Joris Wijsmuller zet zeven kerken op de monumentenlijst

De gemeente Den Haag heeft onderzoek gedaan naar kerkgebouwen uit de Wederopbouwperiode. Als gevolg hiervan heeft wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) besloten om zeven naoorlogse kerken aan te wijzen als gemeentelijk monument.

Het gaat om de volgende kerken
· Maranathakerk uit 1949 in Duinoord
· De R.K. Kerk Onbevlekt Hart van Maria uit 1947-1947 in Marlot
· De Kruispuntkerk uit 1968-1969 in Mariahoeve
· De Thomaskerk uit 1951 in Leyenburg
· De Laakkerk uit 1965-1967 in Laakkwartier
· De R.K. Kerk OLV van Fatima in Leyenburg
· De Shalomkerk uit 1955-1959 in Vrederust

Door de ontkerkelijking zijn de afgelopen jaren steeds meer kerkgebouwen leeg komen te staan en kwam bij veel kerken sloop in beeld. De Haagse Stadspartij heeft er voor gestreden dat steeds meer kerken een nieuwe functie krijgen en hierdoor behouden blijven. Zo wordt de Bethelkerk in Loosduinen gerenoveerd en is er ook een behoudplan voor de Valkenboskerk gekomen.

Peter Bos, raadslid van de Haagse Stadspartij: ‘Ik heb er samen met andere politieke partijen met succes op gehamerd dat we meer tijd moeten nemen om alternatieve plannen voor lege kerken een reële kans te geven. Die aanpak werkt.’

Andere voorbeelden van kerken die niet gesloopt worden
· Ontmoetingskerk, Aaltje Noordewierstraat
· Vredeskapel, Malakkastraat
· Christus Koningkerk, Robijnhorst
· O.L.V. Goede Raadkerk, Bezuidenhoutseweg
· Martelaren van Gorcum, Stadhoudersplantsoen
· Pauluskerk, Mgr. Nolenslaan

Peter Bos: ‘Religieus erfgoed is geliefd. Kerkgebouwen zijn vaak bakens in de wijk en het zijn goed gebouwde gebouwen die nog lang mee kunnen. Met een beetje creativiteit kun je leegstaande kerken prima verbouwen en er een nieuwe functie aan geven. Ik ben ontzettend blij dat mede dankzij het beleid van wethouder Joris Wijsmuller het slopen van kerken een uitzondering is geworden.’

In de pers
Den Haag FM, 19 maart 2018

1 Response
  1. Krijn Pakvis

    Eeuwig zonde (…) dat de kerk op de hoek Apeldoornselaan, Dierenselaan gaat verdwijnen. Was daar vanmiddag even binnen bij de kringloopzaak en zag een mooie hoge kerk. Gemiste kans om daar iets goeds te maken, bv op cultureel gebied.