Het gechicaneer van het college over de cruiseterminal bij het Zuiderstrand maakt veel los in de stad. Columns, artikelen en veel meningen. Hieronder een selectie uit de pers.

 

Cruisecomplot

Door: Jos van Noord (Telegraaf, 1 april 2009).

De Haagse afdeling van de PvdA, die onze stad met z’n mooie stranden voor een vriendenprijsje in de uitverkoop zet bij het grootkapitaal, regeert over de verkiezingen heen.

Onze rode hoogbouwwethouder Norder heeft aan iedereen maling. Roept, om de goegemeente te sussen, dat hij de beslissing over dat grootscheepse masterplan met een cruiseterminal aan het Zuiderstrand over de aankomende gemeenteraadsverkiezingen heen wil tillen, om de democratie ook eens kans te geven. Mooi hè. Intussen drukt hij z’n plannen gewoon door!

Om zo’n aanloophaven voor luxe hoogbouwschepen te betalen, moeten er duizend appartementen aan zee komen, waar het wondermooie Westduingebied voor moet wijken. Je kunt nu eenmaal geen omelet bakken zonder eieren te breken.

AM Vastgoed, een van de handlangers van Norder in het cruisecomplot, bood deze weelderige woningen alvast te koop aan op het internet, maar toen een wakker raadslid van de Stadspartij vroeg hoe dat zat, werd de advertentie slinks verwijderd. Intussen organiseert Norder een snoepreis voor geselecteerde leden van het gemeentebestuur naar Vancouver en Seattle aan de Amerikaanse westkust, in mei worden daar de cruisehavens bekeken. Op kosten van de belastingbetaler, uiteraard.

Hoezo, over verkiezingen heen tillen?

Volgens mij worden wij getild.

Met zijn VVD-kompaan Huffnagel, onze wethouder van logo’s en andere feestzaken, is Norder net terug uit Miami. Omdat de situatie in Florida natuurlijk álles weg heeft van Scheveningen-Zuid, moest daar dringend een studiebezoek worden gebracht. Onderweg konden de wethouders in de businessclass de zaken nog even doornemen met de Kamer van Koophandel en de initiatiefnemers van Cruise Port The Hague Holland, de bonussector en warempel de woningbouwvereniging Vestia, van tante Hannie en ome Karel driehoog-achter in Morgenstond. Hebben die huisjesmelkers zóveel geld over?

Over het milieu hoeven we ons geen zorgen te maken, met die stinkboten. “Alle vuiligheid wordt aan boord gereinigd”, had Huffnagel in Miami geleerd.

Enige verkeersdruk kunnen we er in Den Haag nog wel bij hebben, toch? Op zo’n cruiseschip zitten 1500 Amerikanen en als die gaan passagieren, gaan er zo’n vijftig in een toerbus. Die rijkelui gaan natuurlijk comfortabel molens kijken, Keukenhof en Amsterdam, want wat moeten die mensen in godsnaam in Den Haag? Even langs het Pies Palace en dan de grote weg op.

Dertig bussen heen en dertig bussen terug en dat zo’n honderd keer per jaar. Daar levert de Vogelwijk z’n Zuiderstrand graag voor in.

Waarom willen die cruiselui in Scheveningen aanleggen, bij een stad die nog niet in staat is om een wandelpier te exploiteren?
De grote cruisemaatschappijen van de wereld zien Scheveningen helemaal zitten, melden onze wethouders.

Ach, die verkiezingen. Waar wachten we nog op?

Bewoners vragen zich af:
Wordt de cruiseterminal er straks gewoon doorheen gedrukt?

Scheveningse Courant, 25 maart 2009

Scheveningen – Vorige week maakte wethouder Marnix Norder bekend dat hij de beslissing voor de komst van een cruiseterminal over de aankomende verkiezingen heen wilde tillen. Als reden hiervoor noemde de wethouder dat de onderzoeken naar de haalbaarheid van de cruiseterminal veel tijd in beslag nemen. Deze beslissing leek het rumoer rondom de cruiseterminal even te doen stillen, heel even.

Want enkele dagen later verscheen op de nieuwbouwsite niki.nl een advertentie waarin te lezen viel dat de eerste nieuwbouwwoningen die op het terrein van de Cruiseport terminal worden gerealiseerd in het eerste kwartaal van 2010 in de verkoop gaan. Een erg gunstige vooruitblik, aangezien een beslissing of deze woningen er überhaupt wel komen pas na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010 gemaakt kan gaan worden.

Nadat deze grove fout aan het licht kwam via websites zoals www.behoudzuiderstrand.nl, werd de advertentie razendsnel van niki.nl verwijderd. Maar het leed was al geschied.
De Haagse Stadspartij wil weten waarom AM Vastgoed nu al adverteert met woningen die bij de cruiseterminal worden gebouwd en waarom de onderzoeken naar de haalbaarheid doorgaan. Dat is volgens de Haagse Stadspartij de burger zand in de ogen strooien. Fractievoorzitter Joris Wijsmuller: “Ik begrijp er niets meer van. In de pers roept Norder dat de besluitvorming is uitgesteld tot na de verkiezingen en tegelijkertijd word ik gevraagd om mee te gaan op een soort snoepreis naar Vancouver en Seattle om cruiseterminals te bekijken.”

Ook bewoners voelen zich in de maling genomen. “Wij als bewoners hebben door deze actie nu helemaal het gevoel alsof die cruiseport er straks gewoon even doorheen gedrukt wordt. Heeft het nog wel nut dat we straks gaan stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen?”, vraagt een teleurgestelde Duindorper zich af.

Het lijkt er op dat wethouder Norder de lobby voor de Cruiseport gewoon doorzet. Wethouder Norder en Huffnagel zijn net terug uit de Verenigde Staten, waar zij met de Kamer van Koophandel en de initiatiefnemers van de Cruiseport Scheveningen een bezoek hebben gebracht aan een wereldbeurs voor cruise(terminal) partijen. De oriëntatie is volgens de gemeente gericht op het onderzoeken van de levensvatbaarheid van het Haagse initiatief.
“Zo’n snoepreisje op de kosten van de burger, want deze reis wordt betaald door de gemeente Den Haag, is toch belachelijk op dit moment”, aldus de bewoners.

Actiegroep Behoud het Zuiderstrand heeft middels een brief de gemeenteraad om opheldering over de gang voor zaken gevraagd. Daarnaast hebben zij de verschillende fracties verzocht hun standpunten ten aanzien van het plan voor de Cruise Terminal en het behoud van het Zuiderstrand kenbaar te maken. “In het kader van de komende gemeenteraadsverkiezingen kijken wij uit naar uw standpunt in deze kwestie. We zullen de standpunten van de partijen publiceren op de inmiddels erg populaire website www.behoudzuiderstrand.nl”, aldus een woordvoerder van Behoud het Zuiderstrand.

Lobby cruiseterminal zit nog niet in de koelkast
(Den Haag Centraal, 27 maart 2009, nr 98)

Hoewel wethouder Norder (Wonen) onlangs in de media kenbaar maakte de plannen voor een cruiseterminal uit te willen stellen, lijkt de lobby voor dit project gewoon door te gaan. De wethouder vliegt binnenkort samen met collega Huff-nagel (Citymarketing) naar Vancouver en Seattle om cruiseterminals te bekijken. De wethouder liet afgelopen week aan Radio West weten de plannen voor de cruiseterminal over de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 heen te willen tillen. Een nieuw bestuur zou de doorslag moeten geven. Desondanks stond er vorige week in de Posthoorn een advertentie met nieuwbouwwoningen in Scheveningen van projectontwikkelaar AM. Door middel van deze woningen moet de cruiseterminal voor een gedeelte worden gefinancierd. Op de site Niki.nl stond vermeld dat de huizen vanaf het eerste kwartaal 2010 te koop zijn. ‘Een vergissing’, zo zeggen de betrokken partijen. Niki.nl heeft de huizen weer van de website afgehaald. Toch zetten buurtbewoners vragen bij de gang van zaken. De lobby lijkt nog niet volledig in de koelkast gezet. Komende week vliegt wethouder Norder met collega Huffnagel naar Vancouver en Seattle om cruiseterminals te bekijken.
Het samenwerkingsverband ‘Behoud Zuiderstrand’ heeft de gemeenteraad een brief gestuurd over de procesgang. ‘We kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat de wethouder met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur niet afgerekend wil worden op een definitief besluit over het plan voor de cruiseterminal’, staat in de brief. Behoud
Zuiderstrand wijst erop dat er nog geen Samenspraaktraject voor het (buiten) havengebied is vastgesteld. Bovendien geeft de organisatie aan dat het haalbaarheidsonderzoek nog niet gereed is. Volgens wethouder Norder kosten deze onderzoeken veel tijd. Daarom zal er pas na de verkiezingen een beslissing vallen. Fractievoorzitter Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij betwijfelt of de plannen voor de cruiseterminal daadwerkelijk worden uitgesteld. Wijsmuller: “Ik begrijp er niets meer van. In de pers roept Norder dat de besluitvorming is uitgesteld tot na de verkiezingen en tegelijkertijd word ik gevraagd om mee te gaan op een soort snoepreis naar Vancouver en Seattle om cruiseterminals te bekijken”. De Stadspartij heeft hierover vragen aan de raad gesteld.