Haagse Stadspartij: “Crossing Border laten we niet vallen”

Het omstreden besluit van het Haagse college van b&w om het fameuze literatuur- en muziekfestival Crossing Border te laten vallen en de komende jaren geen subsidie meer te verlenen moet van de baan, vindt raadslid Peter Bos van de Haagse Stadspartij.

Deze week bespreekt de gemeenteraad in de commissie Samenleving het Meerjarenbeleidsplan Kunst & Cultuur 2021-2024. Met dit plan worden de subsidies verdeeld voor de Haagse culturele instellingen. Heel veel instellingen dreigen buiten de boot te vallen en dat zorgt als vanouds voor veel beroering. Peter Bos is kritisch op het plan: “Met dit plan gaan er klappen vallen in de danssector, de popmuziek, het rijke ensembleleven, bij broedplaatsen en het festivalaanbod. Dat mag niet gebeuren”.

Het college leunt zwaar op het advies dat deskundigen hebben uitgebracht en wil daar nauwelijks van af wijken. Het grootste probleem zit volgens Bos bij het budget dat volgens hem veel te krap is. Bos: “In 2009 was nog € 59 mln. beschikbaar, nu is dat € 56 mln. De bezuinigingen vanwege de vorige financiële crisis zijn nog steeds niet helemaal teruggedraaid. Dat vind ik onbestaanbaar, zeker nu de stad enorm is gegroeid en de gemeente de instellingen steeds hogere eisen oplegt.”

In de raadscommissie van as. donderdag zal Bos pleiten voor extra geld: “Met 1 miljoen extra komen we een heel end en kunnen we veel instellingen redden. Ik kan me niet voorstellen dat op een begroting van 2,5 miljard er niet wat geld gevonden kan worden”.

Een van de instellingen die verloren dreigt te gaan is Crossing Border. Voor behoud van het Crossing Border Festival zijn honderden schrijvers en kunstenaars in de bres gesprongen, waaronder bekende namen als Kees van Kooten, Anton Corbijn, Isabelle Allende, Salman Rushdie, Adriaan van Dis, Connie Palmen, Hillary Mantel, Arnon Grunberg, Tommy Wierenga en Arjan Lubach. Bos: “Er is veel terechte kritiek van de adviescommissie op een aantal zaken die niet goed gaan bij het festival, maar het is wel een kwalitatief goed festival en daar kun je niet omheen. Het krijgt jaar na jaar lovende recensies en het festival heeft Den Haag over de hele wereld op de kaart gezet. Het zou een blamage zijn als Crossing Border voor de stad verloren gaat.”

Er is nog een ander argument dat Bos in de strijd wil werpen en dat is de toegekende bijdrage uit het Letterenfonds, een landelijk cultuurfonds van het Rijk. Crossing Border ontvangt de komende vier jaar € 180.000,- onder de voorwaarde dat ook de gemeente Den Haag een substantiële bijdrage levert. Bos: “Als Crossing Border ook dat geld misloopt is het einde verhaal. Zeker na de rel rond de affaire Walraven zou dat een enorme blamage zijn”.

1 Response
  1. Ernst

    Gelukkig springt Peter Bos in de bres voor Crossing Border. Het gemak waarmee het stadsbestuur dit soort voor een levendige, vitale stad belangrijke evenementen laat vallen, vind ik onbegrijpelijk. Een crisis komen we ook weer te boven en dan ben je blij dat je als stad nog wat te bieden hebt en niet alles voortijdig afgebroken. Kijk niet naar de korte maar naar de langere termijn.