Geen luchters, maar kramen!

De kiosken in de Grote Marktstraat zouden volgens de gemeente niet meer passen in het toekomstige straatbeeld. Fractievoorzitter Wijsmuller van de Haagse Stadspartij gaat actie ondernemen en de wethouders Norder en de Jong terugfluiten. Wijsmuller: “Wat een flauwekul, die kramen zijn juist hardstikke leuk, daar kan geen kroonluchter van 12 miljoen tegenop!”

 

Er is ook een petitie die je kunt tekenen:

https://petities.nl/petitie/bloemenkiosk-t-centrum

Politiek verzet zich tegen vertrek kramen
(AD/Haagsche Courant, 29 jun 2013)

Het gedwongen vertrek van de drie kramen in de Grote Markstraat leidt ook in de lokale politiek tot boze reacties. De Haagse Stadspartij noemt het `bezopen’ dat de standplaatshouders moeten wijken, omdat het stadsbestuur een winkelstraat van internationale allure wil. ,,Dit college heeft geen flauw benul van wat leven in de stad betekent. We hebben hier te maken met de terreur van de tekentafel, onder leiding van wereldvreemde politici”, zegt Joris Wijsmuller.

Ook de PVV wil niets weten van het vertrek van de bloemenstal, de ijscokar en de stroopwafelkraam. ,,Belachelijk”, vindt Willie Dille. ,,Die kramen horen bij het stadsbeeld. Ik zie ze liever dan de toekomstige kroonluchters van twee miljoen.” En raadslid Richard de Mos: ,,Deze kleine ondernemers moeten gewoon kunnen blijven.”

In een opiniebijdrage in deze krant maakt de voorzitter van de Haagse Vereniging voor ambulante handel zich eveneens boos. Nel Kames: ,,Deze mensen geven juist jeu aan de stad.

Kramen geven juist jeu aan binnenstad
(AD/Haagsche Courant, 29 jun 2013)

De bloemenstal, ijscokar en stroopwafelkraam moeten weg uit de Grote Marktstraat. Ze passen straks niet meer in het beeld van de straat die voor vele miljoenen wordt opgeknapt, zo vindt de gemeente. Voorzitter Nel Kames van de Centrale Vereniging voor Ambulante Handel Den Haag is verbijsterd. `Deze standplaatshouders geven juist jeu aan de binnenstad.’

Handelaren weren uit grote Marktstraat is schande

Hoe is het mogelijk dat de gemeente de ambulante handelaren die reeds jaren op de Grote Marktstraat staan wil verwijderen? Alleen maar omdat een wethouder ze geen mooi gezicht meer vindt nu diezelfde straat voor miljoenen euro’s wordt opgeknapt met kroonluchters en luxe bestrating. Alleen maar omdat de straat een `winkelboulevard van internationale allure’ moet worden.

Dat je bedelaars wil verwijderen, is prima. Zij geven overlast voor bezoekers en ondernemers. Maar dat geldt helemaal niet voor de ijscoman, de bloemstandplaats en de stroopwafelkraam. Sterker nog: deze standplaatsen geven juist jeu aan de binnenstad. Een mooie bloemenstal als die van Madjo Dewus is niets anders dan een verrijking voor een winkelstraat als de Grote Marktstraat.

En hoe leuk zijn de standplaatsen wel niet voor al die toeristen die straks de luxe winkelstraat bezoeken? Ze kunnen er typisch Nederlandse producten zoals bloemen en stroopwafels aanschaffen. En die ijscoman die er vooral in de zomer staat? Wel, wie wil er op een mooie zomerse dag geen ijsje kopen?

Ik zeg dat niet alleen. Iedereen leeft met deze ondernemers mee. Bezoekers tekenen grif een petitie dat ze moeten blijven. Ikzelf hoor ook alleen maar mensen die vinden dat het een schande is dat de kramen weg moeten. En weet u wat? Ik hoor geen Hagenaar zeggen: wat gaaf die kroonluchters in de binnenstad.

Ik heb ook geen enkel vertrouwen in die opknapbeurt van de Grote Markstraat. Ik weet nog van vroeger hoe duiven de balkonnetjes van MS Mode onderscheten, met alle ellende van dien. Wat denkt u dat er met die kroonluchters gaat gebeuren? Let op mijn woorden binnen de kortste keren is de zaak verloederd.

Maar goed, het gaat om de standplaatshouders. De bloemenstal die al 70 jaar (!) in de binnenstad staat. En de stroopwafelverkopers die zelfs hun kraam geheel willen aanpassen naar de wensen van de wethouder. Maar wethouder Marjolein de Jong is onvermurwbaar. Waartoe de standplaatshouders ook bereid zijn, zij zegt `nee’.

Het erge is dat het ook nog eens allemaal willekeur is. Ik weet dat van de Haagse Markt, waar ik met mijn familie al meer dan 70 jaar mijn brood verdien. De ene wethouder wil daar nog niet dood gevonden worden, terwijl de ander wél hart laat zien voor de Markt en de boel in overleg wil gaan opknappen.

Beste Marjolein, wijffie, denk eerst eens aan wat de Hagenaars vinden voordat je deze beslissing neemt. Zie ook wat er in Den Haag leeft aan verzet tegen het cultuurpaleis van 181 miljoen.

Pas maar op, want voor je het weet negeren de kiezers bij de gemeenteraadsverkiezingen straks de grote partijen die maar doen wat ze willen en stemmen ze op een kleine partij die hart heeft voor de stad. Ik zou het ze niet kwalijk nemen.

Dit is gewoon broodroof
(ingezonden brief)
(AD/Haagsche Courant, 1 jul 2013)

Ik kan het niet nalaten te protesteren tegen de verwijdering van de kramen uit de Grote Marktstraat. Zoals ook gemeld in het artikel: zij geven jeu aan de binnenstad. Niet alleen voor de toeristen, maar ook voor de Hagenaars. Verder is het natuurlijk gewoonweg broodroof. Hoe kun je mensen die al zo lang met succes hun brood op deze manier verdienen, tot genoegen van de inwoners van Den Haag én van de toeristen, zo maar aan de kant schuiven en hun broodwinning afnemen! Het is prima dat de binnenstad meer allure zou krijgen, maar ze moet vooral levendig zijn. De mening van mevrouw De Jong én de fractie van D66 is niet zaligmakend. Ik hoop van harte dat dit idee geen weerklank vindt in de Tweede Kamer.

Corry van der Meer, Den Haag.

Gemeentebestuur, ga te rade bij Hagenezen
(ingezonden brief)
(AD/Haagsche Courant, 1 jul 2013)

Naar mijn mening is het gemeentebestuur van Den Haag bij een aantal zaken volledig de weg kwijt. Niet wat de bewoners willen, maar het prestige van bestuurders telt. Grootheidswaanzin? Kramen in de stad maken het beeld levendiger en gezelliger dan kroonluchters. En 181 miljoen euro uitgeven voor een monstrueus gebouw tegenover een prachtige kerk terwijl er prima andere oplossingen zijn, is in deze tijd ook niet te verkopen. Het kan toch ook niet zo zijn dat alleen de stem van wethouder De Jong telt? Gemeentebestuur, denk er nog eens goed over na en ga eens te rade bij de Hagenezen!

E. L. Mennes.

Veel steun voor bloemenkiosk
(AD/Haagsche Courant, 28 jun 2013)

De met vertrek uit de Grote Marktstraat bedreigde bloemenkioskhouder Madjo Dewus krijgt veel steun van zijn klanten. Dewus verzet zich tegen plannen van de gemeente om de Grote Marktstraat opnieuw in te richten. In die plannen is geen ruimte voor de ambulante handel omdat die niet meer in het straatbeeld zou passen. Dewus’ onlinepetitie is tot nu toe bijna 600 keer ondertekend. Behalve de bloemenkiosk van Dewus zouden ook de stroopwafelkraam Brouwer en ijskar Florencia daar uit het straatbeeld moeten verdwijnen. Ook bezoekers van het centrum hebben steun betuigd: in de kiosk liggen ruim 2500 handtekeningen van klanten die voor het behoud van de kramen zijn. Dewus deelt nu ook folders uit waarin op de plannen wordt gewezen.

Kiosken zijn taboe in dure winkelstraat
(AD/Haagsche Courant, 24 jun 2013)

DEN HAAG Ondernemers met een kiosk op de Grote Marktstraat moeten vertrekken. De gemeente Den Haag, die de belangrijkste winkelstraat een 11 miljoen euro kostende opknapbeurt geeft, wil geen straatverkoop van verse producten meer. Het publiek is het hier niet mee eens.

Sommige na 70 jaar weg uit Grote marktstraat

De verbouwing van de Grote Marktstraat moet de nu rommelige winkelstraat internationale allure geven. Enorme kroonluchters, computergestuurde kleurverlichting, bestrating van terazzo-beton en banken van gebogen staalplaat moeten het plaatje compleet maken. Een `Haagse balzaal’, waar de ondernemers van bloemen, ijs en stroopwafels, allen al jaren onderdeel van het vaste straatbeeld, volgens het stadsbestuur niet in passen.

Een nekslag, zo voelt het voor de ondernemers dat zij na jarenlange trouwe dienst niet meer welkom zijn in de straat waar zij hun klantenkring hebben opgebouwd. Het publiek, dat lucht heeft gekregen van de gemeentelijke actie, is het er niet mee eens.

Madjo Dewus van bloemenkiosk ’t Centrum (tegenover V&D) krijgt ontelbare reacties van zijn klanten. Allen vinden ze het onvoorstelbaar dat de gemeente zoiets na meer dan 70 jaar trouwe dienst doet,” zegt hij. Mijn opa begon hier in de jaren ’40 en nu moeten we weg omdat we nietin het straatbeeld zouden passen. Wij zíjn het straatbeeld.”

Woedend

Ook de eigenaresse van stroofwafelkraam Brouwer, al 55 jaar in het centrum, is woedend over de `wegveegactie’ van de gemeente. Laat ze maar zeggen in welke kleur of mate wij onze kraam moeten veranderen om erbij te horen. Wij doen alles voor deze plek,” aldus Jolanda Brouwer.

Maar dat heeft weinig zin, volgens een woordvoerster van wethouder Marjolein de Jong (binnenstad). De ondernemers moeten gewoon weg en dat weten ze allang.”

Wanneer precies, daar is nog onduidelijkheid over, maar de woordvoerster houdt het op `einde dit jaar’. In elk geval als de schop de grond ingaat.”

`Waar moet ik naartoe? Zeg het maar’
(AD/Haagsche Courant, 24 jun 2013)

den haag `Al sinds 1998 koopt de Tweede Kamer hier haar bloemen voor medewerkers. Jullie moeten blijven!’

Het is een van de honderden reacties in een van de drie beschreven notitieboeken van bloemen-kioskhouder Madjo Dewus in de Grote Marktstraat.

Nu de ondernemer definitief te horen heeft gekregen dat hij samen met stroopwafelkraam Brouwer en ijscoman Florencia het veld moet ruimen omdat de Grote Markstraat een chique allee moet worden, staat hij op z’n achterste benen.

In die ruim 70 jaar dat wij hier staan, heb ik al op negen locaties in of nabij de Grote Marktstraat gezeten. Dat ging allemaal goed, tot nu. De politiek heeft besloten dat wij weg moeten, omdat dit een chique straat moet worden. Met kroonluchters in de lucht van een paar miljoen euro. Die plannen zijn waanzin en spreken elkaar ook tegen. Want waarom zou je in je chique straatbeeld een Primark (goedkope kledingwinkel, red.) willen?”

Een alternatieve plek hebben de ondernemers wel aangeboden gekregen, maar dat was volgens hen buiten het Haagse centrum. ,,Niet echt ons publiek,” stelt Dewus.

Aad Crama van ijskar Florencia (tegenover De Bijenkorf) vindt de actie van de gemeente `schandalig’. Ik sta hier nu bijna dertig jaar en plots krijg ik te horen dat ik hier niet meer welkom ben. Dat is absurd. Waar moet ik nu naartoe? Zeg het maar! Al mijn opties voor een nieuwe plek worden door de gemeente afgewezen. Er zit dus niets anders op dan na dit seizoen te stoppen met de zaak. Het is niet anders,” vertelt Crama.

Petitie voor behoud kraampjes
(AD/Haagsche Courant, 25 jun 2013)

den haag Bloemenverkoper Madjo Dewus van kiosk ’t Centrum tegenover de V&D in de binnenstad van Den Haag heeft een petitie opgesteld voor het behoud van de ambulante handel in de Grote Marktstraat.

Van de gemeente Den Haag moet Dewus, samen met ijscokar Florencia en stroopwafelkraam Brouwer, weg, omdat de winkelstraat een opknapbeurt krijgt en een chique allee moet worden.

Daarbij passen volgens het stadsbestuur geen kraampjes in het straatbeeld en dus moeten de ondernemers na respectievelijk 30, 55 en 75 jaar weg.

`We hebben de gemeente aangegeven bereid te zijn een kiosk te plaatsen die in hun straatbeeld past, ook hebben wij drie andere locaties in het centrum aangegeven,’ zo staat in de petitie. `Maar hier is op een negatieve manier op gereageerd. En daarmee blijft de eis om de kiosk te verwijderen, bestaan. Onze wens is om na 75 jaar in het centrum te kunnen blijven werken.’

Gisteren hadden zo’n 500 mensen de petitie ondertekend. Raadslid Richard de Mos heeft vragen gesteld over `dit schandalige beleid’.

Den Haag Direct:

http://www.denhaagdirect.nl/houden-hagenaars-niet-van-bloemen/