Besluit over Escamplaan immoreel

Er werd weer een stap verder gezet door de gemeente in het project “Ontmanteling woonwagenkamp Escamplaan”. Op 5 februari 2008 keurde de raad het bestemmingsplan goed. De Haagse Stadspartij heeft zich altijd verzet tegen deze immorele plannen.

 

Raad akkoord: woningen op plek kamp aan Escamplaan

(AD/Haagsche Courant, 6 feb 2009)

DEN HAAG Op de plek van het bijna verlaten woonwagenkamp aan de Escamplaan komen 92 nieuwe woningen: appartementen en grondgebonden woningen. De gemeenteraad heeft gisteren ingestemd met een plan daartoe van wethouder Marnix Norder (PvdA, bouwen en wonen).

De oppositie probeerde van de discussie over het bouwplan nog wel een debat te maken over de ontmanteling van het kamp. Er waren ook zeker
tien woonwagenbewoners van de partij. Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij noemde het voorstel van Norder ‘moreel verwerpelijk’. Hij memoreerde dat het tot een jaar of acht geleden nog de bedoeling was om het kamp te renoveren. Nu wordt het opgeheven. De bewoners mogen hun eeuwenoude cultuur in de prullenbak gooien.” Ook de SP verzette zich fel tegen de bouwplannen. Fractievoorzitter Ingrid Gyömörei vroeg zich af wat er gaat gebeuren als de kampbewoners de rechtszaken winnen die zij tegen de gemeente hebben aangespannen. Komt er dan een nieuw kamp of
gaat de gemeente betalen?” De coalitiepartijen PvdA, VVD, GroenLinks en oppositiepartijen CDA en D66 steunen Norder wel. Het gaat om vaststelling van een door zijn context beladen plan. Maar toch zijn het twee verschillende dingen,” zei GroenLinks-fractievoorzitter Heleen Weening. Op initiatief van GroenLinks besloot de raad wel dat er niet al te hoog mag worden gebouwd. Norder wilde zes lagen mogelijk maken, maar een unaniem gesteund amendement van Weening zorgt ervoor dat dit er maximaal vijf zijn aan de kant van de Escamplaan. Daarachter wordt de bebouwing nog lager.