demonstratei xr op zuid holland laan

Politie gaat door het stof na terechte klachten XR demonstranten

Extinction Rebellion meldt op haar website  dat de klachtencommissie van de politie twee klachten over de inzet van ‘bokkepootjes’ en ‘neusklemmen’ gegrond heeft verklaard. Ook blijkt uit de tekst dat er sprake was van een aparte klachtenprocedure voor demonstranten van Extinction Rebellion (XR).

Fatima Faïd: “Elke keer als we in de raad of commissie het geweld van de politie bij demonstraties aan de orde stellen antwoord de burgemeester hetzelfde: “Dien maar een klacht in”. Nu blijkt dat dit proces veel te lang duurt en ook nog eens in het geval van XR via een speciale klachtenprocedure moet.” De Haagse Stadspartij vindt de eerdere uitspraken van de burgemeester over het indienen van klachten ongelukkig nu blijkt dat er een speciale regeling is voor XR demonstranten. “Is dit wel legaal?” vraagt Tim de Boer zich af. Gezal Karabekir vult aan: “Nu blijkt dat zelfs de klachtencommissie van de politie het standaard toepassen van “bokkepootjes” en “neusklemmen” afwijst.” Tot slot benadrukte de commissie ook dat het demonstranten niet mag worden verweten dat zij niet actief meewerken aan hun aanhouding.

Fatima Faïd is geschrokken van de uitkomsten. “Het is duidelijk dat er een aparte procedure is voor klachten van XR demonstranten. Dat druist in tegen het gelijkheidsbeginsel. Ook blijkt dat men in eerste instantie een algemene afwijzing van de klacht ontvangt. Dat kan en mag helemaal niet”. Gezal Karabekir: “Door de inzet van onnodig geweld, de lange afhandelingstermijn en de aparte klachtenregeling dragen bij aan een “chilling effect” om demonstreren zo moeilijk mogelijk te maken. We vragen ons af of de burgemeester van al deze stappen op de hoogte was”.

Tim de Boer vervolgt: “In dezelfde week publiceerde de Nationale Ombudsman haar oordeel over het oppakken van een journalist bij een XR demonstratie. Ook hier krijgt de politie een veeg uit de pan. Wie houdt de politie nu aan de wet?”.

Overeenkomstig art. 30 van het Reglement van orde stelt raadslid Fatima Faïd de volgende schriftelijke vragen:

Aan de voorzitter van de gemeenteraad,

  1. Is het college bekend met de uitspraken van de klachtencommissie over de inzet van bokkenpootjes en neusklemmen door de politie bij twee verschillende XR demonstraties? Zo ja, wat vind het college daarvan?
  2. In eerdere antwoorden op schriftelijke vragen over het gebruik van geweld door de politie bij XR demonstraties heeft het college steeds volgehouden dat het gebruikte geweld proportioneel was. Staat het college na deze uitspraken nog steeds achter deze stelling?
  3. Uit het artikel blijkt dat de politie een aparte klachtenprocedure hanteert voor klachten van XR demonstranten. Is het college hiervan op de hoogte? Zo ja, sinds wanneer is deze procedure ingesteld?
  4. Heeft de politie advies ingewonnen bij het college of andere partijen over deze aparte klachtenprocedure? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe luidde dat advies?
  5. Is het college het met de Haagse Stadspartij eens dat, door de aparte klachtenprocedure te hanteren, waar eerst in algemene zin wordt geantwoord op een klacht, er een onwettig onderscheid wordt gemaakt tussen personen gebaseerd op enkel en alleen het feit dat ze bij een XR demonstratie aanwezig waren? Zo nee, waarom niet?
  6. Was het college op de hoogte van de aparte klachtenprocedure toen de burgemeester in de commissie en raad verkondigde dat als men het niet eens is met de handelwijze van de politie, men een klacht kan indienen? Zo ja, op welke grond heeft de burgemeester zich gebaseerd om dit niet ook mede te delen? Zo nee, wat is precies de meerwaarde van de driehoek in dit soort zaken?
  7. Op welke manier worden klagers die met een standaardbriefje zijn afgewezen alsnog recht gedaan?
  8. Is het college het met de Haagse Stadspartij eens dat een klachtenprocedure die meer dan een jaar duurt voor er een uitspraak is veel te lang is?
  9. Zijn dit soort vertragingstrategieën onderdeel van beleid?
  10. Zijn er naast XR nog meer demonstraties en/of organisaties waarbij de politie onwettige procedures ( heeft) gevolgd tav de klachtenprocedure? Zo ja welke? Zo nee, waarop baseert het college dit?
  11. Is het college het met de Haagse Stadspartij eens dat deze manier van werken het vertrouwen in de politie, dat al onder druk staat, ernstige schade toebrengt? Zo ja, op welke wijze gaat het college hierop anticiperen? Zo nee, waarom niet?
  12. Kan het college inzetten op een onafhankelijk onderzoek naar politiegeweld tegen demonstranten, gezien lang niet elke burger/demonstrant zijn casus laat beoordelen door de klachtencommissie? Zo nee, waarom niet?

Fatima Faïd

Haagse Stadspartij

 

Eerdere vragen over politiegeweld:

Gebroken elleboog en seksuele intimidatie bij vreedzaam protest

Het loopt uit de klauwen in Den Haag