De Haagse Stadspartij is geschokt dat op 28 september er hardcore neo-nazigroepen toestemming hebben gekregen om te demonstreren in Den Haag. We vinden het verwerpelijk dat een groep die de Holocaust ontkent en wiens gedachtegoed bestaat uit nationaal socialistische ideeën en antisemitische complottheorieën door de straten van Den Haag mag marcheren. In de aankondiging op Facebook van de zogenaamde “anti zionistische groepering” maakt men gebruik van antisemitische symboliek. De Racial Volunteer Force pleit voor segregatie op basis van huidskleur en “volk” en meent dat immigratie vanuit het Midden-Oosten en Afrika wordt georganiseerd door een Joodse elite om zo Europa kapot te maken. Er wordt met veel lof en nostalgie gesproken over het Derde Rijk, Hitler en de ideeën van het nationaal socialisme.

In de stad van Vrede en Recht, waar in de Tweede Wereldoorlog bijna de gehele joodse gemeenschap is omgekomen in de holocaust, mogen wij verwachten dat het college er alles aan doet om dit soort groepen niet door de straten van onze stad te laten marcheren of in te perken. Het is blijkbaar heel makkelijk voor neo-nazi groepen om in Den Haag te mobiliseren. Regelmatig worden demonstraties ingeperkt of worden routes en of demonstratieplekken aangepast door de burgemeester. Uit het verleden weten we dat bewoners en of organisaties van de Joodse gemeenschap en mensen van kleur risico lopen op geweld als deze groepen in de stad zijn om hun haat te verspreiden.

Fatima Faid: “We zijn heel benieuwd waarom de loco burgemeester makkelijk toestemming heeft gegeven om bij de Israëlische ambassade te demonstreren in plaats van aan de randen van de stad.”

De schriftelijke vragen:

 

Overeenkomstig art. 30 van het Reglement van orde stelt het raadslid Fatima Faïd  de volgende vragen:

 1. Is het college op de hoogte van deze demonstratie?
 2. Is het college op de hoogte van de uitgesproken antisemitische en neonazistische boodschap van deze club?
 3. Heeft de RVF de demonstratie aangemeld?
 4. Wat heeft het college precies gedaan om te voorkomen dat deze groep hun antisemitische en racistische boodschap mag komen verkondigen?
 5. Klopt het dat Racial Volunteer Force toestemming heeft om bij de Israëlische ambassade te demonstreren?
 6. Gaat er een route door een deel van de stad?
 7. Kunt u aangeven wat de overwegingen van de loco burgemeester zijn om deze zeer omstreden demonstratie niet te verplaatsen van de Israëlische ambassade naar een minder omstreden locatie?
 8. Is het college het met mij eens dat het onacceptabel is dat men tijdens de demonstratie gebruikmaakt van antisemitische en racistische symboliek?
 9. Welke maatregelen gaat het college nemen ten aanzien van (verboden) nazi symbolen?
 10. Zijn nazi vlaggen toegestaan?
 11. Welke aanwijzingen heeft de organisatie van het college gekregen?
 12. Klopt het dat Landstorm, genoemd naar een bataljon vrijwillige SS soldaten, de ordedienst zal zijn tijdens deze demonstratie? 
 13. Betekent dit dat er in de straten van Den Haag SS/achtige ordetroepen met bijpassende klederdracht gaan marcheren?
 14. Welke extra veiligheidsmaatregelen gaat het college/gemeente nemen om de Joodse gemeenschap en synagogen in Den Haag te beschermen?
 15. Hoeveel demonstranten verwacht u dat deel gaat nemen aan deze demonstratie?
 16. Bent u het met de Haagse Stadspartij eens dat we in Den Haag meer zon en minder nazi’s nodig hebben?Fatima Faïd

Haagse StadsPartij 
In de pers
Dagblad070

Uw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.