Het Haagse college van b&w heeft vandaag de begroting voor 2022 gepresenteerd. Het is de laatste begroting van dit college, aangezien er volgend jaar gemeenteraadsverkiezingen zijn. En daarmee is het de laatste kans om nog iets goed te maken van deze door Corona en corruptie- en integriteitsaffaires verpeste raadsperiode. Peter Bos, raadslid en financieel woordvoerder van de Haagse Stadspartij is zwaar teleurgesteld.

“De begroting is een zielig verhaal over een college dat niets kan presteren en het Rijk wegzet als de Grote Boze Wolf die te weinig geld overmaakt aan de gemeente. Sorry hoor, maar het college bestaat uit landelijke partijen die op het Binnenhof aan de touwtjes trekken. Er zitten drie Haagse ex-wethouders in het Kabinet. Regel het! Maar dan nog. Er liggen honderden miljoenen aan Eneco-reserves op de plank, net als de miljoenen Rijksgeld voor woningbouw, de rechtszaak over de bijstand is gewonnen, er zijn tientallen miljoenen aan meevallers uit de Rotterdamsebaan en de jeugdzorg, de werkgelegenheid en economische groei zijn weer op peil, de Coronamiljoenen van het Rijk klotsen tegen de plint, de bestemmingsreserves lopen op tot 800 miljoen. Vorig jaar riep het college dat we door Corona miljoenen tekort zouden komen, maar de gemeente behaalde in 2020 een positief resultaat van maar liefst 84 miljoen. Ga aan het werk en stop met janken.”

Volgens de Haagse Stadspartij is sprake van een “Begroting van de Onmacht”. Peter Bos: “Talloze onderwerpen worden doorgeschoven naar het volgende college omdat men het niet eens kan worden in de coalitie. Plannen voor de opvang van zorgdoelgroepen worden getorpedeerd, de Amerikaanse ambassade wordt niet verkocht, de verplaatsing van coffeeshops uit de Weimarstraat zit moervast, de woningcrisis ontspoort verder, omdat het college de markt en de corporaties niet in de hand heeft en met de klimaatcrisis weet men ook geen raad”.

Het college noemt de begroting “beleidsarm”. Peter Bos: “Dat is een eufemisme voor “visieloos”. Ik ben blij dat er over een half jaar verkiezingen zijn want dit is een verloren raadsperiode. Het enige wat in deze raadsperiode van de grond is gekomen is het sloopbeleid. Duizenden betaalbare woningen in Zuid-West en de Heesterbuurt die zonder inspraak tegen de vlakte gaan. Maar dat is geen verdienste, dat is een ramp”.