-2024 is er een filmpje op de site Dumpert geplaatst waarop te zien is dat iemand zijn vechthonden zonder lijn en muilkorf in de omgeving van de Melis Stokelaan / Aagje Dekenlaan uitlaat. In het filmpje is te zien dat verschillende jongeren op auto’s geklommen zijn om zichzelf te beschermen (het filmpje is inmiddels verwijderd).

Overeenkomstig art. 30 van het Reglement van orde stelt raadslid Fatima Faïd (Haagse Stadspartij) de volgende vragen:

1. Kent het college het bovengenoemde filmpje?

Ja, het college kent het filmpje.

2. Kan het college aangeven wat het losloopbeleid is met betrekking tot hoogrisico honden?

Aangelijnde honden mogen bijna in de hele stad komen en er zijn speciale gebieden aangewezen als losloopgebieden. Als mensen hun hond laten loslopen op plaatsen waar dat niet is toegestaan, kunnen zij gewaarschuwd of beboet worden. Dat geldt voor alle honden, gevaarlijk of niet gevaarlijk.
Eigenaren zijn verantwoordelijk voor het gedrag van hun hond. Hondeneigenaren moeten voorkomen dat hun hond iemand bijt. Als een hond zich toch agressief gedraagt, moet een eigenaar maatregelen nemen om een bijtincident te voorkomen. Bijvoorbeeld door de hond altijd aan te lijnen. Of een muilkorf om te doen. De gemeente hanteert als uitgangspunt dat honden geen gevaar mogen vormen voor de omgeving. Inwoners en andere betrokkenen kunnen honden met hinderlijk of gevaarlijk gedrag melden bij de politie via 0900-8844 en in acute serieus bedreigende gevallen via 112. De politie kan zo nodig de situatie onderzoeken nog voordat bijtincidenten plaatsvonden hebben.

3. Is het niet aanlijnen van deze honden strafbaar? Zo nee, waarom niet?

Zie de beantwoording vraag 2.

4. Is het uitlaten van deze honden zonder muilkorf strafbaar?

Zie de beantwoording vraag 2.

5. Kan het college aangeven of het los laten lopen van hoogrisico honden en het zo intimideren van anderen strafbaar is? Zo nee, waarom niet?

De grondslag voor handhavend optreden in relatie tot gevaarlijke honden/dieren ligt in artikel 425 Wetboek van Strafrecht. Daarin is strafbaar gesteld dat een onder zijn hoede staand dier, wanneer het een mens of dier aanvalt, niet terughoudt en hij die geen voldoende zorg draagt voor het onschadelijk houden van een onder zijn hoede staand gevaarlijk dier. Daarnaast is in artikel 306a Wetboek van Strafrecht het aanhitsen van een dier op een mens of ander dier strafbaar gesteld. Het los laten lopen van hoogrisico honden is geen grondslag voor optreden tenzij er sprake is van een aanlijngebod of een aanlijn- en muilkorfgebod of de betreffende hond bekend is bij de politie op basis van eerdere meldingen en/of bijtincidenten.

6. Hoe beoordeelt het college het feit dat hier kinderen niet meer veilig in hun eigen buurt buiten kunnen spelen?

In deze casus zijn er over deze honden geen meldingen of klachten binnengekomen bij de politie. Ook bij de gemeente zijn hierover geen meldingen of klachten bekend. Zie verder de beantwoording van vraag 2.

7. Kan het college aangeven hoe de afdeling handhaving met deze manier van uitlaten omgaat?

Als mensen hun hond uitlaten op plaatsen waar dat niet is toegestaan, kunnen zij gewaarschuwd of beboet worden. Dat geldt voor alle honden, gevaarlijk of niet gevaarlijk. De interventie die gekozen wordt, is afhankelijk van de situatie. Als de situatie zo gevaarlijk is dat ook de veiligheid van de omgeving in het geding is, is het aan de politie om op te treden.

8. Heeft het college eerder signalen uit deze wijk ontvangen over het los laten lopen van hoogrisico honden?

In dit gebied (Zuiderpark) zijn er diverse meldingen/incidenten over gevaarlijke dieren. Deze meldingen staan los van de honden in het filmpje. Bij de gemeente zijn hierover geen meldingen of klachten bekend.

9. Kan het college aangeven hoeveel klachten er per jaar binnenkomen over hoogrisico honden?

Inwoners en andere betrokkenen kunnen honden met hinderlijk of gevaarlijk gedrag melden bij de politie. De politie kan zo nodig de situatie onderzoeken nog voordat een bijtincident plaatsvindt.

Uit het politiesysteem voor de gemeente Den Haag zijn de volgende cijfers naar voren gekomen over gevaarlijke/hinderlijke dieren:

2022: 123 meldingen
2023: 151 meldingen
2024 tot heden: 114 meldingen

10. Kan het college aangeven op welke wijze de gemeente controleert en registreert wie hoogrisico honden houdt?

Dergelijke gegevens worden niet door het college geregistreerd. Ook controleert het college niet wie hoogrisico honden houdt. Zie verder de beantwoording van vraag 2.

11. Kan het college aangeven wat precies het beleid is in Den Haag op het gebied van hoogrisico honden en een aanlijn- of muilkorfplicht?

Preventie is de eerste stap om bijtincidenten te voorkomen. De eigenaar heeft de verantwoordelijkheid om een hond goed op te voeden en zich te houden aan de regels voor het uitlaten van honden. Via het Huisdier Informatie Punt geeft de gemeente samen met dierenwelzijnsorganisaties voorlichting over de verzorging, kosten, opvoeding van honden, maar ook van andere populaire huisdieren en of een huisdier bij iemand past.

Als het gedrag van honden als hinderlijk of gevaarlijk wordt geacht kan de burgemeester op grond van artikel 2:59, eerste lid, van de Algemene plaatselijke verordening voor de gemeente
Den Haag een aanlijngebod (een lijn met een lengte, gemeten van hand tot halsband, van ten hoogste 1,50 meter) of een aanlijn- en muilkorfgebod opleggen. De Beleidsregel hinderlijke en gevaarlijke honden (RIS319017) maakt inzichtelijk wanneer dat gebod aan de orde is.

Het college van burgemeester en wethouders,
de secretaris, de locoburgemeester,

Ilma Merx Robert van Asten

 

Fatima Faïd

Haagse Stadspartij