Het verzet tegen de mogelijke komst van een cruiseterminal in Scheveningen groeit. Steeds meer mensen worden wakker en beseffen wat een krankzinnig plan dit is.

 

Verzet tegen cruiseboten groeit

Door MAARTEN BRAKEMA en VICTOR SCHILDKAMP

Diverse bewonersorganisaties, milieuorganisatie en politieke groeperingen hebben zich verenigd op de website http://www.behoudzuiderstrand.nl en proberen met flyers het grote publiek te mobiliseren tegen de plannen voor een cruiseterminal.

Mocht die er ooit komen, dan verdwijnt namelijk voor een groot deel het huidige Zuiderstrand, het stuk strand vanaf de haven van Scheveningen tot aan de kleinere badplaats Kijkduin. Het gezicht van de kust van Den Haag zal daardoor totaal veranderen.

’We zullen moeten vechten’

Het besef dat het mooiste stuk strand van Den Haag, het Zuiderstrand, serieus gevaar loopt, groeit met de dag. En dus ook het verzet tegen de plannen voor een cruiseterminal die de Haagse kust compleet gaat veranderen.

Het Zuiderstrand is toch wel het prettigste stuk strand langs de Haagse kust, zo rustig tussen de toeristenplaatsen Scheveningen en Kijkduin en voorzien van een mooi duingebied. Talloze bezoekers van het gebied stuitten de afgelopen tijd op flyers van de actiegroep die zich tegen de komst van een cruiseterminal verzetten.

En dan zie je ineens hoe ingrijpend de mogelijke komst hiervan is: het rechte stuk strand van Kijkduin naar de haven buigt – als alles doorgaat – af in zee vanaf strandtent De Kwartel. Er komt een gigantisch stuk land bij waarop van alles moet verrijzen om de cruiseboten welkom te heten, plus honderden woningen. Met het huidige Zuiderstrand is het dan gedaan.

„Eigenlijk geloof je niet dat dit werkelijk kan gaan gebeuren,’’ zegt Frans van der Steen van het Haags Milieu Centrum (HMC). „Maar ik weet zeker: de plannen voor zo’n cruiseterminal verdwijnen niet zomaar. Het consortium van bedrijven dat er achter zit, is héél sterk en heeft veel invloed op de politiek, dus zonder fel verzet van veel mensen wordt het steeds serieuzer.’’

Al enige tijd is de website www.behoudzuiderstrand.nl in de lucht. Een initiatief uit de wijk Duindorp, die nu nog aan zee ligt maar straks dus veel verder van zee komt te liggen. „Achter de villa’s die ze op dat nieuwe stuk land in zee willen gaan bouwen,’’ zegt Jaap Spaans van het Wijkberaad Duindorp. „Villa’s die waarschijnlijk onbetaalbaar duur zijn. Dat wordt een spookdorp, vol met tweede huizen voor mensen die er alleen met lekker weer komen.’’

Op de genoemde website hebben inmiddels 21 organisaties zich aangesloten, variërend van wijkorganisaties en kitesurfers tot en met de gemeenteraadsfractie van Christenunie/SGP en Rita Verdonks politieke partij Trots Op Nederland, die nog niet eens in de raad zit: bijna 35.000 mensen bezochten de site al en zien dan onder meer dat griezelige plaatje van badgasten in de schaduw van een reusachtig cruiseschip. Maar wat kán ‘het verzet’ verder? Van der Steen: „Ten eerste: heel veel mensen bewust maken van wat er hier staat te gebeuren.

Daarna zorgen dat die mensen druk gaan uitoefenen op de politiek, de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar worden héél belangrijk. En ten derde: uitzoeken of het die argumenten vóór de cruiseterminal, die zogenaamde economische voordelen, wel kloppen. Wat vindt de Rotterdamse PvdA er bijvoorbeeld van wat hun collega’s in Den Haag uitspoken? Rotterdam wil immers ook die cruiseschepen in de haven hebben. Maar voor alles geldt: we zullen moeten vechten. Het consortium is heel sterk, het gevaar is dodelijk serieus…’’

Bron: AD/Haagsche Courant
vrijdag 14 augustus 2009