Maak een rondje Den Haag en je komt het overal tegen. Volle prullenbakken en rondslingerend afval. Terwijl volgens het college door de coronacrisis het afval in de stad met 40% toenam bleef het budget voor opruimen en inzamelen gelijk. Al anderhalf jaar strijden bewoners tegen de afvalbergen maar verbetering van de situatie blijft uit.

Woensdagavond 23 september 2020 bespraken we het plan “de stoep schoon” van de wethouder om door middel van experimenten en onderzoek te kijken wat wél werkt tegen de aanhoudende bijplaatsingen en op straat gegooide rotzooi.

Er staan wat kleine lichtpuntjes in het voorstel. Volgend jaar moet een nieuw meldingssysteem de oude, niet functionerende systemen gaan vervangen. Dit systeem moet het opruimen van gemelde vuilnisoverlast inzichtelijker en beter planbaar maken.

Maar er zijn nu echt harde acties nodig om de situatie te verbeteren en deze ontbreken in dit voorstel!  Wijkbewoners zijn het zat dagen te moeten wachten voordat vieze luiers, etensresten of afgedankte keukenapparaten worden opgehaald. Melden heeft kennelijk geen zin, dus accepteren ze het maar, in het beste geval ruimen ze het misschien zelf op. In het slechtste geval gooien ze zelf dan ook maar alles op straat.

Twee weken wachten op een afspraak voor grofvuil is geen uitzondering. En dat terwijl het streven 4 dagen is. Meldingen verdwijnen vaak in een zwart gat waardoor de meldingsbereidheid steeds verder afneemt.

Nu iedereen dicht bij huis werkt en recreëert, wordt ook duidelijker hoe belangrijk een schone omgeving is.

Een aantrekkelijke stad is ook een schone stad. De gemeente heeft de zaken duidelijk niet goed op orde. De Haagse Stadspartij is van mening dat meer investeringen in het schoonhouden van de stad zich op meerdere vlakken terugbetaalt. Dit betekent dat de gemeente nu meer geld moet investeren om de puinzooi op orde te krijgen. Wijkbewoners zijn klaar met het vuil!

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.