Maandag 22 september waren zo’n 150 mensen bijeen in Theater aan het Spui in een stadsgesprek over de cultuurprogrammering van het toekomstige Spuikwartier. De sfeer zit er al snel goed in als een kunstenares wethouder Wijsmuller een schildersdoek overhandigd met daarop haar impressie van het toekomstige Spuikwartier. Een statige vijver maakt onderdeel uit van het geheel. ‘’Vooral veel water”’ is dan ook één van haar aanbevelingen.
Als in kleinere groepen wordt gebrainstormd, blijken er in Den Haag veel creatievelingen te wonen. Een sfeervol plein met veel groen, deels overdekt – dit vanwege het onbestendige weer – moet er komen. Met flexibel meubilair, podia die je in de grond kunt laten verdwijnen. Geen gebouwen en functies die onzichtbaar zijn, maar transparantie. Met foyers op strategische plekken die open zijn, zodat voorbijgangers zien wat er binnen gebeurt. De ingang van de bibliotheek prominent aan het Spui met een corridor waarmee je via Hulshoff het plein kunt bereiken.
Onvoorspelbaarheid en veelzijdigheid blijken sleutelwoorden. Multiculturele optredens, hoogtijvieringen, spontane en onverwachte gebeurtenissen en optredens, mogelijkheden voor videoprojecties buiten, festivals en straattheater (zoals aan de Parade of Centre Pompidou)”. En een veelzijdig muzikaal aanbod, met (internationale) publiekstrekkers. “Zo genereer je inkomsten voor weer andere gezelschappen.” Het mag dus wat minder elitair. “Mensen ervaren het culturele aanbod in het centrum als elitair en dat is precies de reden waarom er zoveel oppositie was tegen het vorige plan.”
Meer levendigheid met lunchconcerten, repetities van de dansers van het NDT, openluchtconcerten verzorgd door Conservatorium studenten. Stel de plinten (onderkant) van het gebouw beschikbaar aan allerlei ondernemers. Ondernemerschap draagt bij aan de levendigheid op het plein. “Maak de foyer beschikbaar voor bijvoorbeeld publieke activiteiten en voor bedrijven die hier hun jaarverslag willen presenteren.” Verder is er behoefte aan after cultural horeca waar bezoekers van buiten na een voorstelling kunnen doorzakken en overnachten om de volgende dag in het centrum te gaan winkelen. Verder is er een duidelijk gezamenlijke stellingname dat de skaters moeten blijven. Die horen inmiddels ook in het straatbeeld. Een van de aanwezigen pleit ervoor niet alles vol te bouwen. “Houd liever ruimte over, zodat er de komende jaren nog nieuwe elementen aan kunnen worden toegevoegd. Het hoeft niet af” Of zoals een ander zegt, “… je hoeft niet hele plein vol te bouwen; je kunt ook veel van wat er nu staat, weghalen”.
Wethouder Joris Wijsmuller vindt het allemaal prachtig. “Deze avond is wel heel inspirerend. Dit soort discussies hebben we de afgelopen vier jaar gemist. Cultuur lag lange tijd onder vuur en nu hebben we kans om dit stuk stad op de kaart te zetten. Ik hoop dat we de toon van deze discussie ook in de raadzaal kunnen aanhouden. Maar we moeten keuzes maken, want door alles te willen verliest het plan aan identiteit.”
De wethouder hoopt het programma van eisen begin oktober af te ronden.