Op dinsdagmiddag 28 februari 2017 tekenden wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) en Stichting de Besturing het koopcontract voor het pand van broedplaats en ateliercomplex De Besturing aan de Saturnusweg. Na tien jaar tijdelijk gebruik is het pand definitief veilig gesteld voor het collectief van ruim veertig creatieve en culturele ondernemers in de Binckhorst.

Ontstaansgeschiedenis
Eind 2006 werd De Besturing opgericht als tijdelijk ateliercomplex door enkele Haagse kunstenaars en ontwerpers. De Gemeente Den Haag stelde de voormalige machinefabriek tijdelijk ter beschikking. De geplande herontwikkeling van het gebied bleef uit en in de tussentijd ontwikkelde De Besturing zich tot een hecht collectief van ruim veertig kunstenaars, ontwerpers en andere vrije denkers. Behalve veel werkruimtes voor kunstenaars en ambachtslieden werden er ook steeds meer publieke activiteiten georganiseerd. Inmiddels is dit deel van de Binckhorst mede dankzij de Besturing uitgegroeid tot een creatieve en aantrekkelijke hotspot met o.a. de Caballerofabriek, Mama Kelly en Kompaan.

Broedplaatsbeleid
Dankzij de Haagse Stadspartij is de aankoop van het pand van de Besturing in het coalitieakkoord gekomen. Wethouder Joris Wijsmuller van o.a. kunst en cultuur heeft het broedplaatsbeleid aanzienlijk kunnen versterken door extra te investeren in panden om zo meer werkruimtes voor kunstenaars en creatievelingen te realiseren. Behalve de Besturing gaat ook Maakhaven in Laakhaven aangekocht worden door de kunstenaars zelf. Daarnaast is het afgelopen jaar het voormalige schoolgebouw Duinstraat 55 tot permanente broedplaats herontwikkeld, net als het voormalige schoolgebouw aan de Ferdinand Bolstraat 33. Ook de school aan de De Gheijnstraat 51 is vrijgemaakt voor het broedplaatsbeleid en wordt nu gebruikt door o.a. de Dutch Don’t Dance Division (DDDD). En tenslotte wordt het voormalige Leerwerkcentrum op het Willem Dreespark 312 omgebouwd tot culturele broedplaats.

Rauwe plekken
De Haagse Stadspartij is erg blij met de Haagse broedplaatsen. Raadslid Peter Bos: “Initiatieven als De Besturing maken de stad pas echt interessant. Op dit soort rauwe plekken in een industriële omgeving gedijen kunstenaars en creatievelingen het best. Het zijn ook plekken waar veel wordt georganiseerd en veel bezoekers van binnen en buiten de stad op af komen. Fantastisch dat dit door de gemeente wordt gekoesterd en voor de toekomst wordt behouden.”