Wethouder biedt excuses aan

Wethouder De Jong heeft publiekelijk afstand genomen van haar eerdere uitlatingen over de afgang met Culturele Hoofdstad. Zij deed dit nadat zij door fractievoorzitter Joris Wijsmuller in de raadsvergadering ter verantwoording werd geroepen.

Oorwassing voor cultuurwethouder
AD/Haagsche Courant , 21 dec 2012

Cultuurwethouder Marjolein de Jong (D66) heeft gisteravond tijdens een spoeddebat in de gemeenteraad excuses aangeboden voor haar uitlatingen nadat op 30 november duidelijk was geworden dat Den Haag geen kans meer maakt om in 2018 Culturele Hoofdstad te worden.
Na de uitschakeling rolden teksten als `Kennelijk zijn wij niet zielig genoeg’ en `Een keuze voor de provincie’ over haar lippen.
De Haagse Stadspartij sprak over `domme en denigrerende opmerkingen’. En van weer een flater in de groeiende lijst blunders van de wethouder.
De Jong zei dat de uitingen `in de emotie van het moment’ waren gedaan. Een andere woordkeuze was wellicht chiquer geweest. Mijn excuses hiervoor.”

Wethouder De Jong biedt excuus aan
Westonline, 21 dec 2012

DEN HAAG – Wethouder Marjolein de Jong heeft excuses aangeboden aan de gemeenteraad van Den Haag voor de uitspraken die zij deed na het mislopen van de titel Culturele Hoofdstad van Europa in 2018.

Eind november werd bekend dat Den Haag niet op de shortlist staat. De Jong zei toen in de media onder meer, dat Den Haag ‘kennelijk niet zielig genoeg was’ en dat de steden die nog wel kans maken op de titel ‘veel minder cultuur hebben dan wij’. Acht oppositiepartijen hadden de wethouder hiervoor ter verantwoording geroepen.

Donderdag tijdens het debat betuigde ze spijt ‘Ik zei dit in de emotie van het moment. Dat had ik beter niet kunnen doen. Maar ik was teleurgesteld over het mislopen van de titel.’ De gemeenteraad accepteert het excuus.

‘Ik ben blij dat zij dit nu heeft gedaan’, zegt Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij. ‘Het is een wethouder onwaardig om zich op deze manier uit te laten. Zeker omdat Den Haag de titel in de wacht wilde slepen door zich als bruggenbouwer voor te doen. Het is goed dat de wethouder dit erkent.’

Dit betekent niet dat De Jong nu van de gemeenteraad af is. Er volgt begin volgend jaar nog een evaluatie over het mislopen van de titel. Wijsmuller: ‘En daarin wil ik zeker ook de rol van de wethouder meenemen.’

Maastricht, Eindhoven en Leeuwarden kunnen nog wel Culturele Hoofdstad worden. Dat wordt in 2014 bekend gemaakt.

Felle kritiek op cultuurflater
De Telegraaf, 21 dec 2012

Van onze Haagse redactie DEN HAAG, vrijdag De Haagse cultuurwethouder Marjolein de Jong (D66) is gisteravond tijdens de gemeenteraadsvergadering flink op haar nummer gezet door de oppositie vanwege haar emotionele uitlatingen na het mislopen van de titel Culturele Hoofdstad van Europa. Een aantal partijen riep op om nu ook maar een streep te zetten door het omstreden cultuurpaleis.
“Kunnen we de wethouder nog wel serieus nemen na alle knoeidossiers als Eurojust, Ockenburgh en het Spuiforum”, foeterde fractievoorzitter Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij. Hij vroeg een spoeddebat aan na “schandalige uitlatingen” over het mislopen van de prestigieuze titel uit Brussel. “De wethouder noemde het in media ‘klote’ en ze stelde dat het een schande is dat Den Haag het niet geworden is, omdat er al genoeg is en de stad niet zielig genoeg zou zijn. Hoe durft ze te stellen dat er na de draconische bezuinigingen met het kunstenplan alles op orde is.” De Jong ging na de tirade van de oppositie door het stof. “Deze uitingen heb ik gedaan in de emotie van het moment. We waren gedreven om de titel binnen te halen. Excuses voor die woordkeuze”, aldus de wethouder.

De interpellatie van Joris Wijsmuller:

“Moeten wij wethouder De Jong nog serieus nemen? Deze vraag dringt zich op met de groeiende reeks knoeidossiers van deze wethouders zoals Eurojust, Royal Beach Concert, bestemmingsplan Zeeheldenkwartier, The Hague Jazz, procedure Kunstenplan, Ockenburgh, en de afgang bij Culturele Hoofdstad. Over de domme en denigrerende uitlatingen van de wethouder na het nieuws dat Den Haag al in de eerste ronde is afgevallen wil ik het vanavond hebben. Een paar van haar citaten:

‘Het is een schande dat we zijn uitgeschakeld.’
‘ Dit is gewoon klote. Met Maastricht, Eindhoven en Leeuwarden heeft men duidelijk gekozen voor de provincie. Voor de steden die veel minder cultuur hebben dan wij.’
‘Kennelijk zijn wij niet zielig genoeg.’
‘Den Haag heeft de boel te goed voor elkaar. ‘
‘Eigenlijk zijn we al culturele hoofdstad.’

Ik heb me over deze citaten verbaasd. En gegeneerd. Een wethouder die de stad probeert aan te prijzen als ‘vrijplaats voor grenzeloos denken’ en zich vervolgens zo benepen en hoogmoedig uitlaat, is niet geloofwaardig. De wethouder laat zich kennen als slecht verliezer en haar uitspraken zijn bovendien dom. Want is er nu werkelijk 2,5 miljoen uitgegeven om iets te willen worden wat Den Haag volgens de wethouder al is? Had de wethouder echt niet in de gaten dat culturele hoofdstad wordt ingezet om nieuwe ontwikkelingen aan te jagen, en niet om een zelfvoldane gemeente te pamperen? En hoe durft de wethouder na de kaalslag in het Kunstenplan te beweren dat Den Haag de boel te goed voor elkaar heeft? Hoe ziet de wethouder haar uitlatingen nu, en is zij bereid om hierover excuses te maken?

Met haar uitspraken zet de wethouder zichzelf in een bedenkelijk daglicht. Het was een beslissing van het gemeentebestuur om voor de titel te gaan, en als verantwoordelijke wethouder heb je dan meer te doen dan alles uit handen geven aan een artistiek directeur en dan maar het beste er van hopen. Of de presentatie van het bid door de burgemeester te laten kapen met zijn pleidooi voor het Spuiforum. Of culturele instellingen met ongekende bezuinigingen opzadelen, en dan maar hopen op draagvlak. Of deze ambitie slechts één maal met de raad te bespreken, achter gesloten gordijnen in een commissie stiekem. Het is verleidelijk om nu te evalueren wat er onder leiding van deze wethouder alleen al in dit dossier al is misgegaan, maar ik beperk mij nu tot één vraag: is de wethouder bereid om in de aangekondigde brief haar eigen rol nadrukkelijk te beschouwen?

Haar voorgangster Bolle deed in Den Haag Centraal ook opmerkelijke uitspraken, in de veronderstelling dat er nog zeker 2 miljoen in het potje moet zitten. Hoe zit het nu? Als ik het goed heb begrepen, was er 2,5 miljoen voor voorbereidingen en dat geld is nu op. Klop dat? En het geld wat Den Haag bij toewijzing van de titel erin zou steken was nog niet geregeld. Heb ik dat zo goed begrepen? Of heeft Bolle gelijk en is er toch een potje waarmee de posters kunnen worden waargemaakt? Want overal in de stad hangen nu posters met de boodschap ‘wij blijven bouwen’. Waaraan wethouder, als er geen geld meer gereserveerd is? En waarom eigenlijk bouwen? Gaat dit nog wel over cultuur, en zo ja, zijn er na de kaalslag in het kunstenplan niet eerst andere prioriteiten te stellen?”

De wethouder verontschuldigde zich voor de uitlatingen die zij in haar teleurstelling had gedaan, en bood hiervoor haar excuses aan. Zij beaamde dat er nu geen potje met geld meer is, en legde uit dat de posters ‘Wij blijven bouwen’ refereren aan het bidbook, waarin het bouwen van bruggen tussen verschillende mensen, groepen, instellingen en sectoren centraal staat. De aangekondigde brief waarin zij verantwoording af gaat leggen wordt begin januari verwacht. Het debat zal dan vervolgd worden.

Reacties:

1. Op 2012-12-28 12:09:41 schreef lolke van der meulen:

Bij de gemeente Dongeradeel(Dokkum) bied niemand zijn excuses aan.
Zie www.dedoorzetter.nl link 3 Chantage
lees de brieven 73a,b,c en d uit mijn dagboek

Klik op
http://www.dedoorzetter.nl/achtvragen.htm
ook deze heren blijven zitten waar ze zitten
volgens mij de corrupste gemeente van Nederland

Groet lolke Een gezond 2013