Vluchtelingen op Kijkduin – Waar is Van Zanen


Al een aantal dagen wordt er door extreemrechtse groeperingen en “mild” rechtse partijen een hetze gevoerd tegen de acute opvang van 100 vluchtelingen in Kijkduin. De Haagse Stadspartij wil weten waar de burgemeester was. 

Door jarenlange bezuinigingen op de noodzakelijke opvang van vluchtelingen door opeenvolgende regeringen – onder de hoede van de VVD en met steun van o.a. de PVV – is er momenteel een permanente crisis in de vluchtelingenopvang. 

De opvang in hotels is rechtstreeks gevolg van dit beleid en betekent de privatisering van de opvang, met winst voor de betrokken ondernemers en elke keer lokale crisis. Het is wrang dat juist de partijen, die voor deze problemen gezorgd hebben, nu hoog van de toren blazen en xenofobie aanwakkeren voor electoraal gewin.

We zijn blij dat Den Haag zijn verantwoordelijkheid neemt en direct gereageerd heeft op de noodoproep van het COA. Natuurlijk is het onacceptabel dat mensen die hier veiligheid zoeken, en het recht hebben om hier te zijn, buiten op straat moeten slapen.

Zo blij als we zijn met het daadkrachtig optreden van de wethouder, zo teleurgesteld zijn wij in de houding van de burgemeester. Van Zanen moet beleid, hoe vervelend misschien ook voor een groep in de stad, uitleggen en verdedigen. We verwachten van een daadkrachtige burgemeester dat hij juist nu opkomt voor de meest kwetsbaren in onze samenleving. Laat je zien in plaats van je verschuilen achter wethouders of een formeel besluit! Hij komt dan wel naar de informatieavond maar dat is te laat en te weinig. 

Het is tekenend dat een geplande demonstratie tegen de komst van Wilders naar de informatieavond moest worden afgelast door de organisatoren, omdat de veiligheid van de deelnemers niet kon worden gegarandeerd. Een schande voor de stad van vrede en recht. 

Waar is de burgemeester als hij nodig is!